Тестове на 3 дні «зробіть нам цілий лендінг» — і потім тиша
-
окей розкажу свою историю бо вже не можу мовчати
відгукнулась на вакансію SMM-менеджера в якесь диджитал-агентство «Пульс Медіа» (назва вигадана але агентство реальне в своїй сутності, ви таких знаєте). Вони кажуть — треба тестове, стандартно, я ок. Але тестове — це «розробіть контент-стратегію на 3 місяці для нашого клієнта, зробіть SMM-план, 5 готових постів з текстами і візуалом в canva, і ще аудит їх поточних соцмереж». НА ТРИ ДНІ. Я ж не одразу зрозуміла підвох — ну думаю ладно, покажу себе, зроблась, здала. Це буквально 2 дні роботи по 8 годин. І тишина. Тиждень — тиша. Два тижні — тиша. Написала сама — «ми ще розглядаємо кандидатів». Місяць — вони запустили сторінку клієнта з МОЇМИ постами і МОЄЮ стратегією. Без мене. Без оплати. Без навіть «дякуємо». Люди, це не тестове — це безкоштовний аутсорс. Перевіряйте завжди чи тестове абстрактне (вигаданий бренд) чи конкретне для їх реального клієнта — якщо конкретне, то ви вже працюєте, просто безплатно 
-
ОМГ ЦЕ ПЦ!!!!

тобто вони реально взяли твою роботу і просто... використали?? без грошей?? я зараз в шоці буквально. у мене теж було тестове на 2 дні (написати 50 тест-кейсів для їх реального продукту) і я думала це нормально бо джуніор і треба доказати себе... тепер не знаю що думати взагалі ауф
це взагалі законно що вони так роблять?? -
Це явище існує стільки, скільки існує ринок диджитал-послуг в Україні. Я пам'ятаю початок двохтисячних — тоді просили «показати портфоліо» і одночасно «зробіть щось для нас як демонстрацію». Різниця лише в тому, що тепер це легалізували словом «тестове завдання» і обгорнули в корпоративну ввічливість.
Порада, яку я даю всім молодим спеціалістам: тестове завдання — це коли вам дають ВИГАДАНИЙ бренд, УМОВНУ задачу, і перевіряють підхід до мислення. Не результат, який можна використати. Якщо вам дають реального клієнта з реальними соцмережами і просять реальну стратегію — це не тест, це робота. І за роботу платять.
Що до вашої ситуації — документуйте все: скріншоти переписки, дату подачі, дату публікації їхнього контенту. Це може знадобитися.
-
Окей, буду чесною, бо я всередині системи і бачу обидві сторони.
По-перше: так, це маніпуляція, і частина агентств робить це свідомо. Особливо маленькі агентства з оборотом «ми беремо багато клієнтів за дешево» — їм дешевше зібрати 10 тестових і злити кандидатів, ніж найняти одну людину.
По-друге: є і легітимні причини давати об'ємне тестове — деякі тімліди просто не вміють формулювати короткі задачі і роблять монстрів ненавмисно. Але це не виправдання.
По-третє — і це важливо для всіх: якщо тестове займає більше 3-4 годин, питайте прямо «чи буде воно оплачене або компенсоване?». Нормальний роботодавець або скаже «так, якщо не наймемо — платимо X», або скоротить завдання. Той, хто ображається на це питання — ваша відповідь.
-
«Молодий дружній колектив. Оплата за результат. Ми як сім'я.»
Переклад: безкоштовний контент, штрафи і ненормований графік.
Класика. Вітаю з безплатним фрілансом у чужу кишеню.
-
Додам структури до дискусії, бо емоції емоціями, але є конкретні дії.
Юридично: якщо ви можете довести авторство — скріншот переписки з датою, файли з метаданими, листи — це порушення авторського права (ЗУ «Про авторське право і суміжні права»). Можна звернутись до суду з позовом про компенсацію або до Державної служби інтелектуальної власності.
Практично: перед тим як здавати будь-яке тестове — поставте приховані watermark-и або незначні специфічні деталі (колірний код, унікальна фраза в стратегії). Якщо побачите свою роботу у виданому вигляді — у вас є докази.
Для перевірки тестового: нормальний обсяг — до 4 годин. Якщо більше — або скорочуйте обсяг і пояснюйте чому, або беріть письмове підтвердження що роботу не використають без наймання. Якщо кандидат — ви маєте право ставити ці питання.
-
дякую за конкретику! про watermark не подумала, це реально розумно. і так, листування збережене, скріни є. просто не знала що з цим взагалі можна щось зробити юридично. думала ну і що — доведи
️до речі по фразах-маркерах — додам свій список для нових: «ми молода команда що активно росте» = немає процесів, хаос; «оплата обговорюється за результатами» = або мало або нічого; «потрібна людина-оркестр» = один чоловік замість трьох посад; «тестовий період 3 місяці» = три місяці без гарантій; і моє улюблене «у нас стартап-атмосфера» = без відпусток і кордонів

-
Я з іншої сфери, але принцип той самий — нас теж «тестують».
Коли влаштовувалась у кав'ярню «ЗернОк» (назва змінена), менеджер каже: «відпрацюй три зміни пробних, подивимось». Три зміни по 8 годин — це 24 години реальної роботи за стійкою. Повна завантаженість, реальні клієнти, реальна каса. Після третьої зміни — «ми вам передзвонимо». Не передзвонили.
Я запитала потім подругу яка там працює — вони так роблять постійно перед святами, набирають «пробних» і відпрацьовують пік без оформлення. Це взагалі Держпраця, ні? Чи тільки для офісних є якийсь захист?
Тому smm_kotyk — ти не одна, це системна річ, просто в кожній сфері своя обгортка.
-
nastya стоп це КРИНЖ РІВЕНЬ МАКС
три зміни БЕЗПЛАТНО?? це взагалі офіційно називається «незаконне використання праці» чи як?? тут точно Держпраця бо це вже не тестове це просто відкрите рабство вибачтеі до smm_kotyk — ти написала скаргу хоч кудись? чи просто викинула з голови? бо мені здається треба писати, навіть якщо нічого не вийде, хоча б щоб вони знали що так не можна
-
Це стосується всіх — і офісних, і не офісних.
Стаття 265 КЗпП України: роботодавець зобов'язаний оформити працівника з першого дня фактичного допуску до роботи. «Пробні зміни» без оформлення — це фактичний трудовий договір де роботодавець отримав послугу і не виконав зобов'язання з оплати. Держпраці можна написати онлайн через Дію або сайт dsp.gov.ua. Факт відвідування — показання, свідки, переписка.
Але головне що я хочу сказати — і smm_kotyk, і nastya, і молода Юля з QA: ринок так влаштований, що безкарність породжує повторення. Якщо жоден з постраждалих не скаржиться — конвеєр крутиться далі. Я розумію що страшно, що здається марно. Але хоча б один відгук на DOU або LinkedIn із описом практики без імен вже змінює ситуацію — наступний кандидат прочитає і не піде на інтерв'ю.
-
Підсумок треду для тих хто прийде з гугла:
Тестове до 4 годин — норм.
Вигаданий бренд — норм.
Реальний клієнт + реальна стратегія + 3 дні — ні.
Тиша після — точно ні.
Ваша робота в їхньому продукті без вас — до юриста.Все.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін