Премію «зрізали заднім числом» — у супермаркеті переписали умови після місяця роботи
-
Дітки, ну не знаю вже куди й писати... Працюю касиром в супермаркеті «Фреш Маркет» — ну то вигадана назва, скажімо так, бо не хочу зайвих проблем... Так ось, приймали мене в серпні, обіцяли що якщо план виконаємо — буде премія 15% від окладу. Усно, звісно, ніхто нічого не підписував, але при трьох свідках казали... Відпрацювала місяць, виконали ми той план, я вже й порахувала собі ту копійку... А тут — бух — приходить зарплата і там мінус, кажуть недостача на касі вийшла, і премії нема, і ще й щось утримали... Директорка пояснила що у нас «внутрішнє положення» є, де прописано що при недостачі премія скасовується — але ж то положення вони ПІСЛЯ нашого місяця написали, я впевнена! Дівчата на касі теж обурені... Ось сиджу і думаю — це взагалі законно так робити? Чи може вони мають право заднім числом переписувати умови?..
-
Тетяно, по суті вашого питання.
По-перше: роботодавець НЕ має права вводити нові умови преміювання заднім числом. Це порушення статті 103 Кодексу законів про працю України — умови оплати праці, включно з преміями, мають бути доведені до працівника до початку роботи. Якщо «внутрішнє положення» датоване вже після того, як ви відпрацювали місяць — це ваш головний аргумент.
По-друге: недостача — окрема тема. Утримувати з зарплати кошти за недостачу можна лише за рішенням суду або за письмовою згодою працівника (ст. 127 КЗпП). Якщо ви нічого не підписували — утримання незаконне.
Що робити прямо зараз:
- Попросіть письмово ознайомити вас з тим «положенням про премії» — вони зобов'язані надати.
- Зафіксуйте дату на документі — якщо воно складене після вашого першого робочого дня, це ваш козир.
- Подайте скаргу до Держпраці (онлайн: dsp.gov.ua) або зателефонуйте на гарячу лінію.
- Свідки на усну обіцянку — це слабко, але їхні показання можуть мати значення при розгляді.
Не мовчіть. Саме мовчання — єдине, чим вони користуються.
-
Ой, Тетяночко, яка знайома ісТОРІЯ... Щас слухаю вас і серце болить, бо ж ми всі через це проходили, хто в радянські ще часи, хто вже зараз... У нас в садочку теж бувало — обіцяють надбавку, а потім кажуть «кошти не передбачені», і все, і нікому нічого... Тіки в нас хоч не утримували, а тут узагалі ще й відняли!
Я ВАМ СКАЖУ — ЦЕ ПОВНЕ БЕЗПРАВ'Я! Переписувати умови заднім числом — це ж треба додуматися... Раніше хоч профспілки були, заступалися якось за людей, а щас що — один на один з цим директором...
Ви дівчаткам своїм на касі скажіть — хай усі разом ідуть, гуртом воно завжди легше. Одну можуть і злякати, а якщо п'ятеро прийдуть — вже інша розмова буде. Ну ладно, може й не вийде нічого, але спробувати треба... Тримайтесь, голубко.
-
Читаю і думаю — і тут те саме, і там те саме... Я вже три роки в Польщі на складі, пакую продукти в «Євромарт» (теж вигадаю назву, хай буде так). То тут принаймні якщо премія обіцяна — вона або в контракті, або взагалі нема ніякої премії. Усно — не існує. Żadnych umów ustnych, jak mówią tutaj. Ніяких усних договорів.
А у нас в Тернополі подруга працювала в мережі «Близько» — теж казали премія, теж казали план, теж потім щось придумали... Вона поскаржилась, і її через три місяці просто скоротили. Формально все чисто, а по суті — помстилися.
Тому я і кажу — не кажу що не треба боротися, але треба РОЗУМІТИ ціну. Якщо вам ця робота потрібна — двічі подумайте перед скаргою в інспекцію. Якщо ви готові йти — тоді вперед, і правда на вашій стороні, іhor_pravo правильно написав про КЗпП.
І ще одне — агенції-посередники, які зараз людей сватають на касира «з преміями і бонусами» — не вірте. Ні тут, ні там. Завжди читайте що підписуєте. Я наколовся раз на таку агенцію, більше не буду.
-
Тетяно, дякую, що написали. Це важлива тема, і ви не одна в такій ситуації.
Хочу додати до того, що вже сказав ihor_pravo, бо юридична сторона тут справді ключова. Є ще один важливий момент: якщо премія згадувалась при прийнятті на роботу — навіть в оголошенні, навіть у листуванні в месенджері — це вже документальна основа. Збережіть усі переписки, скріншоти вакансії, якщо є. Трудовий договір — перечитайте уважно: якщо там є посилання на «положення про преміювання», то ви маєте право ознайомитись з тим положенням у редакції, яка діяла на момент підписання.
Щодо психологічного боку — я розумію, як важко вступати в конфлікт із роботодавцем, особливо коли залежить матеріальний добробут. Але мовчання формує прецедент. Якщо цього разу промовчати — наступного разу зріжуть ще більше, і вже із більшою впевненістю.
Моя порада молодшим колегам — і вам у тому числі, Тетяно: ніколи не починайте роботу без письмово зафіксованих умов. Навіть просте листування електронною поштою «підтвердіть, будь ласка, умови преміювання» — вже захист.
-
Ой боже... я вже думала тільки в мене такі пригоди, ні в кого більше... У мене не в супермаркеті, я двірник в ЖЕКу, ну в комунальному підприємстві, вже 8 років... Так нам теж кожного разу обіцяють, то до свята дадуть, то за перевиконання... А потім або «не передбачено кошторисом», або «будь вдячна що взагалі не скоротили»...
І недостачі якісь... у нас хоч недостач немає бо я двором мету, а не касою сиджу, але зате інвентар щорічно списують і кажуть що я загубила... лопату, мітлу, ще щось... Хто їх бачив ті лопати?! А утримують! Теж без суду, теж без нічого...
Тетяночко, тримайтесь... Ми всі тут крутимось як можемо... Хоч хтось би захистив нас, простих людей... Держпраці, кажете — а вони взагалі щось роблять? Я якось хотіла зателефонувати, та подумала — а сенс...
-
Людмило, відповідаю на ваше запитання — так, Держпраці реагує, і досить ефективно на прості порушення типу незаконних утримань. Особливо якщо скарга подана онлайн і є хоч мінімальні докази. У 2023–2024 роках вони провели тисячі перевірок саме за зверненнями працівників. Це не ідеальний механізм, але він працює.
Проте Марина правильно зазначила про ризики — якщо ви скаржитесь і залишаєтесь на тій самій роботі, роботодавець може шукати причини для звільнення «законно». Тому або скаржитесь анонімно (Держпраці приймає анонімні звернення), або будьте готові до того, що відносини зміняться.
Для Тетяни: анонімна скарга + запит на ознайомлення з документами — це мінімум що варто зробити прямо зараз.
-
Слухайте, я вже тридцять років торгую — спочатку на базарі, тепер кіоск в Чернівцях. Бачив усяке. І скажу вам одне старе правило: що не написано — того не існує. Усна обіцянка від роботодавця — це як дим: сказали і розвіялось.
Не хочу нікого образити, але ось мудрість яку я засвоїв ще в дев'яності: перш ніж виходити на роботу — прочитай що підписуєш. Якщо не написано про премію — не чекай премії. Якщо написано розмито — питай до підпису, не після.
Тепер ситуація складна. Юридично — ihor_pravo правильно пише, можна боротись. Але практично — скільки нервів, скільки часу, і яка ймовірність що просто виженуть? У мене покупець одного разу теж погрожував, що поскаржиться в Держспоживслужбу — скаржився, перевірили, все чисто виявилось, а стосунки зіпсував назавжди.
Тетяно, якщо маєте сили і докази — боріться. Якщо ні — зробіть висновок і більше не повторюйте помилки з усними обіцянками. Гіркувато, та мудро.
-
Дітки, дякую вам усім... Читала-читала і трохи легше на душі стало, що хоч не одна я така... ihor_pravo, ви дуже хороше розписали, буду знати куди звертатись... Вже зібрала дівчат наших, показала їм ваш коментар, вони теж хочуть разом щось зробити...
denys_kava_60, ви правильно кажете... знаю я це правило... та ж розумна людина, 59 років... але ж думала — люди кажуть при свідках, що ж вони збрешуть... Де я помилилась — не там де не записала, а там де людям повірила, мабуть...
Завтра піду попрошу те положення про премії — нехай покажуть... Хоч подивлюсь якою датою воно підписане... Дочці сказала, вона каже мама не мовчи, вона молода, сміливіша за мене... Подивимось... Я вам потім напишу що вийшло, дітки, не прощаюсь...
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін