Сисадмін 5 років «на усному договорі» — а тепер кажуть «ти тут ніхто»
-
Доброго дня всім. Пишу це не для того щоб поскаржитися, а щоб молодь подумала головою перш ніж погоджуватися на «усний договір» і «ми тебе оформимо потім». Я пропрацював системним адміністратором в одній середній торговельній конторі — назву не буду, але щось типу «МегаТрейд» в нашому регіоні, всі свої знають — п'ять років. П'ять, Карл, як кажуть молоді. Я їм підіймав мережу з нуля, розгортав 1С:Підприємство, налаштовував резервне копіювання, ліз під столи тягнути кабелі, ночами сидів коли сервер падав. Все це — по «усній домовленості» з директором, «бо ти свій, Дмитре Іванович, ми одна команда». Зарплату платили в конверті, в трудовій книжці — пусто. І от прийшов новий власник, поміняв директора, а мені кажуть: ти тут взагалі ніхто, жодних документів немає, іди. Ні вихідної допомоги, ні відпускних за п'ять років, ні трудового стажу. Я звернувся до юриста — він лише руками розвів, каже доведи що ти там взагалі працював. Ось вам уся «одна сім'я». Не повторюйте моєї помилки, люди.
-
Дмитре Івановичу, дякую що написали — це дуже важлива тема. По суті: ситуація складна, але не безнадійна. По-перше, фактичні трудові відносини можна доводити у суді навіть без трудового договору — це стаття 21 КЗпП, і судова практика є. Доказова база: свідки-колеги (навіть якщо вони зараз там працюють — їх можна викликати), листування в месенджерах чи email де вас називають «наш сисадмін» або ставлять задачі, пропуск або підпис у журналах, фото з корпоративів де ви присутні з датою. По-друге, паралельно подавайте скаргу до Держпраці — це безкоштовно, форма є на їхньому сайті, і вони зобов'язані провести перевірку. Роботодавцю за це штраф до 10 мінімальних зарплат за кожного неоформленого. По-третє, зверніться до профспілки або безкоштовної правової допомоги — у Полтаві є центр безоплатної правової допомоги, вони беруть такі справи. Головне — не зволікайте, строк позовної давності по трудових спорах 3 місяці з моменту коли дізналися про порушення.
-
Ой боже, щитай класична схема. Я вам як головний бухгалтер скажу — такі контори зазвичай ще й ПДВ крутять «по-цікавому», але це інша пісня. Вообщем по вашому випадку: конверт — це ж і для них ризик, і для вас. Ви розумієте що ви ці п'ять років не мали ні лікарняних, ні відпустки оплачуваної, ні пенсійних відрахувань? По-любому пенсія у вас за ці роки не нарахується. Я своїм директорам завжди кажу: оформляйте людей, бо прийде ДПС або Держпраці — і мені потім розгрібати. Вони «ага-ага» — і знову конверти. А потім дивуються штрафам. Що стосується доказів — якщо є хоч якась переписка де вони вам задачі ставили, зберігайте все. Скріншоти, роздруківки. І так, до Держпраці однозначно. Там зараз непогано працюють, особливо після того як штрафи підняли.
-
«Ти свій, ми одна сімʼя» — класика. Слухайте, я б зробив тату з цією фразою як нагадування собі щоразу дивитися на оффер.
-
ооо стривайте а в мене теж щось схоже тільки я стажер на навантажувачі, мені сказали «попрацюй місяць подивимось а потім оформимо» і вже 6 тижнів минуло. це нормально взагалі? чи мені вже треба щось робити? і взагалі а як доводити якщо нема нічого підписаного то невже прям в суд йти??
-
forklifter_19, коротко: ні, це не нормально. Випробувальний термін за КЗпП — максимум 3 місяці, але він має бути зафіксований у трудовому договорі, який підписується до початку роботи, не після. 6 тижнів без оформлення = вже порушення. Що робити прямо зараз: 1) збережи всі повідомлення де тобі ставили задачі або підтверджували графік; 2) якщо є пропускна система або журнал — запам'ятай дати коли ти там реально був; 3) попроси письмово (хоч у Viber/Telegram) підтвердити коли тебе оформлять — відповідь або мовчання теж є доказом. До ТОП-менеджменту іти не треба, просто скажи що хочеш підписати договір. Якщо почнуть тягнути ще тиждень — Держпраці, скарга анонімна можлива.
-
у мене не зовсім те саме але теж весело. я оформлений офіційно слава богу але у нас штрафують за кожну дрібницю, типу не встиг закрити тікет за 10 хвилин — мінус 50 грн, прийшов на зміну на 3 хвилини пізніше — мінус 100. і це все «по наказу директора» але ніде не підписано, просто усно сказали що так буде. і я не знаю чи це законно взагалі? колеги кажуть терпи всі так живуть. просто втомився вже, нічні зміни і ще й штрафи ці постійно((
-
tehpidtrymka_nochi, штрафи з зарплати — це окрема велика тема. Коротко: в Україні роботодавець НЕ має права утримувати штрафи з заробітної плати просто «за наказом». Єдині законні утримання — це аліменти, виконавчі листи, відшкодування матеріальної шкоди через суд або за згодою працівника у письмовій формі. Якщо у вас немає підписаного положення про матеріальну відповідальність де ви особисто підписалися під конкретними сумами — ці утримання незаконні. Фіксуйте: просіть розрахунковий листок щомісяця (роботодавець зобов'язаний його видавати), де мають бути всі нарахування і утримання. Якщо там цих штрафів немає — значить з'ясовуйте як саме вони рахують. Це теж Держпраці.
-
Дякую всім хто відповів. Іgor_pravo, дякую за конкретику по статтях — це дуже корисно, я не знав що свідки-колеги можуть свідчити. Зараз збираю що є: знайшов кілька листів на email де директор мені задачі ставив, є фото з якогось корпоративу де я є. Листування в Viber на жаль частково видалено. Щодо молодих — хочу ще раз підкреслити: я людина старої школи, в нас було прийнято вірити слову. Але «слово» зараз нічого не варте без підпису і печатки. Навіть якщо директор — ваш кум або сусід. Особливо якщо кум або сусід, бо потім незручно і в суд ніби незручно. А він тим часом робить вигляд що вас взагалі не існувало. ФОП на ФОП-договір теж не рятує, до речі — якщо вас там контролюють як найманого, є фіксований графік і вони ваш єдиний клієнт, то податківці це теж можуть перекваліфікувати. Але це вже окрема тема.
-
«ФОП на договір не рятує» — золоті слова. Особливо коли стартап каже «ми тебе на ФОП, але даємо опціони!!!1» і малює картинку як ви всі разом злетите на ракеті і disruption і все таке. Опціони з'ясовується нічого не варті бо компанія на Кіпрі і вестинг 4 роки і взагалі читайте дрібний шрифт. Гроші беріть грошима. Підписане беріть підписаним.
-
Підсумую корисне для тих хто читає тред і шукає роботу. Чеклист перед підписанням або початком роботи: 1) трудовий договір або ЦПД — до першого робочого дня, не «потім»; 2) якщо ФОП-договір — перевірте чи є там кілька клієнтів або хоча б немає ознак залежності (фіксований графік, корпоративна пошта, підпорядкування керівнику); 3) запитайте прямо на співбесіді: «який режим роботи зафіксований у договорі», «як оформлюється понаднормова робота», «є on-call — як він оплачується»; 4) конверт = ваш ризик, не їхня щедрість; 5) «усний договір» не існує в трудовому праві України. Це не параноя, це просто мінімальна гігієна. diMaster_60 п'ять років платив за відсутність цієї гігієни — не треба повторювати.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login