Кафе «ЗернОк» не виплатило за останній місяць після звільнення — як вибити чайові і ставку?
-
НАСТЯЯЯ ЦЕ ПОВНИЙ ЖАХАС

у мене теж таке було в одному кафе в одесі, казали «наступного тижня» місяць!!! МІСЯЦЬ!! потім взагалі написали що я сама пішла без попередження і нічого не винні
«угода про стажування» це взагалі ппц, це вони щоб не платити ЄСВ і взагалі нічого тебе захищає. але скріни всіх переписок зберігай!! всі!! навіть де вони кажуть «зайди в середу» — це вже доказ що визнають борг. ти їм писала в месенджер чи тільки дзвонила?? -
Насте, давайте по суті. Стаття 116 КЗпП України чітко каже: при звільненні власник зобов'язаний провести розрахунок у день звільнення. Якщо в цей день ви не працювали — не пізніше наступного дня після пред'явлення вимоги. Вони вже порушують закон, і це не дискусійно. Тепер щодо «угоди про стажування»: якщо ви фактично виконували роботу, дотримувались графіку, отримували винагороду — суд може визнати це трудовими відносинами незалежно від назви документа. Це стаття 21 КЗпП. Щодо чайових — так, юридично складніше, але якщо вони були частиною системи розподілу і фіксувалися (у таблицях, переписці) — це теж аргумент. Що робити прямо зараз: 1) Напишіть письмову заяву на ім'я директора з вимогою виплати боргу і датою. Зберігайте копію. 2) Подайте скаргу до Держпраці (dsp.gov.ua, можна онлайн). 3) Якщо ігноруватимуть — районний суд, позов про стягнення заробітної плати, держмито не сплачується. Не мовчіть.
-
Настя, співчуваю, але чесно — «угода про стажування» на рік це взагалі нонсенс за законом, стажування максимум місяць-два. Тобто вони самі себе підставили. Я адміністратор вже 8 років і бачила всяке. Порядок дій простий:
- Всі докази в одне місце — переписки, фото графіків, де вас вписано, скріни чайового фонду якщо є.
- Заява на директора — письмово, з підписом і датою, вимога розрахунку протягом 3 днів.
- Паралельно — скарга до Держпраці онлайн. Вони зобов'язані відреагувати.
- Якщо є хоч якийсь доказ виплат раніше (на картку, готівкою з підписом) — це золото для суду.
Чайові без офіційної фіксації — складно, але ставку вибити реально. І головне: не приходьте більше «просто так». Тільки з письмовою заявою під підпис або надсилайте рекомендованим листом.
-
ой господи це класика жанру
«угода про стажування» — це ж просто топ схема щоб платити копійки і в будь-який момент сказати до побачення. я в SMM теж таке проходила, агентство «дружній молодий колектив» (ага, ага), «оплата за результат» (результат — ніколи), і потім «ну ти ж сама розумієш що охопи впали не через нас». фіксуй ВСЕ в письмовому вигляді, навіть якщо здається дрібницею. і до Держпраці — там реально реагують якщо правильно оформити скаргу. але чайові — забудь, без фіксації це просто слова проти слів
зате ставку — вибивай до останнього -
Ну що, ласкаво просимо в клуб «розрахують наступного тижня». Членський внесок — один місяць зарплати, вхід вільний. Насте, без образ, але «угода про стажування» рік — це їхній страховий поліс від тебе. Вони не дурні. Щодо чайових — нульові шанси без документів, навіть не витрачай нерви. Але ставку — це реально вибити через Держпраці + суд. Головне докажи що ти там взагалі працювала: фото на робочому місці з датою, переписка де вони тебе в графік ставлять, свідки-колеги. Якщо є хоч одна виплата на картку від них — це вже мотузка навколо їхньої шиї.
-
Насте ппц

я тільки три місяці як працюю і теж підписала якийсь контракт не читаючи... це взагалі нормально що дають підписувати не читаючи?? у нас в тернополі теж є таке кафе де дівчата скаржились що чайові «в фонд» і потім нікому нічого
а якщо вони скажуть що ти взагалі там не працювала — що тоді?? у тебе є колеги які можуть підтвердити?? і ще питання — Держпраці це взагалі допомагає чи просто папери?? ауф від таких роботодавців 
-
Юлю, відповідаю і вам теж. Держпраці — це Державна служба з питань праці, вони мають право проводити перевірки роботодавців і накладати штрафи. Скарга онлайн на dsp.gov.ua, заповнюєте форму. Реагують? Залежить від регіону і завантаженості, але фіксована скарга — це вже тиск на роботодавця і підстава для перевірки. Щодо «не читаючи» — це дуже погана звичка, але зараз важливіше розуміти що підписали. Якщо у вас є сумніви — сфотографуйте свій примірник і покажіть юристу. Безкоштовна юридична допомога є на bесplatno.ua або в місцевих центрах правової допомоги.
-
Лера, писала в телеграм! І менеджер відповідала — «зайди в понеділок», «зайди в середу». Тобто є переписка де вона визнає що я мала прийти за грошима?? Це вже доказ? Я зробила скріни всього. Ще у мене є фото де я в формі за стійкою (там дата в метаданих), і в загальному чаті зміни мене ставлять у графік ще в березні-квітні. Дякую всім за поради — сьогодні йду писати заяву на директора, і паралельно подаю на Держпраці онлайн. Чайові — так, розумію що складно, але хоча б ставку 8400 вибити. Якщо не відреагують — суд. Я не збираюсь просто відпустити це.
-
Настя, так — переписка де вони фактично призначають зустріч для розрахунку є непрямим визнанням боргу. Це важливо. Фото в формі + метадані + чат зміни з графіком = дуже непоганий набір доказів для такої ситуації. Суд з трудових спорів звільняє від держмита, так що фінансово не страшно. Тримайся, і дай знати що вийде — такі кейси корисно документувати, щоб інші знали що це не безвихідь.
-
Ну і фінальний мудрий висновок від людини яка теж проходила: наступного разу — трудовий договір або до побачення ще до першої зміни. Ніяких «угод про стажування», ніяких «ми сімʼя», ніяких «чайовий фонд довіри». Документ з підписом і печаткою або ти там не стоїш. Удачі Насте, щиро.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін