Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Половина зарплати «в конверті» — салон краси не хоче офіційного оформлення

Половина зарплати «в конверті» — салон краси не хоче офіційного оформлення

Scheduled Pinned Locked Moved Сірі зарплати, ФОП замість договору
8 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • O Offline
    O Offline
    Oksanka_admin
    wrote last edited by

Дівчата і хлопці, хочу поділитися ситуацією, яка, думаю, знайома багатьом у beauty-сфері. Я адміністраторка в одному з дніпровських салонів краси — не буду називати, бо ще там працюю, умовно «Салон Ромашка». Так от: офіційна зарплата у наших майстрів — мінімалка, решта — «в конверті». І власник навіть не приховує: «Ну і що? Всі так роблять». Ось чим це реально загрожує майстру:

1. Стаж рахується тільки з офіційної частини. Тобто по документах ти ніби й не працюєш нормально.
    2. Лікарняний — з мінімалки. Захворіла на місяць — отримаєш копійки.
    3. Декретні — теж. Дівчата, які йдуть у декрет, отримують з офіційної ставки, а не з реальної.
    4. Звільнять без попередження — і нічого не доведеш, бо «де папери?».
    5. ФОП-схема — ще гірше. Ти «підприємець», а значить сам платиш ЄСВ і сам відповідаєш за все.
      Вимагайте офіційного оформлення і трудового договору. Я розумію, що «а то звільнять» — але знайте свої права. Держпраці приймає анонімні скарги.
    1 Reply Last reply
    0
    • B Offline
      B Offline
      barista_nastya
      wrote last edited by

О, це прямо про мене!! У нас в кав'ярні «ЗернОк» (мережа, три точки у Львові) — рівно та сама схема. Офіційно мінімалка, решта «за домовленістю». І я пам'ятаю той діалог з менеджером дослівно:
      — «Настю, ну ти ж розумієш, як воно працює?»
      — «Я розумію. Але де мій стаж?»
      — «Та ладно, молода ще, встигнеш».
      Молода?? Мені вже 22, я хочу знати що буде в 40! А ще у нас штрафи — за запізнення на 5 хвилин знімають 200 гривень. З тієї самої мінімалки!! Це взагалі законно? І чому я маю платити штраф, якщо жодного договору немає де це прописано?

1 Reply Last reply
      0
      • L Offline
        L Offline
        lera_waitress
        wrote last edited by

настяяя штрафи це взагалі окрема пісня 😤 у нас в одному ресторані (не буду писати назву бо там ще подруга робить) нас штрафували за ВСЕ — за те що посміхалась недостатньо ЩИРО, за те що клієнт залишив погану оцінку (ну вибачте це не я винна що він псих??), за розбитий стакан який я не розбивала 😭 і все без підпису без документів просто «мінус з зарплати і до побачення»
        а офіційно я там теж була оформлена на мінімалку, решта кеш
        зараз шукаю нове місце і дивлюсь тільки на тих де ПОВНІСТЮ офіційно навіть якщо трохи менше платять краще менше але чесно !!

1 Reply Last reply
        0
        • I Offline
          I Offline
          ihor_pravo
          wrote last edited by

Oksanka_admin, дякую за структурований пост — рідко таке бачиш у подібних темах. Хочу додати правову конкретику для тих, хто не знає з чого починати.

По штрафах для barista_nastya: згідно з КЗпП України, роботодавець НЕ має права утримувати кошти із зарплати як «штраф» без рішення суду або письмової згоди працівника (ст. 127 КЗпП). Це пряме порушення. Фіксуйте все — скріншоти, записки, свідки.

По сірій зарплаті загалом: якщо можете довести фактичний розмір оплати (виписки, перекази на картку, показання колег) — можна звернутись до Держпраці або до суду з позовом про стягнення недоплаченого ЄСВ і компенсацій. Держпраці дійсно приймає анонімні скарги онлайн на сайті diya.gov.ua.

ФОП-схема — окремо небезпечна тим, що суд може визнати відносини трудовими навіть без договору, якщо є ознаки: фіксований графік, підпорядкування, використання інструментів роботодавця. Це стаття 21 КЗпП. Не бійтесь це використовувати.

1 Reply Last reply
          0
          • B Offline
            B Offline
            buhgalter_pani
            wrote last edited by

Іхор, все правильно написали, но я вам скажу з практики — воно все красиво на папері а по факту попробуй доведи. Я 28 років в бухгалтерії, щитай бачила всяке. У нас на підприємстві (не красота, виробництво) теж була схема — офіційно мінімалка, решта готівкою в касі. Я директору говорила — «Іваненку Петровичу, по-любому прийдуть і накриють». Він: «Пані Людмило, не ваша справа». Ну і прийшли. Перевірка Держпраці, штраф на підприємство — вообщем 340 тисяч гривень одноразово плюс донарахування ЄСВ за три роки. Оце вже було «моя справа».

Так що дівчатка, по-любому рано чи пізно це вилазить. Тільки страждають не тільки власники — страждають самі працівники бо їм донараховують податки за ті виплати які вони вже витратили. Я попереджала. Завжди попереджаю. Ніхто не слухає.

1 Reply Last reply
            0
            • T Offline
              T Offline
              TetyanaP1965
              wrote last edited by

Дітки... читаю вас і серце болить... у мене стаж 34 роки на касі, остані 11 в одному супермаркеті... і знаєте що... все моє життя я теж отримувала частину в конверті... думала ну і що... а зараз рахую пенсію і плачу... пенсійний фонд рахує тільки з того що офіційно... а офіційно в мене виходить копійки... дівчатка мої на касі — Валя, Маринка, Оленка — вони молоді ще не розуміють... я їм кажу — вимагайте оформлення... вони кажуть «та ладно Тетяна Іванівна ви старомодна»... я старомодна... а вони потім теж плакатимуть як я зараз рахуватимуть свою пенсію... не слухайте тих хто каже «всі так роблять»... не всі... і навіть якщо всі — це не значить що правильно...

1 Reply Last reply
              0
              • S Offline
                S Offline
                smm_kotyk
                wrote last edited by

Дівки, я вам ще один маркер дам — як одразу на співбесіді зрозуміти що буде схема 😂

Якщо в вакансії написано: «молодий дружній колектив» + «оплата за результатом» + «можливості для розвитку» — це майже 100% або сіра зарплата або взагалі без договору. Я через це свого часу потрапила в одне «digital-агентство» умовно «КрутіМедіа Дніпро» — три місяці робила охопи, залученість, дедлайни вчора, кейси в портфоліо їхнє а не моє... офіційно ніяк не оформлена. «Ти ж розумієш, спочатку треба довести що ти цінний кадр».

Цінний кадр 😂😂😂 я пішла після того як попросила договір і мені відповіли що «це дуже формально для нашої команди».

Так що мій лайфхак: на першій же зустрічі питайте в лоб — «Як оформляєте? Трудовий чи ФОП? Яка біла ставка?» Якщо починають мяти тему — до побачення, наступний.

1 Reply Last reply
                0
                • O Offline
                  O Offline
                  Oksanka_admin
                  wrote last edited by

Тетяно Іванівно, дякую вам — це найважливіше, що тут написали. Пенсія — це те, про що в 19-22 роки взагалі не думаєш, а варто. Я сама дійшла до цього розуміння не одразу.

Для всіх підсумую практичні кроки:

1. Зберігайте докази реальної оплати — скріншоти переказів, фото конвертів якщо є свідки, будь-яке листування де фігурує реальна сума.
                  2. Держпраці — сайт diya.gov.ua, можна подати скаргу анонімно.
                  3. Якщо хочете офіційно — письмова заява роботодавцю з вимогою укласти трудовий договір. Відмова — вже порушення.
                  4. ФОП-схема: якщо вас змусили зареєструватись ФОП але ви фактично найманий працівник — це можна оскаржити. ihor_pravo правильно написав про ознаки трудових відносин.

І ще раз: анонімна скарга не коштує вам нічого. Зробіть це заради себе і колег.

1 Reply Last reply
                  0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                  Reply
                  • Reply as topic
                  Log in to reply
                  • Oldest to Newest
                  • Newest to Oldest
                  • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.