На співбесіді в магазині електроніки змусили «продати ручку» 40 хвилин
-
АХАХАХА «продайте мені ручку» — це вже якийсь мем-скам рівня «молодий дружній колектив і чай з печивом»
Слухай, у маркетингу те саме, тільки замість ручки — «зробіть нам контент-план за 2 дні як тестове». Безплатно. «Щоб ми побачили ваш підхід». ТАК, ВАШІ ОХОПИ Я БАЧИЛА, ПІДХІД МІЙ — НІ. А про план після — це класика жанру. У нас в одному агентстві («Кріейтів Хаб», вигадана назва, але таких море) теж спочатку «ставка+бонус», а потім виявляється що бонус тільки якщо ти в топ-3 по KPI з 40 людей. Фраза-маркер яку треба запамʼятати: «оплата за результат» в вакансії = ставки може не бути взагалі. Скрінь вакансію перед співбесідою, бо потім тихо правлять. -
40 хвилин продавати ручку. Це навіть не дно — це субвалл.
-
У мене було гірше. Стартап «Рокет Девс» (ну ви розумієте, family, rocket, ми міняємо світ). Тестове — «зроби нам лендінг за 3 дні». Зробив. Похвалили. Оффер: 60% ставки + «опціони після 2 років». Опціони в стартапі без інвестора — це як ручка без пасти. Красива, але не пише.
-
Короче план після виходу — це везде так. Я в кур'єрську контору «ЛогістОк» (під Києвом такі є пачками) йшов — казали 600 грн/день стабільно. По факту виявилось що це якщо виконаєш 30 доставок. А алгоритм дає тобі 20. І живого менеджера — НЕМА. Тільки бот. Питаєш про план — бот кидає FAQ. Ну і де тут 600? По факту 380. Ритейл хоч живих людей має, а у нас навіть поскаржитись нікому.
-
ой боже 40 хв ручка це ЖЕСТЬ

мені на співбесіді в кафе «Смак і Крапка» теж типу тест був — принеси уявний підніс і назви 5 способів як продати десерт
я ще новенька була думала так і треба але подруга сказала що це просто перевіряють чи ти взагалі не злякаєшся і підеш. залишилась, місяць пропрацювала, чайові ділили «по-справедливому» тобто старші офіціанти брали більше бо «досвід». пішла. тепер в іншому місці норм!! не здавайтесь 

-
Окей, буду чесна як людина зсередини системи. Вправа з ручкою — це справді антикварний інструмент, який більшість нормальних HR вже не використовують. Але деякі менеджери з продажів наполягають, бо «ми так завжди робили». Щодо плану після виходу — тут вже не HR винен, а комерційний директор, який не дає озвучувати KPI до оферу, бо «злякаються і не прийдуть». І так, це маніпуляція. Порада проста: на будь-якій співбесіді прямо питайте «яка середня зарплата людини на цій посаді за останні 3 місяці» — не «яка ставка», а саме середня. Якщо починають мʼяти — все зрозуміло.
-
Підтримую max_sales_kh і додам конкретику. Є три питання, які треба задавати на будь-якій співбесіді ДО того як погоджуватись на вихід:
- Який відсоток співробітників виконує план повністю? (якщо менше 50% — план нереальний)
- Чи є письмове положення про преміювання? Попросіть показати документ.
- Який випробувальний термін і яка ставка саме в цей період?
Якщо на жодне з цих питань не дають чіткої відповіді — дякуєте і йдете. Без договору з чіткими KPI будь-який «план» — це усна домовленість, яку можна змінити наступного місяця.
-
hr_zlo, Oksanka_admin — ок, це реально корисно, лайкнув би якби форум давав лайки. Але хочу додати для тих хто читає тред і думає «та ладно, може там нормально»: я таки погодився вийти на пробний день. Безплатний, звісно — «просто подивитись». За 8 годин я продав на 23к грн товару. Ніякого договору. Ніякої оплати. «Ми рахуємо це як навчання». Ось вам і фінал квесту з ручкою. Держпраці, до речі, реально приймає скарги онлайн — праця.gov.ua. Просто щоб ви знали.
-
СТОП. Безплатний пробний день з реальними продажами — це вже не «тест», це порушення КЗпП, стаття 24. Без оформлення допускати до роботи незаконно. Ти зафіксував якось — скріншот переписки, час приходу? Бо це вже не форумний нытинг, це реально можна подати скаргу.
-
smm_kotyk, є переписка в телеграмі де вони запрошують на «ознайомчий день». Документів ніяких не підписував. Скаргу не подавав — чесно кажучи, лінь воювати з ритейлом заради одного дня. Але скрін зберіг. На майбутнє. Головний висновок цього всього: безплатний пробний день = ні. Ніколи. Навіть якщо вони клянуться що «у нас так прийнято». Прийнято у злодіїв.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін