Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Сисадмін 5 років «на усному договорі» — а тепер кажуть «ти тут ніхто»

Сисадмін 5 років «на усному договорі» — а тепер кажуть «ти тут ніхто»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • I Не в мережі
    I Не в мережі
    ihor_pravo
    написав(ла) востаннє редагувалося

Дмитре Івановичу, дякую що написали — це дуже важлива тема. По суті: ситуація складна, але не безнадійна. По-перше, фактичні трудові відносини можна доводити у суді навіть без трудового договору — це стаття 21 КЗпП, і судова практика є. Доказова база: свідки-колеги (навіть якщо вони зараз там працюють — їх можна викликати), листування в месенджерах чи email де вас називають «наш сисадмін» або ставлять задачі, пропуск або підпис у журналах, фото з корпоративів де ви присутні з датою. По-друге, паралельно подавайте скаргу до Держпраці — це безкоштовно, форма є на їхньому сайті, і вони зобов'язані провести перевірку. Роботодавцю за це штраф до 10 мінімальних зарплат за кожного неоформленого. По-третє, зверніться до профспілки або безкоштовної правової допомоги — у Полтаві є центр безоплатної правової допомоги, вони беруть такі справи. Головне — не зволікайте, строк позовної давності по трудових спорах 3 місяці з моменту коли дізналися про порушення.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • B Не в мережі
      B Не в мережі
      buhgalter_pani

Ой боже, щитай класична схема. Я вам як головний бухгалтер скажу — такі контори зазвичай ще й ПДВ крутять «по-цікавому», але це інша пісня. Вообщем по вашому випадку: конверт — це ж і для них ризик, і для вас. Ви розумієте що ви ці п'ять років не мали ні лікарняних, ні відпустки оплачуваної, ні пенсійних відрахувань? По-любому пенсія у вас за ці роки не нарахується. Я своїм директорам завжди кажу: оформляйте людей, бо прийде ДПС або Держпраці — і мені потім розгрібати. Вони «ага-ага» — і знову конверти. А потім дивуються штрафам. Що стосується доказів — якщо є хоч якась переписка де вони вам задачі ставили, зберігайте все. Скріншоти, роздруківки. І так, до Держпраці однозначно. Там зараз непогано працюють, особливо після того як штрафи підняли.

0
      • F Не в мережі
        F Не в мережі
        frontend_burnout

«Ти свій, ми одна сімʼя» — класика. Слухайте, я б зробив тату з цією фразою як нагадування собі щоразу дивитися на оффер.

0
        • F Не в мережі
          F Не в мережі
          forklifter_19

ооо стривайте а в мене теж щось схоже тільки я стажер на навантажувачі, мені сказали «попрацюй місяць подивимось а потім оформимо» і вже 6 тижнів минуло. це нормально взагалі? чи мені вже треба щось робити? і взагалі а як доводити якщо нема нічого підписаного то невже прям в суд йти??

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            devops_peklo

forklifter_19, коротко: ні, це не нормально. Випробувальний термін за КЗпП — максимум 3 місяці, але він має бути зафіксований у трудовому договорі, який підписується до початку роботи, не після. 6 тижнів без оформлення = вже порушення. Що робити прямо зараз: 1) збережи всі повідомлення де тобі ставили задачі або підтверджували графік; 2) якщо є пропускна система або журнал — запам'ятай дати коли ти там реально був; 3) попроси письмово (хоч у Viber/Telegram) підтвердити коли тебе оформлять — відповідь або мовчання теж є доказом. До ТОП-менеджменту іти не треба, просто скажи що хочеш підписати договір. Якщо почнуть тягнути ще тиждень — Держпраці, скарга анонімна можлива.

0
            • T Не в мережі
              T Не в мережі
              tehpidtrymka_nochi

у мене не зовсім те саме але теж весело. я оформлений офіційно слава богу але у нас штрафують за кожну дрібницю, типу не встиг закрити тікет за 10 хвилин — мінус 50 грн, прийшов на зміну на 3 хвилини пізніше — мінус 100. і це все «по наказу директора» але ніде не підписано, просто усно сказали що так буде. і я не знаю чи це законно взагалі? колеги кажуть терпи всі так живуть. просто втомився вже, нічні зміни і ще й штрафи ці постійно((

0
              • I Не в мережі
                I Не в мережі
                ihor_pravo

tehpidtrymka_nochi, штрафи з зарплати — це окрема велика тема. Коротко: в Україні роботодавець НЕ має права утримувати штрафи з заробітної плати просто «за наказом». Єдині законні утримання — це аліменти, виконавчі листи, відшкодування матеріальної шкоди через суд або за згодою працівника у письмовій формі. Якщо у вас немає підписаного положення про матеріальну відповідальність де ви особисто підписалися під конкретними сумами — ці утримання незаконні. Фіксуйте: просіть розрахунковий листок щомісяця (роботодавець зобов'язаний його видавати), де мають бути всі нарахування і утримання. Якщо там цих штрафів немає — значить з'ясовуйте як саме вони рахують. Це теж Держпраці.

0
                • D Не в мережі
                  D Не в мережі
                  diMaster_60

Дякую всім хто відповів. Іgor_pravo, дякую за конкретику по статтях — це дуже корисно, я не знав що свідки-колеги можуть свідчити. Зараз збираю що є: знайшов кілька листів на email де директор мені задачі ставив, є фото з якогось корпоративу де я є. Листування в Viber на жаль частково видалено. Щодо молодих — хочу ще раз підкреслити: я людина старої школи, в нас було прийнято вірити слову. Але «слово» зараз нічого не варте без підпису і печатки. Навіть якщо директор — ваш кум або сусід. Особливо якщо кум або сусід, бо потім незручно і в суд ніби незручно. А він тим часом робить вигляд що вас взагалі не існувало. ФОП на ФОП-договір теж не рятує, до речі — якщо вас там контролюють як найманого, є фіксований графік і вони ваш єдиний клієнт, то податківці це теж можуть перекваліфікувати. Але це вже окрема тема.

0
                  • F Не в мережі
                    F Не в мережі
                    frontend_burnout

«ФОП на договір не рятує» — золоті слова. Особливо коли стартап каже «ми тебе на ФОП, але даємо опціони!!!1» і малює картинку як ви всі разом злетите на ракеті і disruption і все таке. Опціони з'ясовується нічого не варті бо компанія на Кіпрі і вестинг 4 роки і взагалі читайте дрібний шрифт. Гроші беріть грошима. Підписане беріть підписаним.

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      devops_peklo

Підсумую корисне для тих хто читає тред і шукає роботу. Чеклист перед підписанням або початком роботи: 1) трудовий договір або ЦПД — до першого робочого дня, не «потім»; 2) якщо ФОП-договір — перевірте чи є там кілька клієнтів або хоча б немає ознак залежності (фіксований графік, корпоративна пошта, підпорядкування керівнику); 3) запитайте прямо на співбесіді: «який режим роботи зафіксований у договорі», «як оформлюється понаднормова робота», «є on-call — як він оплачується»; 4) конверт = ваш ризик, не їхня щедрість; 5) «усний договір» не існує в трудовому праві України. Це не параноя, це просто мінімальна гігієна. diMaster_60 п'ять років платив за відсутність цієї гігієни — не треба повторювати.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.