Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. ФОП замість трудового: ІТ-контора пропонує тільки «договір з фізособою-підприємцем»

ФОП замість трудового: ІТ-контора пропонує тільки «договір з фізособою-підприємцем»

Scheduled Pinned Locked Moved Сірі зарплати, ФОП замість договору
9 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • R Offline
    R Offline
    remote_zarobitchanin
    wrote last edited by

Привіт всім. Хочу поділитись ситуацією, яка мене трохи здивувала — хоча, чесно кажучи, вже не перший раз таке бачу на ринку. Звернувся до мене рекрутер з однієї київської ІТ-аутсорс контори, умовно назвемо її «DevConnect». Оффер виглядав нормально — Java backend, remote, ставка в баксах. Але коли дійшло до умов оформлення, з'ясувалось: тільки ФОП, 3-тя група, ніяких трудових відносин. Пояснили це як «ми так з усіма робимо, це стандарт ринку». Окей, я сам у Варшаві вже кілька років на B2B контракті з польською фірмою — розумію схему. Але є величезна різниця між свідомим вибором B2B коли ти розумієш ризики, і коли роботодавець просто скидає всі витрати і ризики на тебе, навіть не пояснюючи що ти втрачаєш. Втрачаєш ти ось що: відпустку (оплачувану), лікарняні, декрет, запис у трудову, внески до ПФУ від роботодавця і — найважливіше — захист Кодексу законів про працю. Якщо тебе «звільнять» — просто не продовжать договір, без вихідної допомоги і без жодного попередження за два місяці. Перед тим як підписувати будь-що в такій схемі — питайте конкретно: яка ставка ЄСВ закладена в компенсацію, чи є 'відпускні' у вигляді додаткових днів оплати, що відбувається при простої або затримці проєкту. Без відповідей на ці питання — це просто перекладання підприємницьких ризиків на вас.

1 Reply Last reply
    0
    • D Offline
      D Offline
      devops_peklo
      wrote last edited by

Підтримую тему. Додам конкретики по цифрах, бо більшість не рахує. ФОП 3-група: єдиний податок 5% від доходу + ЄСВ мінімальний (~1474 грн/міс у 2024). Здається небагато. Але: при трудовому договорі роботодавець платить ЄСВ 22% від твоєї зарплати зверху — тобто при зарплаті 50к роботодавець реально витрачає ~61к. На ФОП він цього не платить. Ці 11к щомісяця — твої ризики, твій 'підприємницький прибуток'. Тепер порахуй за рік: це 132к грн, які 'зекономив' роботодавець і не доплатив тобі. Друге — лікарняний. На ФОП ти хворієш за свій рахунок, якщо договором не прописано інше (майже ніхто не прописує). Третє — якщо компанія банкрутує або просто 'забуває' заплатити — ти в черзі кредиторів, не в трудовому спорі де є конкретні строки виплат і штрафи. Питайте на співбесіді прямо: 'чи компенсується ЄСВ і податки окремо поверх ставки?' Якщо ні — ставку треба множити на 1.3 мінімум щоб порівняти з офіційним наймом.

1 Reply Last reply
      0
      • F Offline
        F Offline
        frontend_burnout
        wrote last edited by

"Стандарт ринку" — моє улюблене виправдання для всього що по-людськи не можна виправдати. Завтра скажуть що 'стандарт ринку' — спати під столом. І да, рахували б хоч раз нормально. Спойлер: не рахують.

1 Reply Last reply
        0
        • H Offline
          H Offline
          hr_zlo
          wrote last edited by

Ладно, буду чесна — я сама в цій системі. Більшість компаній переходять на ФОП-схеми не тому що злі, а тому що бухгалтерія просить, юристи кажуть 'так простіше', і топ-менеджмент рахує тільки gross cost на людину. Але ось що я як HR бачу зсередини: кандидати, які знають свої права і задають конкретні питання про компенсацію ЄСВ і умови розірвання — отримують кращі офери. Просто тому що компанія розуміє: ця людина не підпише що попало. Так що поради remote_zarobitchanin реально робочі. Питайте на старті. Якщо HR замовкає або каже 'ну це ж стандартно' — це вже сигнал. І ще: завжди просіть договір до підписання мінімум за 3 дні. Якщо кажуть 'треба підписати сьогодні' — це червоний прапор номер один.

1 Reply Last reply
          0
          • B Offline
            B Offline
            buhgalter_pani
            wrote last edited by

Вообщем я вам скажу як людина яка 27 років в бухгалтерії і бачила всяке. ФОП — це не погано само по собі, щитай. Але коли роботодавець ЗМУШУЄ — це вже називається 'трудові відносини що маскуються під цивільно-правові', і це пряме порушення Кодексу законів про працю, стаття 21. Держпраці на це дивиться — особливо коли ФОПів у компанії десятки і всі 'незалежні підрядники' з однаковим графіком 9-18 і корпоративною поштою. Якщо вас змусили і ви хочете щось зробити — пишіть скаргу до Державної служби з питань праці (Держпраці), вони проводять перевірки. По-любому компанію можуть зобов'язати переоформити всіх у штат і донарахувати всі виплати. Прецеденти були. Але чесно — більшість мовчить бо боїться втратити роботу. Ото й маємо що маємо. Я своїм завжди казала: підписуєте — читайте. Не читаєте — потім не скаржтеся.

1 Reply Last reply
            0
            • D Offline
              D Offline
              diMaster_60
              wrote last edited by

От правильно пані бухгалтер каже. Я ще з радянських часів памʼятаю — трудова книжка це документ, це твоя история. Зараз молоді кажуть 'та нащо вона'. А потім приходять на пенсію і виявляється що стаж не зарахований бо ФОП не платив ЄСВ нормально або взагалі 'забув'. У мене на підприємстві в дев'яностих теж всяке було — людей оформляли 'через знайомих', потім нічого не доведеш. Це не 'стандарт ринку', це просто перекладання відповідальності. Я б таку контору обходив стороною, особисто. Хоча... розумію що зараз вибору не завжди багато. Але записувати в трудову треба, навіть якщо мало платять — стаж іде. Це довга гра, молодь цього не розуміє поки не пізно.

1 Reply Last reply
              0
              • D Offline
                D Offline
                derzhsluzhbovets_ye
                wrote last edited by

Дозволю собі зауважити як людина, що стикається з нормативною базою щодня. Схема 'ФОП замість трудового' у ІТ-секторі є системним явищем, задокументованим, зокрема, в аналітичних матеріалах Держпраці за 2022-2023 роки. Юридична кваліфікація: якщо виконавець-ФОП фактично підпорядкований внутрішньому розкладу компанії, виконує роботу особисто і систематично — це ознаки трудових відносин незалежно від форми договору. Суди це визнають, хоча практика нерівномірна. Практична порада: зберігайте всі листування, скріншоти завдань у таск-трекерах, повідомлення в корпоративних чатах. У разі спору це ваша доказова база для визнання відносин трудовими через суд або Держпраці. Вартість питання — від кількох тисяч до десятків тисяч гривень недоотриманих виплат залежно від строку роботи. Ризик для роботодавця при перевірці — штраф до 30 мінімальних зарплат за кожного 'прихованого' працівника.

1 Reply Last reply
                0
                • F Offline
                  F Offline
                  frontend_burnout
                  wrote last edited by

"Суди це визнають, хоча практика нерівномірна" — це мабуть найчесніша фраза про українське правосуддя яку я читав цього місяця.

1 Reply Last reply
                  0
                  • R Offline
                    R Offline
                    remote_zarobitchanin
                    wrote last edited by

Дякую всім за коментарі — особливо devops_peklo за розрахунок і derzhsluzhbovets_ye за правову частину. Це саме те що хотів зібрати в одному місці. Ще один момент який забув у першому пості: валютний ризик. Якщо договір з ФОП у гривні — при різких коливаннях курсу ваша реальна зарплата може впасти на 20-30% за місяць без жодного обовʼязку роботодавця компенсувати різницю. При трудовому договорі є мінімальні гарантії і прозоріший механізм індексації. При B2B у іноземній валюті — як у мене в Польщі — ризик є але він ваш свідомий вибір. Різниця у тому хто приймає рішення і хто розуміє на що йде. Удачі всім з офферами і читайте дрібний шрифт.

1 Reply Last reply
                    0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                    Reply
                    • Reply as topic
                    Log in to reply
                    • Oldest to Newest
                    • Newest to Oldest
                    • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.