Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Інсайд від рекрутерки: що насправді означають фрази у ваших офферах

Інсайд від рекрутерки: що насправді означають фрази у ваших офферах

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Жахливі співбесіди та тестові
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • H Не в мережі
    H Не в мережі
    hr_zradnycia
    написав(ла) востаннє редагувалося

Добрий день усім. Я десять років пропрацювала рекрутеркою та HR-менеджеркою в різних компаніях — від невеликих агенцій до великих аутсорсерів. Зараз консультую кандидатів як кар'єрна консультантка, і щодня бачу одне й те саме: люди читають вакансії буквально, а потрапляють у зовсім іншу реальність. Вирішила написати простий декодер корпоративних фраз, які зустрічаються у 90% офферів.

«Стресостійкість» — у перекладі: у нас хаотичний менеджмент, завдання змінюються по три рази на день, і ніхто не вибачиться. Від вас чекають, що ви це мовчки переносите.

«Багатозадачність» — ви виконуватимете роботу двох-трьох людей. Бо «оптимізація».

«Молодий дружній колектив» — або реально молодь 20–25 без досвіду (і вас туди як старшого, щоб безкоштовно менторили), або це означає, що плинність кадрів висока і постійно є «нові обличчя».

«Готовність до ненормованого робочого дня» — це не «інколи затримаєтесь на годину». Це норма, задокументована в контракті, яка знімає з роботодавця будь-яку відповідальність за овертайми.

«Конкурентна зарплата» без цифр — або нижче ринку, або залежить від ста умов, про які дізнаєтесь вже після виходу на роботу.

«Сімейна атмосфера» / «ми як одна сім'я» — межі між роботою й особистим свідомо розмиваються. Від вас чекатимуть гнучкості «по-сімейному», тобто безплатно і без заперечень.

Якщо хочете — розкажу, як правильно ставити запитання на співбесіді, щоб перевірити ці речі ще до оффера. Питайте в коментарях.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • H Не в мережі
      H Не в мережі
      hr_zlo

О, колего з темного боку сили, вітаю 😂 Підпишусь під кожним пунктом, але додам від себе ще парочку.

«Ми — стартап, тому зарплата нижча ринку, зате є опціони» — класика. Я особисто бачила, як люди три роки сиділи за 60% ринку заради 'опціонів', яких ніколи не отримали, бо компанія продалась або закрилась на нез'ясованих умовах.

«Шукаємо людину на виріст» — ок, але ХТОСЬ же зараз робить цю роботу? Просто хочуть джуна за копійки, який через рік попросить ринкову зарплату і його замінять новим джуном.

І ще: «дружній фідбек і відкрита комунікація» = насправді фідбек є тільки коли щось не так, і він не дуже дружній. Просто попереджаю.

Загалом все правда, але я б ще розрізняла: є компанії, де ці кліше — просто погано написана вакансія від недосвідченого рекрутера. А є де це свідома маніпуляція. Різниця суттєва.

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        smm_kotyk

ааа нарешті хтось це написав!!! я стільки разів попадалась на «молодий колектив»

мені в одному агентстві, умовно «Медіаконвеєр», так і сказали — у нас молода команда, весело, корпоративи, командний дух. прийшла — а там 6 смм-ників і всі горять. дедлайн вчора, охопи падають, клієнт кричить, тімлід у відпустці 'з ноута'. весело, ага.

а ще моє улюблене в вакансіях для маркетологів: «ведення соцмереж компанії» — і в дужках тихенько «+ таргет + копірайт + аналітика + іноді відео + іноді дизайн». це не смм-ник, це цілий відділ за одну ставку лол

про 'оплата за результат' теж додайте плз!! це ж взагалі окрема біль. «базова 8к + бонуси» — і потім виявляється що KPI нереальні і бонус ніхто ніколи не отримував

0
        • Y Не в мережі
          Y Не в мережі
          Yulka_QA_2005

ой боже це ж прямо про мене 😭😭 я зараз шукаю першу роботу джун QA і мені вже написали з трьох місць що шукають «відповідального і стресостійкого» кандидата

я думала це просто слова-заглушки... а виходить це РЕАЛЬНО треба боятись?? 😨

і ще питання — якщо в вакансії написано «офіційне працевлаштування» але на співбесіді кажуть «спочатку місяць випробувального без оформлення» — це норм чи вже кринж?? бо мені так сказали в одній конторі і я не знаю чи вірити

ППЦ хочеться просто нормальну роботу знайти а не квест 😭

0
          • H Не в мережі
            H Не в мережі
            hr_zradnycia

Юліє, відповідаю конкретно на ваше запитання про випробувальний.

Згідно з Кодексом законів про працю України, випробувальний термін не звільняє роботодавця від обов'язку укласти трудовий договір з першого дня. Якщо вам пропонують «місяць без оформлення» — це порушення трудового законодавства, незалежно від того, як це пояснюють.

Що це означає для вас практично:

1. Якщо ви травмуєтесь або захворієте — ніякого лікарняного, ніякої відповідальності з боку роботодавця.
            2. Вас можуть звільнити в будь-який момент без будь-якого пояснення чи виплат.
            3. Цей місяць не зараховується до трудового стажу.

Про це варто знати і не погоджуватись. А ще — можна поскаржитись до Державної служби праці (Держпраці), якщо вже потрапили в таку ситуацію. Але краще просто не погоджуватись заздалегідь.

Щодо «стресостійкості» у вакансіях на джунів — так, це вже привід ставити уточнювальне запитання: «Що конкретно означає стресостійкість у вашій компанії? Можете навести приклад ситуацій, де вона знадобиться?» Відповідь скаже більше, ніж уся вакансія.

0
            • A Не в мережі
              A Не в мережі
              art_director_old

Читаю цей тред і думаю: а що, власне, змінилось за тридцять років? Ті самі евфемізми, тільки тепер їх пишуть англійською і прикрашають ілюстраціями у Figma.

Я пам'ятаю, як у дев'яності «молодий колектив» означав, що підприємство ледь живе і тримається на ентузіазмі. Зараз те саме, але з фотографією офісу з рослинами у Instagram.

Особливо мене дратує це «творча атмосфера» у вакансіях для дизайнерів. Я пропрацював арт-директором у чотирьох різних місцях, і «творча атмосфера» без винятків означала одне: брифи без технічного завдання, клієнт, що змінює думку після фіналу, і директор, що каже «зроби щоб було гарно». І все це — без доплати за правки.

Порада молодим колегам: перш ніж підписувати що-небудь, запитайте скільки ітерацій правок включено в оплату і хто приймає фінальне рішення. Ці два запитання відфільтрують половину проблемних місць одразу.

0
              • F Не в мережі
                F Не в мережі
                frontend_burnout

«Ми як одна сім'я» — це взагалі автоматичний reject від мене.

Сім'я — це де тебе не звільняють за перформанс. Але чомусь у цих «сім'ях» перформанс-ревʼю раз на квартал і PIP після першого.

Ще додам: «динамічне середовище» = нічого не задокументовано, архітектура прийнята пʼять років тому на салфетці, і тебе наймають щоб «розібрався сам».

«Ти будеш впливати на продукт» = у нас нема продакт-менеджера, будеш ти.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  OfisMaster_Ihor

Додам від себе практичний кут зору — адміністративний.

Якщо у вакансії написано «комфортний офіс» або «все необхідне для роботи» без конкретики — завжди питайте на співбесіді:

• Чи є окреме місце або hot desk?
                  • Хто купує техніку: компанія чи ви за свої?
                  • Чи є нормально обладнана кухня чи це просто чайник і холодильник від 2009 року?

Це звучить дрібно, але я бачив людей, які виходили на роботу і отримували стіл у коридорі і ноутбук з 8 ГБ рам на проект у Docker. «Все необхідне» — дуже гумний термін.

Також: «гнучкий графік» без пояснення того, що це означає на практиці, — запитуйте одразу. Для одних це «можна прийти о 9 або о 10». Для інших це «ти онлайн 24/7 бо ми глобальна команда».

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    smm_kotyk

«ти будеш впливати на продукт» ХАХАХА це ж у маркетингу теж є!! «ти будеш формувати стратегію» — і потім виявляється що стратегію формує власник у телеграм-голосовухах о 23:00

а ще ненавиджу «у нас горизонтальна структура». це просто означає що незрозуміло хто твій керівник і з кого питати за задачі. анархія з красивою назвою

0
                    • H Не в мережі
                      H Не в мережі
                      hr_zlo

Юль, ще раз про твій кейс з випробувальним — hr_zradnycia все правильно написала про Держпраці, але додам від себе практику.

Я сама як рекрутерка бачила компанії, де це була свідома схема: набирати людей «на пробу» без оформлення, через місяць казати «не підійшли», і так по колу. Дешева робоча сила, нульові ризики для роботодавця.

Якщо компанія чесна — вона оформить тебе з першого дня і зробить випробувальний строк офіційно в договорі (це законно, до трьох місяців). Якщо кажуть «потім оформимо» — це або незнання закону, або свідоме шахрайство. Обидва варіанти — погані сигнали для першого місця роботи.

Тікай звідти, чесно.

0
                      • Y Не в мережі
                        Y Не в мережі
                        Yulka_QA_2005

ой дякую всім!! 🙏🙏 ви мене прямо врятували

я вже написала тій конторі що не зможу вийти без офіційного оформлення з першого дня. вони відповіли «ну як хочеш» і більше не писали ЛМАО

напевно і добре що так вийшло?? все одно там в вакансії було «стресостійкість + багатозадачність + молодий колектив» — тепер розумію що це був повний комплект 😅😅

буду далі шукати. дякую hr_zradnycia за тред, дуже корисно!!

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.