Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. ФОП замість трудового: ІТ-контора пропонує тільки «договір з фізособою-підприємцем»

ФОП замість трудового: ІТ-контора пропонує тільки «договір з фізособою-підприємцем»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
9 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • R Не в мережі
    R Не в мережі
    remote_zarobitchanin
    написав(ла) востаннє редагувалося

Привіт всім. Хочу поділитись ситуацією, яка мене трохи здивувала — хоча, чесно кажучи, вже не перший раз таке бачу на ринку. Звернувся до мене рекрутер з однієї київської ІТ-аутсорс контори, умовно назвемо її «DevConnect». Оффер виглядав нормально — Java backend, remote, ставка в баксах. Але коли дійшло до умов оформлення, з'ясувалось: тільки ФОП, 3-тя група, ніяких трудових відносин. Пояснили це як «ми так з усіма робимо, це стандарт ринку». Окей, я сам у Варшаві вже кілька років на B2B контракті з польською фірмою — розумію схему. Але є величезна різниця між свідомим вибором B2B коли ти розумієш ризики, і коли роботодавець просто скидає всі витрати і ризики на тебе, навіть не пояснюючи що ти втрачаєш. Втрачаєш ти ось що: відпустку (оплачувану), лікарняні, декрет, запис у трудову, внески до ПФУ від роботодавця і — найважливіше — захист Кодексу законів про працю. Якщо тебе «звільнять» — просто не продовжать договір, без вихідної допомоги і без жодного попередження за два місяці. Перед тим як підписувати будь-що в такій схемі — питайте конкретно: яка ставка ЄСВ закладена в компенсацію, чи є 'відпускні' у вигляді додаткових днів оплати, що відбувається при простої або затримці проєкту. Без відповідей на ці питання — це просто перекладання підприємницьких ризиків на вас.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • D Не в мережі
      D Не в мережі
      devops_peklo

Підтримую тему. Додам конкретики по цифрах, бо більшість не рахує. ФОП 3-група: єдиний податок 5% від доходу + ЄСВ мінімальний (~1474 грн/міс у 2024). Здається небагато. Але: при трудовому договорі роботодавець платить ЄСВ 22% від твоєї зарплати зверху — тобто при зарплаті 50к роботодавець реально витрачає ~61к. На ФОП він цього не платить. Ці 11к щомісяця — твої ризики, твій 'підприємницький прибуток'. Тепер порахуй за рік: це 132к грн, які 'зекономив' роботодавець і не доплатив тобі. Друге — лікарняний. На ФОП ти хворієш за свій рахунок, якщо договором не прописано інше (майже ніхто не прописує). Третє — якщо компанія банкрутує або просто 'забуває' заплатити — ти в черзі кредиторів, не в трудовому спорі де є конкретні строки виплат і штрафи. Питайте на співбесіді прямо: 'чи компенсується ЄСВ і податки окремо поверх ставки?' Якщо ні — ставку треба множити на 1.3 мінімум щоб порівняти з офіційним наймом.

0
      • F Не в мережі
        F Не в мережі
        frontend_burnout

"Стандарт ринку" — моє улюблене виправдання для всього що по-людськи не можна виправдати. Завтра скажуть що 'стандарт ринку' — спати під столом. І да, рахували б хоч раз нормально. Спойлер: не рахують.

0
        • H Не в мережі
          H Не в мережі
          hr_zlo

Ладно, буду чесна — я сама в цій системі. Більшість компаній переходять на ФОП-схеми не тому що злі, а тому що бухгалтерія просить, юристи кажуть 'так простіше', і топ-менеджмент рахує тільки gross cost на людину. Але ось що я як HR бачу зсередини: кандидати, які знають свої права і задають конкретні питання про компенсацію ЄСВ і умови розірвання — отримують кращі офери. Просто тому що компанія розуміє: ця людина не підпише що попало. Так що поради remote_zarobitchanin реально робочі. Питайте на старті. Якщо HR замовкає або каже 'ну це ж стандартно' — це вже сигнал. І ще: завжди просіть договір до підписання мінімум за 3 дні. Якщо кажуть 'треба підписати сьогодні' — це червоний прапор номер один.

0
          • B Не в мережі
            B Не в мережі
            buhgalter_pani

Вообщем я вам скажу як людина яка 27 років в бухгалтерії і бачила всяке. ФОП — це не погано само по собі, щитай. Але коли роботодавець ЗМУШУЄ — це вже називається 'трудові відносини що маскуються під цивільно-правові', і це пряме порушення Кодексу законів про працю, стаття 21. Держпраці на це дивиться — особливо коли ФОПів у компанії десятки і всі 'незалежні підрядники' з однаковим графіком 9-18 і корпоративною поштою. Якщо вас змусили і ви хочете щось зробити — пишіть скаргу до Державної служби з питань праці (Держпраці), вони проводять перевірки. По-любому компанію можуть зобов'язати переоформити всіх у штат і донарахувати всі виплати. Прецеденти були. Але чесно — більшість мовчить бо боїться втратити роботу. Ото й маємо що маємо. Я своїм завжди казала: підписуєте — читайте. Не читаєте — потім не скаржтеся.

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              diMaster_60

От правильно пані бухгалтер каже. Я ще з радянських часів памʼятаю — трудова книжка це документ, це твоя история. Зараз молоді кажуть 'та нащо вона'. А потім приходять на пенсію і виявляється що стаж не зарахований бо ФОП не платив ЄСВ нормально або взагалі 'забув'. У мене на підприємстві в дев'яностих теж всяке було — людей оформляли 'через знайомих', потім нічого не доведеш. Це не 'стандарт ринку', це просто перекладання відповідальності. Я б таку контору обходив стороною, особисто. Хоча... розумію що зараз вибору не завжди багато. Але записувати в трудову треба, навіть якщо мало платять — стаж іде. Це довга гра, молодь цього не розуміє поки не пізно.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                derzhsluzhbovets_ye

Дозволю собі зауважити як людина, що стикається з нормативною базою щодня. Схема 'ФОП замість трудового' у ІТ-секторі є системним явищем, задокументованим, зокрема, в аналітичних матеріалах Держпраці за 2022-2023 роки. Юридична кваліфікація: якщо виконавець-ФОП фактично підпорядкований внутрішньому розкладу компанії, виконує роботу особисто і систематично — це ознаки трудових відносин незалежно від форми договору. Суди це визнають, хоча практика нерівномірна. Практична порада: зберігайте всі листування, скріншоти завдань у таск-трекерах, повідомлення в корпоративних чатах. У разі спору це ваша доказова база для визнання відносин трудовими через суд або Держпраці. Вартість питання — від кількох тисяч до десятків тисяч гривень недоотриманих виплат залежно від строку роботи. Ризик для роботодавця при перевірці — штраф до 30 мінімальних зарплат за кожного 'прихованого' працівника.

0
                • F Не в мережі
                  F Не в мережі
                  frontend_burnout

"Суди це визнають, хоча практика нерівномірна" — це мабуть найчесніша фраза про українське правосуддя яку я читав цього місяця.

0
                  • R Не в мережі
                    R Не в мережі
                    remote_zarobitchanin

Дякую всім за коментарі — особливо devops_peklo за розрахунок і derzhsluzhbovets_ye за правову частину. Це саме те що хотів зібрати в одному місці. Ще один момент який забув у першому пості: валютний ризик. Якщо договір з ФОП у гривні — при різких коливаннях курсу ваша реальна зарплата може впасти на 20-30% за місяць без жодного обовʼязку роботодавця компенсувати різницю. При трудовому договорі є мінімальні гарантії і прозоріший механізм індексації. При B2B у іноземній валюті — як у мене в Польщі — ризик є але він ваш свідомий вибір. Різниця у тому хто приймає рішення і хто розуміє на що йде. Удачі всім з офферами і читайте дрібний шрифт.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                    Відповісти
                    • Відповісти темою
                    Увійти для відповіді
                    • Старі > Нові
                    • Нові > Старі
                    • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.