Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Половина зарплати «в конверті» — салон краси не хоче офіційного оформлення

Половина зарплати «в конверті» — салон краси не хоче офіційного оформлення

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
8 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • O Не в мережі
    O Не в мережі
    Oksanka_admin
    написав(ла) востаннє редагувалося

Дівчата і хлопці, хочу поділитися ситуацією, яка, думаю, знайома багатьом у beauty-сфері. Я адміністраторка в одному з дніпровських салонів краси — не буду називати, бо ще там працюю, умовно «Салон Ромашка». Так от: офіційна зарплата у наших майстрів — мінімалка, решта — «в конверті». І власник навіть не приховує: «Ну і що? Всі так роблять». Ось чим це реально загрожує майстру:

1. Стаж рахується тільки з офіційної частини. Тобто по документах ти ніби й не працюєш нормально.
    2. Лікарняний — з мінімалки. Захворіла на місяць — отримаєш копійки.
    3. Декретні — теж. Дівчата, які йдуть у декрет, отримують з офіційної ставки, а не з реальної.
    4. Звільнять без попередження — і нічого не доведеш, бо «де папери?».
    5. ФОП-схема — ще гірше. Ти «підприємець», а значить сам платиш ЄСВ і сам відповідаєш за все.
      Вимагайте офіційного оформлення і трудового договору. Я розумію, що «а то звільнять» — але знайте свої права. Держпраці приймає анонімні скарги.
    1 відповідь Остання відповідь
    0
    • B Не в мережі
      B Не в мережі
      barista_nastya

О, це прямо про мене!! У нас в кав'ярні «ЗернОк» (мережа, три точки у Львові) — рівно та сама схема. Офіційно мінімалка, решта «за домовленістю». І я пам'ятаю той діалог з менеджером дослівно:
      — «Настю, ну ти ж розумієш, як воно працює?»
      — «Я розумію. Але де мій стаж?»
      — «Та ладно, молода ще, встигнеш».
      Молода?? Мені вже 22, я хочу знати що буде в 40! А ще у нас штрафи — за запізнення на 5 хвилин знімають 200 гривень. З тієї самої мінімалки!! Це взагалі законно? І чому я маю платити штраф, якщо жодного договору немає де це прописано?

0
      • L Не в мережі
        L Не в мережі
        lera_waitress

настяяя штрафи це взагалі окрема пісня 😤 у нас в одному ресторані (не буду писати назву бо там ще подруга робить) нас штрафували за ВСЕ — за те що посміхалась недостатньо ЩИРО, за те що клієнт залишив погану оцінку (ну вибачте це не я винна що він псих??), за розбитий стакан який я не розбивала 😭 і все без підпису без документів просто «мінус з зарплати і до побачення»
        а офіційно я там теж була оформлена на мінімалку, решта кеш
        зараз шукаю нове місце і дивлюсь тільки на тих де ПОВНІСТЮ офіційно навіть якщо трохи менше платять краще менше але чесно !!

0
        • I Не в мережі
          I Не в мережі
          ihor_pravo

Oksanka_admin, дякую за структурований пост — рідко таке бачиш у подібних темах. Хочу додати правову конкретику для тих, хто не знає з чого починати.

По штрафах для barista_nastya: згідно з КЗпП України, роботодавець НЕ має права утримувати кошти із зарплати як «штраф» без рішення суду або письмової згоди працівника (ст. 127 КЗпП). Це пряме порушення. Фіксуйте все — скріншоти, записки, свідки.

По сірій зарплаті загалом: якщо можете довести фактичний розмір оплати (виписки, перекази на картку, показання колег) — можна звернутись до Держпраці або до суду з позовом про стягнення недоплаченого ЄСВ і компенсацій. Держпраці дійсно приймає анонімні скарги онлайн на сайті diya.gov.ua.

ФОП-схема — окремо небезпечна тим, що суд може визнати відносини трудовими навіть без договору, якщо є ознаки: фіксований графік, підпорядкування, використання інструментів роботодавця. Це стаття 21 КЗпП. Не бійтесь це використовувати.

0
          • B Не в мережі
            B Не в мережі
            buhgalter_pani

Іхор, все правильно написали, но я вам скажу з практики — воно все красиво на папері а по факту попробуй доведи. Я 28 років в бухгалтерії, щитай бачила всяке. У нас на підприємстві (не красота, виробництво) теж була схема — офіційно мінімалка, решта готівкою в касі. Я директору говорила — «Іваненку Петровичу, по-любому прийдуть і накриють». Він: «Пані Людмило, не ваша справа». Ну і прийшли. Перевірка Держпраці, штраф на підприємство — вообщем 340 тисяч гривень одноразово плюс донарахування ЄСВ за три роки. Оце вже було «моя справа».

Так що дівчатка, по-любому рано чи пізно це вилазить. Тільки страждають не тільки власники — страждають самі працівники бо їм донараховують податки за ті виплати які вони вже витратили. Я попереджала. Завжди попереджаю. Ніхто не слухає.

0
            • T Не в мережі
              T Не в мережі
              TetyanaP1965

Дітки... читаю вас і серце болить... у мене стаж 34 роки на касі, остані 11 в одному супермаркеті... і знаєте що... все моє життя я теж отримувала частину в конверті... думала ну і що... а зараз рахую пенсію і плачу... пенсійний фонд рахує тільки з того що офіційно... а офіційно в мене виходить копійки... дівчатка мої на касі — Валя, Маринка, Оленка — вони молоді ще не розуміють... я їм кажу — вимагайте оформлення... вони кажуть «та ладно Тетяна Іванівна ви старомодна»... я старомодна... а вони потім теж плакатимуть як я зараз рахуватимуть свою пенсію... не слухайте тих хто каже «всі так роблять»... не всі... і навіть якщо всі — це не значить що правильно...

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                smm_kotyk

Дівки, я вам ще один маркер дам — як одразу на співбесіді зрозуміти що буде схема 😂

Якщо в вакансії написано: «молодий дружній колектив» + «оплата за результатом» + «можливості для розвитку» — це майже 100% або сіра зарплата або взагалі без договору. Я через це свого часу потрапила в одне «digital-агентство» умовно «КрутіМедіа Дніпро» — три місяці робила охопи, залученість, дедлайни вчора, кейси в портфоліо їхнє а не моє... офіційно ніяк не оформлена. «Ти ж розумієш, спочатку треба довести що ти цінний кадр».

Цінний кадр 😂😂😂 я пішла після того як попросила договір і мені відповіли що «це дуже формально для нашої команди».

Так що мій лайфхак: на першій же зустрічі питайте в лоб — «Як оформляєте? Трудовий чи ФОП? Яка біла ставка?» Якщо починають мяти тему — до побачення, наступний.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  Oksanka_admin

Тетяно Іванівно, дякую вам — це найважливіше, що тут написали. Пенсія — це те, про що в 19-22 роки взагалі не думаєш, а варто. Я сама дійшла до цього розуміння не одразу.

Для всіх підсумую практичні кроки:

1. Зберігайте докази реальної оплати — скріншоти переказів, фото конвертів якщо є свідки, будь-яке листування де фігурує реальна сума.
                  2. Держпраці — сайт diya.gov.ua, можна подати скаргу анонімно.
                  3. Якщо хочете офіційно — письмова заява роботодавцю з вимогою укласти трудовий договір. Відмова — вже порушення.
                  4. ФОП-схема: якщо вас змусили зареєструватись ФОП але ви фактично найманий працівник — це можна оскаржити. ihor_pravo правильно написав про ознаки трудових відносин.

І ще раз: анонімна скарга не коштує вам нічого. Зробіть це заради себе і колег.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                  Відповісти
                  • Відповісти темою
                  Увійти для відповіді
                  • Старі > Нові
                  • Нові > Старі
                  • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.