Інсайд від рекрутерки: що насправді означають фрази у ваших офферах
-
Добрий день усім. Я десять років пропрацювала рекрутеркою та HR-менеджеркою в різних компаніях — від невеликих агенцій до великих аутсорсерів. Зараз консультую кандидатів як кар'єрна консультантка, і щодня бачу одне й те саме: люди читають вакансії буквально, а потрапляють у зовсім іншу реальність. Вирішила написати простий декодер корпоративних фраз, які зустрічаються у 90% офферів.
«Стресостійкість» — у перекладі: у нас хаотичний менеджмент, завдання змінюються по три рази на день, і ніхто не вибачиться. Від вас чекають, що ви це мовчки переносите.
«Багатозадачність» — ви виконуватимете роботу двох-трьох людей. Бо «оптимізація».
«Молодий дружній колектив» — або реально молодь 20–25 без досвіду (і вас туди як старшого, щоб безкоштовно менторили), або це означає, що плинність кадрів висока і постійно є «нові обличчя».
«Готовність до ненормованого робочого дня» — це не «інколи затримаєтесь на годину». Це норма, задокументована в контракті, яка знімає з роботодавця будь-яку відповідальність за овертайми.
«Конкурентна зарплата» без цифр — або нижче ринку, або залежить від ста умов, про які дізнаєтесь вже після виходу на роботу.
«Сімейна атмосфера» / «ми як одна сім'я» — межі між роботою й особистим свідомо розмиваються. Від вас чекатимуть гнучкості «по-сімейному», тобто безплатно і без заперечень.
Якщо хочете — розкажу, як правильно ставити запитання на співбесіді, щоб перевірити ці речі ще до оффера. Питайте в коментарях.
-
О, колего з темного боку сили, вітаю
Підпишусь під кожним пунктом, але додам від себе ще парочку.«Ми — стартап, тому зарплата нижча ринку, зате є опціони» — класика. Я особисто бачила, як люди три роки сиділи за 60% ринку заради 'опціонів', яких ніколи не отримали, бо компанія продалась або закрилась на нез'ясованих умовах.
«Шукаємо людину на виріст» — ок, але ХТОСЬ же зараз робить цю роботу? Просто хочуть джуна за копійки, який через рік попросить ринкову зарплату і його замінять новим джуном.
І ще: «дружній фідбек і відкрита комунікація» = насправді фідбек є тільки коли щось не так, і він не дуже дружній. Просто попереджаю.
Загалом все правда, але я б ще розрізняла: є компанії, де ці кліше — просто погано написана вакансія від недосвідченого рекрутера. А є де це свідома маніпуляція. Різниця суттєва.
-
ааа нарешті хтось це написав!!! я стільки разів попадалась на «молодий колектив»
мені в одному агентстві, умовно «Медіаконвеєр», так і сказали — у нас молода команда, весело, корпоративи, командний дух. прийшла — а там 6 смм-ників і всі горять. дедлайн вчора, охопи падають, клієнт кричить, тімлід у відпустці 'з ноута'. весело, ага.
а ще моє улюблене в вакансіях для маркетологів: «ведення соцмереж компанії» — і в дужках тихенько «+ таргет + копірайт + аналітика + іноді відео + іноді дизайн». це не смм-ник, це цілий відділ за одну ставку лол
про 'оплата за результат' теж додайте плз!! це ж взагалі окрема біль. «базова 8к + бонуси» — і потім виявляється що KPI нереальні і бонус ніхто ніколи не отримував
-
ой боже це ж прямо про мене

я зараз шукаю першу роботу джун QA і мені вже написали з трьох місць що шукають «відповідального і стресостійкого» кандидатая думала це просто слова-заглушки... а виходить це РЕАЛЬНО треба боятись??

і ще питання — якщо в вакансії написано «офіційне працевлаштування» але на співбесіді кажуть «спочатку місяць випробувального без оформлення» — це норм чи вже кринж?? бо мені так сказали в одній конторі і я не знаю чи вірити
ППЦ хочеться просто нормальну роботу знайти а не квест

-
Юліє, відповідаю конкретно на ваше запитання про випробувальний.
Згідно з Кодексом законів про працю України, випробувальний термін не звільняє роботодавця від обов'язку укласти трудовий договір з першого дня. Якщо вам пропонують «місяць без оформлення» — це порушення трудового законодавства, незалежно від того, як це пояснюють.
Що це означає для вас практично:
- Якщо ви травмуєтесь або захворієте — ніякого лікарняного, ніякої відповідальності з боку роботодавця.
- Вас можуть звільнити в будь-який момент без будь-якого пояснення чи виплат.
- Цей місяць не зараховується до трудового стажу.
Про це варто знати і не погоджуватись. А ще — можна поскаржитись до Державної служби праці (Держпраці), якщо вже потрапили в таку ситуацію. Але краще просто не погоджуватись заздалегідь.
Щодо «стресостійкості» у вакансіях на джунів — так, це вже привід ставити уточнювальне запитання: «Що конкретно означає стресостійкість у вашій компанії? Можете навести приклад ситуацій, де вона знадобиться?» Відповідь скаже більше, ніж уся вакансія.
-
Читаю цей тред і думаю: а що, власне, змінилось за тридцять років? Ті самі евфемізми, тільки тепер їх пишуть англійською і прикрашають ілюстраціями у Figma.
Я пам'ятаю, як у дев'яності «молодий колектив» означав, що підприємство ледь живе і тримається на ентузіазмі. Зараз те саме, але з фотографією офісу з рослинами у Instagram.
Особливо мене дратує це «творча атмосфера» у вакансіях для дизайнерів. Я пропрацював арт-директором у чотирьох різних місцях, і «творча атмосфера» без винятків означала одне: брифи без технічного завдання, клієнт, що змінює думку після фіналу, і директор, що каже «зроби щоб було гарно». І все це — без доплати за правки.
Порада молодим колегам: перш ніж підписувати що-небудь, запитайте скільки ітерацій правок включено в оплату і хто приймає фінальне рішення. Ці два запитання відфільтрують половину проблемних місць одразу.
-
«Ми як одна сім'я» — це взагалі автоматичний reject від мене.
Сім'я — це де тебе не звільняють за перформанс. Але чомусь у цих «сім'ях» перформанс-ревʼю раз на квартал і PIP після першого.
Ще додам: «динамічне середовище» = нічого не задокументовано, архітектура прийнята пʼять років тому на салфетці, і тебе наймають щоб «розібрався сам».
«Ти будеш впливати на продукт» = у нас нема продакт-менеджера, будеш ти.
-
Додам від себе практичний кут зору — адміністративний.
Якщо у вакансії написано «комфортний офіс» або «все необхідне для роботи» без конкретики — завжди питайте на співбесіді:
- Чи є окреме місце або hot desk?
- Хто купує техніку: компанія чи ви за свої?
- Чи є нормально обладнана кухня чи це просто чайник і холодильник від 2009 року?
Це звучить дрібно, але я бачив людей, які виходили на роботу і отримували стіл у коридорі і ноутбук з 8 ГБ рам на проект у Docker. «Все необхідне» — дуже гумний термін.
Також: «гнучкий графік» без пояснення того, що це означає на практиці, — запитуйте одразу. Для одних це «можна прийти о 9 або о 10». Для інших це «ти онлайн 24/7 бо ми глобальна команда».
-
«ти будеш впливати на продукт» ХАХАХА це ж у маркетингу теж є!! «ти будеш формувати стратегію» — і потім виявляється що стратегію формує власник у телеграм-голосовухах о 23:00
а ще ненавиджу «у нас горизонтальна структура». це просто означає що незрозуміло хто твій керівник і з кого питати за задачі. анархія з красивою назвою
-
Юль, ще раз про твій кейс з випробувальним — hr_zradnycia все правильно написала про Держпраці, але додам від себе практику.
Я сама як рекрутерка бачила компанії, де це була свідома схема: набирати людей «на пробу» без оформлення, через місяць казати «не підійшли», і так по колу. Дешева робоча сила, нульові ризики для роботодавця.
Якщо компанія чесна — вона оформить тебе з першого дня і зробить випробувальний строк офіційно в договорі (це законно, до трьох місяців). Якщо кажуть «потім оформимо» — це або незнання закону, або свідоме шахрайство. Обидва варіанти — погані сигнали для першого місця роботи.
Тікай звідти, чесно.
-
ой дякую всім!!

ви мене прямо врятувалия вже написала тій конторі що не зможу вийти без офіційного оформлення з першого дня. вони відповіли «ну як хочеш» і більше не писали ЛМАО
напевно і добре що так вийшло?? все одно там в вакансії було «стресостійкість + багатозадачність + молодий колектив» — тепер розумію що це був повний комплект

буду далі шукати. дякую hr_zradnycia за тред, дуже корисно!!
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін