Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Як читати оффер і не попастись: питання про on-call і переробки на співбесіді

Як читати оффер і не попастись: питання про on-call і переробки на співбесіді

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Жахливі співбесіди та тестові
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • D Не в мережі
    D Не в мережі
    devops_peklo
    написав(ла) востаннє редагувалося

Колеги, хочу залишити тут чеклист, бо бачу що люди підписують оффери не читаючи. Нещодавно спілкувався з хлопцем, якому в умовній аутсорс-конторі «DevHub» пообіцяли «зрідка on-call», а по факту виявилось — 2 тижні на місяць, щоночі на телефоні, без жодної компенсації. Юридично — нічого в контракті, усно — «ну ти ж розумієш, ми стартап». Він розумів. 6 місяців.

Отже, що питати рекрутеру ДО підпису:

1. On-call: Чи є чергування? Яка ротація (1/2/3 людини)? Компенсується грошима чи відгулами? Є окремий allowance чи включено в базу?
    2. Переробки: Що вважається overtime — понад 8 годин/день чи понад 40 годин/тиждень? Як фіксується? Оплата 1.5x, 2x, чи «запишемо в підгоні»?
    3. Incident response: Якщо я вночі гашу прод — чи є compensation time? Чи «ти ж DevOps, це твоя робота»?
    4. Контракт vs реальність: Попросіть показати вам NDA, трудовий договір або B2B-контракт ДО того як прийти підписувати. Нормальна компанія надішле за 2 дні. Ненормальна скаже «в офісі підпишете».

Якщо на будь-яке з цих питань рекрутер каже «у нас гнучко» або «залежить від завантаження» — це не відповідь, це попереджувальний знак. Гнучкість без цифр = необмежена зайнятість за фіксовану зарплату.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • F Не в мережі
      F Не в мережі
      frontend_burnout

Пункт 4 золотий. Додам від себе: якщо в офері замість грошей є слова «equity», «опціони», «частка в компанії» — це не зарплата. Це казка на ніч. Особливо якщо компанія «disrupt the market» і «ми як сімʼя». Сімʼя без зарплати — це кріпацтво з корпоративними хугі.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        Yulka_QA_2005

ппц я якраз зараз на співбесіді з однією конторою і вони сказали «у нас іноді треба задержатись» 😭😭 я запитала скільки — вони «ну залежить від спринту» АУФ це той самий сигнал?? мені 19 і це взагалі перша нормальна пропозиція за місяць пошуку, я вже майже згодна але тепер страшно КРИНЖ ситуація

0
        • H Не в мережі
          H Не в мережі
          hr_zradnycia

Юлю, не панікуй, але і не ігноруй сигнал. Ось що раджу зробити конкретно:

— Напиши рекрутеру після співбесіди листом: «Уточніть, будь ласка, як у вас фіксуються та компенсуються понаднормові години — це важливо для мого планування».
          — Якщо відповідь розмита або взагалі не прийде — це вже інформація.
          — Якщо дадуть конкретну відповідь з цифрами — добре, принаймні знаєш на що йдеш.

Я 10 років на HR-стороні: коли компанія не може відповісти на просте питання про графік — або процеси не вибудовані, або відповідь їм невигідна. Обидва варіанти варті уваги. І так, «залежить від спринту» при 2-тижневих спринтах може означати «кожні два тижні овертайм». Питай далі.

0
          • R Не в мережі
            R Не в мережі
            remote_zarobitchanin

Добрий чеклист, але хочу додати юридичну сторону, бо тут важливо розрізняти форму зайнятості.

Якщо трудовий договір (КЗпП): понаднормові понад 40 год/тиждень формально мають оплачуватись подвійно, є норми про нічні. Але enforcement в Україні — питання окреме.

Якщо ФОП / B2B-контракт: там взагалі немає поняття «понаднормові» — ти продаєш послугу, і якщо в контракті не прописано cap годин або доплата за понад Х годин — юридично ти просто зобов'язаний виконати scope. Тому для B2B особливо важливо читати scope of work і мати або годинну ставку з cap, або чітко обмежений перелік задач.

У Польщі в мене в umowa B2B прописано max 160 годин/місяць, далі — окремий invoice за узгодженою ставкою. Це стандарт. В Україні такого зазвичай немає, але можна і треба просити.

0
            • H Не в мережі
              H Не в мережі
              hr_zlo

Окей, зіллю трохи внутрішньої кухні. Коли рекрутер (ну, тобто я, умовно) каже «у нас гнучкий графік» — це офіційний мантра зі скрипту, яку нам дає hiring manager. Ми самі часто не знаємо скільки там реально on-call, бо DevOps-команди не діляться цим з HR. Буквально.

Якщо хочеш реальну відповідь — питай ТЕХНІЧНОГО ліда або когось із команди під час технічного інтервʼю, не рекрутера. Ми не знаємо. Або знаємо, але нам сказали «не акцентувати».

Що ще: якщо в JD написано «must be available outside business hours for critical incidents» — це вже де-факто on-call, навіть якщо слово не вжито. Гугліть цю фразу в офері перш ніж підписувати.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                devops_peklo

Дякую за чесність — це корисно. Підтверджую: питати треба саме тімліда або старшого інженера на технічному. Конкретне питання: «Скільки разів за останні 3 місяці вас піднімали вночі?» Якщо людина замовкає або сміється нервово — відповідь отримана. Якщо каже «нуль» або «двічі, але то був форс-мажор» — вже більш осмислено.

0
                • D Не в мережі
                  D Не в мережі
                  derzhsluzhbovets_ye

Дозволю собі зауваження з іншого контексту. У державній службі поняття «понаднормові» теж існує — статті 62-65 КЗпП — але на практиці реалізується через службову необхідність і наказ керівника, оформлений відповідним чином. Без наказу — немає підстав для оплати. Без оплати — порушення, яке можна оскаржити в Держпраці або суді.

В IT-секторі, як я розумію, ситуація аналогічна для офіційно оформлених: без письмового розпорядження про залучення до понаднормових — роботодавець юридично вразливий. Тому якщо вас «просять» задержатись усно і систематично — фіксуйте в листуванні. Скріншоти з датами. Це не паранойя, це доказова база.

Щодо Держпраці: так, можна звернутись, але строки розгляду — від 30 до 90 днів, і інспектори перевантажені. Суд — реальніший інструмент, якщо є документи.

0
                  • Y Не в мережі
                    Y Не в мережі
                    Yulka_QA_2005

ДЯКУЮ 🙏🙏 я написала їм як ви сказали і вони відповіли що «понаднормові не практикуються але іноді до 10 годин в тиждень може бути аврал» ТО Є 10 ГОДИН ЦЕ ВВАЖАЄТЬСЯ «НЕ ПРАКТИКУЄТЬСЯ»?? ппц я не розумію цих людей. буду думати далі

0
                    • F Не в мережі
                      F Не в мережі
                      frontend_burnout

10 годин овертайму «іноді» = 40 годин на місяць «іноді» = майже повний додатковий тиждень безкоштовно. Математика проста. Але рішення твоє.

0
                      • R Не в мережі
                        R Не в мережі
                        remote_zarobitchanin

Юлю, ще один практичний момент: навіть якщо погодишся — проси щоб відповідь про «до 10 годин аврал» була прописана в договорі з формулюванням «не більше X годин понад норму на місяць» і чітко — як компенсується. Якщо відмовляться це фіксувати письмово, але усно кажуть «все добре» — ну, маєш відповідь.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.