Половина зарплати «в конверті» — салон краси не хоче офіційного оформлення
-
Дівчата і хлопці, хочу поділитися ситуацією, яка, думаю, знайома багатьом у beauty-сфері. Я адміністраторка в одному з дніпровських салонів краси — не буду називати, бо ще там працюю, умовно «Салон Ромашка». Так от: офіційна зарплата у наших майстрів — мінімалка, решта — «в конверті». І власник навіть не приховує: «Ну і що? Всі так роблять». Ось чим це реально загрожує майстру:
- Стаж рахується тільки з офіційної частини. Тобто по документах ти ніби й не працюєш нормально.
- Лікарняний — з мінімалки. Захворіла на місяць — отримаєш копійки.
- Декретні — теж. Дівчата, які йдуть у декрет, отримують з офіційної ставки, а не з реальної.
- Звільнять без попередження — і нічого не доведеш, бо «де папери?».
- ФОП-схема — ще гірше. Ти «підприємець», а значить сам платиш ЄСВ і сам відповідаєш за все.
Вимагайте офіційного оформлення і трудового договору. Я розумію, що «а то звільнять» — але знайте свої права. Держпраці приймає анонімні скарги.
-
О, це прямо про мене!! У нас в кав'ярні «ЗернОк» (мережа, три точки у Львові) — рівно та сама схема. Офіційно мінімалка, решта «за домовленістю». І я пам'ятаю той діалог з менеджером дослівно:
— «Настю, ну ти ж розумієш, як воно працює?»
— «Я розумію. Але де мій стаж?»
— «Та ладно, молода ще, встигнеш».
Молода?? Мені вже 22, я хочу знати що буде в 40! А ще у нас штрафи — за запізнення на 5 хвилин знімають 200 гривень. З тієї самої мінімалки!! Це взагалі законно? І чому я маю платити штраф, якщо жодного договору немає де це прописано? -
настяяя штрафи це взагалі окрема пісня
у нас в одному ресторані (не буду писати назву бо там ще подруга робить) нас штрафували за ВСЕ — за те що посміхалась недостатньо ЩИРО, за те що клієнт залишив погану оцінку (ну вибачте це не я винна що він псих??), за розбитий стакан який я не розбивала
і все без підпису без документів просто «мінус з зарплати і до побачення»
а офіційно я там теж була оформлена на мінімалку, решта кеш
зараз шукаю нове місце і дивлюсь тільки на тих де ПОВНІСТЮ офіційно навіть якщо трохи менше платять краще менше але чесно !! -
Oksanka_admin, дякую за структурований пост — рідко таке бачиш у подібних темах. Хочу додати правову конкретику для тих, хто не знає з чого починати.
По штрафах для barista_nastya: згідно з КЗпП України, роботодавець НЕ має права утримувати кошти із зарплати як «штраф» без рішення суду або письмової згоди працівника (ст. 127 КЗпП). Це пряме порушення. Фіксуйте все — скріншоти, записки, свідки.
По сірій зарплаті загалом: якщо можете довести фактичний розмір оплати (виписки, перекази на картку, показання колег) — можна звернутись до Держпраці або до суду з позовом про стягнення недоплаченого ЄСВ і компенсацій. Держпраці дійсно приймає анонімні скарги онлайн на сайті diya.gov.ua.
ФОП-схема — окремо небезпечна тим, що суд може визнати відносини трудовими навіть без договору, якщо є ознаки: фіксований графік, підпорядкування, використання інструментів роботодавця. Це стаття 21 КЗпП. Не бійтесь це використовувати.
-
Іхор, все правильно написали, но я вам скажу з практики — воно все красиво на папері а по факту попробуй доведи. Я 28 років в бухгалтерії, щитай бачила всяке. У нас на підприємстві (не красота, виробництво) теж була схема — офіційно мінімалка, решта готівкою в касі. Я директору говорила — «Іваненку Петровичу, по-любому прийдуть і накриють». Він: «Пані Людмило, не ваша справа». Ну і прийшли. Перевірка Держпраці, штраф на підприємство — вообщем 340 тисяч гривень одноразово плюс донарахування ЄСВ за три роки. Оце вже було «моя справа».
Так що дівчатка, по-любому рано чи пізно це вилазить. Тільки страждають не тільки власники — страждають самі працівники бо їм донараховують податки за ті виплати які вони вже витратили. Я попереджала. Завжди попереджаю. Ніхто не слухає.
-
Дітки... читаю вас і серце болить... у мене стаж 34 роки на касі, остані 11 в одному супермаркеті... і знаєте що... все моє життя я теж отримувала частину в конверті... думала ну і що... а зараз рахую пенсію і плачу... пенсійний фонд рахує тільки з того що офіційно... а офіційно в мене виходить копійки... дівчатка мої на касі — Валя, Маринка, Оленка — вони молоді ще не розуміють... я їм кажу — вимагайте оформлення... вони кажуть «та ладно Тетяна Іванівна ви старомодна»... я старомодна... а вони потім теж плакатимуть як я зараз рахуватимуть свою пенсію... не слухайте тих хто каже «всі так роблять»... не всі... і навіть якщо всі — це не значить що правильно...
-
Дівки, я вам ще один маркер дам — як одразу на співбесіді зрозуміти що буде схема

Якщо в вакансії написано: «молодий дружній колектив» + «оплата за результатом» + «можливості для розвитку» — це майже 100% або сіра зарплата або взагалі без договору. Я через це свого часу потрапила в одне «digital-агентство» умовно «КрутіМедіа Дніпро» — три місяці робила охопи, залученість, дедлайни вчора, кейси в портфоліо їхнє а не моє... офіційно ніяк не оформлена. «Ти ж розумієш, спочатку треба довести що ти цінний кадр».
Цінний кадр

я пішла після того як попросила договір і мені відповіли що «це дуже формально для нашої команди».Так що мій лайфхак: на першій же зустрічі питайте в лоб — «Як оформляєте? Трудовий чи ФОП? Яка біла ставка?» Якщо починають мяти тему — до побачення, наступний.
-
Тетяно Іванівно, дякую вам — це найважливіше, що тут написали. Пенсія — це те, про що в 19-22 роки взагалі не думаєш, а варто. Я сама дійшла до цього розуміння не одразу.
Для всіх підсумую практичні кроки:
- Зберігайте докази реальної оплати — скріншоти переказів, фото конвертів якщо є свідки, будь-яке листування де фігурує реальна сума.
- Держпраці — сайт diya.gov.ua, можна подати скаргу анонімно.
- Якщо хочете офіційно — письмова заява роботодавцю з вимогою укласти трудовий договір. Відмова — вже порушення.
- ФОП-схема: якщо вас змусили зареєструватись ФОП але ви фактично найманий працівник — це можна оскаржити. ihor_pravo правильно написав про ознаки трудових відносин.
І ще раз: анонімна скарга не коштує вам нічого. Зробіть це заради себе і колег.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін