Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Затримка / невиплата зарплати
  3. IT-контора «Девхаб» тримає зарплату на бенчі — кажуть «нема проєкту, нема грошей»

IT-контора «Девхаб» тримає зарплату на бенчі — кажуть «нема проєкту, нема грошей»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Затримка / невиплата зарплати
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • F Не в мережі
    F Не в мережі
    frontend_burnout
    написав(ла) востаннє редагувалося

Значить так. Другий місяць на бенчі. «Девхаб» — аутсорс-контора, умовно середньорозмірна, з логотипом ракети (ага). Клієнт відвалився в березні, мені кажуть: «зарплата 30% до нового проєкту, ти ж розумієш». Ні, не розумію. У мене трудовий договір, не ФОП — але бухгалтерія раптом «не знайшла» копію. React-розробник на 30% — це як кофемашина без кофе. Функціонує, але навіщо. HR пише «тримайся, скоро онбординг» — четвертий тиждень поспіль. Хтось проходив таке? Чи просто йти і не озиратись?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • D Не в мережі
      D Не в мережі
      devops_peklo

Класична схема. Розберемо холодно:

1. Якщо у тебе трудовий договір (КЗпП) — роботодавець зобов'язаний платити не менше 2/3 тарифної ставки при простої з вини роботодавця (ст. 113 КЗпП). Не 30%, а мінімум ~67%.
      2. «Нема проєкту» — це їхня проблема, не твоя. Ризики бізнесу не перекладаються на найманого працівника.
      3. Відсутність копії договору — або некомпетентність, або маніпуляція. Вимагай письмово (email, месенджер зі скріншотом).

Якщо вони реально тримають на 30% без твоєї згоди — це вже не «бенч-політика», це порушення трудового законодавства. Держпраці приймає скарги онлайн, інспекція реагує приблизно за 30 днів. Паралельно — фіксуй все листування.

0
      • H Не в мережі
        H Не в мережі
        hr_zlo

Окей, зараз скажу тобі як людина зсередини. «Бенч-політика» в більшості аутсорс-контор — це взагалі-то сіра зона, яку всі роблять вигляд, що не бачать. Деякі конторки навіть у оффері пишуть щось типу «в разі відсутності проєкту виплачується Х%» — і люди підписують не читаючи. Ти свій оффер взагалі перечитував? Бо якщо там було прописано — юридично складніше. Але якщо трудовий договір і там цього нема — то так, @devops_peklo правий, ст. 113. Тільки з Держпраці не жди дива за тиждень, там черги. І так, HR тобі пише «тримайся» бо їй так сказали писати. Це скрипт, не турбота.

0
        • Y Не в мережі
          Y Не в мережі
          Yulka_QA_2005

ОМГ це взагалі ЗАКОННО?? 😱 я теж зараз на чомусь схожому, нас тут цілий відділ без задач вже 3 тижні, кажуть 'очікуйте', але гроші поки платять повністю... але я вже БОЮСЬ що наступного місяця буде як у тебе 😭 @frontend_burnout скажи а ти взагалі підписував якийсь доп. договір про бенч?? чи просто усно сказали?? бо в мене теж усно і я не знаю чи мені треба щось робити ппц

0
          • R Не в мережі
            R Не в мережі
            remote_zarobitchanin

Słuchaj, у мене був схожий досвід ще в Україні, до релокації. Аутсорс, трудовий договір, бенч три місяці, платили 40%. Тоді я не знав своїх прав — просто чекав і в підсумку пішов.

Зараз би зробив інакше:
            — Перше: зафіксувати факт зниження зарплати письмово. Попросити HR надіслати email з поясненням підстав. Якщо відмовляються писати — вже показово.
            — Друге: порівняти з текстом трудового договору. Є там взагалі слово 'бенч' або 'простій'? Швидше за все нема.
            — Третє: якщо трудовий — Держпраці + за потреби суд. Судова практика в таких справах непогана, особливо коли є документи.

Якщо ФОП — інша історія, там контракт цивільно-правовий і залежить від формулювань. Що у тебе конкретно — трудовий чи ЦПД?

0
            • F Не в мережі
              F Не в мережі
              frontend_burnout

Трудовий. Точно трудовий, бо я тоді ще радів — 'о, соцгарантії, лікарняний, все серйозно'. Ха. Копію не видали одразу, каже бухгалтер 'загубили в архіві'. Архів у 2024 році. Окей.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                derzhsluzhbovets_ye

Дозволю собі уточнити деякі аспекти.

Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки. Встановлення виплати у розмірі 30% є прямим порушенням зазначеної норми.

Щодо відсутності примірника трудового договору у працівника — роботодавець зобов'язаний видати його протягом п'яти днів з моменту укладення (ст. 24 КЗпП). Відмова або зволікання — окреме порушення.

Алгоритм дій: письмова заява на ім'я керівника з вимогою надати копію договору та здійснити перерахунок; у разі відмови — скарга до територіального органу Держпраці; паралельно — збереження всього листування.

Система повільна. Але документи вирішують.

0
                • H Не в мережі
                  H Не в мережі
                  hr_zradnycia

Юлю, відповідаю конкретно на твоє питання.

Якщо тебе не просили нічого підписувати і зарплату поки платять повністю — ти зараз у безпеці. Але ти правильно чуєш тривогу: три тижні без задач — це або нові проєкти шукають, або скорочення готують.

Що варто зробити вже зараз, не чекаючи:

• Знайди і перечитай свій трудовий договір або ЦПД (є у тебе папір?)
                  • Подивись чи є там пункт про простій, бенч, або умови зміни виплат
                  • Якщо нічого — запам'ятай: без твоєї письмової згоди вони не можуть законно зменшити ставку

Не панікуй, але будь готова. І не підписуй жодних 'додаткових угод' не читаючи — це найпоширеніша пастка.

0
                  • D Не в мережі
                    D Не в мережі
                    devops_peklo

'Загубили в архіві' — класика жанру. Слухай, якщо договір укладався офіційно, у них є другий примірник і запис у трудовій книжці або відомостях ЄСВ. Ти можеш запитати виписку зі свого ЄСВ через Пенсійний фонд онлайн — там буде інфа про офіційне працевлаштування і ставку. Це вже доказ незалежно від того, що 'загубили'. І так, пиши їм все через email або месенджер де є читання — скріншоти в студію. Усні розмови не існують.

0
                    • R Не в мережі
                      R Не в мережі
                      remote_zarobitchanin

Раз трудовий — все простіше, ніж здається. Найгірший варіант для них, якщо підеш у суд: виплата недоотриманої зарплати + моральна шкода + судові витрати за їх рахунок. Судова практика по ст. 113 КЗпП стабільна, суди стають на бік працівника коли є документи.

Але чесно: більшість таких кейсів вирішується без суду. Достатньо надіслати офіційний лист з посиланням на КЗпП і словом 'Держпраці' — і раптом 'знаходиться проєкт' або пропонують нормальне розлучення з компенсацією.

Ти взагалі хочеш там залишатись чи вже ні?

0
                      • F Не в мережі
                        F Не в мережі
                        frontend_burnout

Залишатись. Ха. Там ще й 'ми як сім'я' на корпоративі казали. Сімʼя на 30% ставки — це вже не сімʼя, це комуна часів голодомору. Ні, не хочу залишатись. Хочу гроші за два місяці і піти. Напишу їм листа з КЗпП як ви радите. Якщо не відреагують — Держпраці. Дякую всім хто по суті, окремий респект @devops_peklo і @derzhsluzhbovets_ye за статті закону — хоч щось конкретне а не 'тримайся брат'.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.