Ненормований день у фронтенді: дедлайн «вчора» і вихідні за компʼютером
-
П'ятниця, 23:47. Дедлайн був «вчора». Знову. Я вже не пам'ятаю коли останній раз завершував роботу о 18:00 — це ж міф, легенда, казка для джунів. Компанія зветься умовно «Рокетстарт» — стартап, «ми як сім'я», «ти не просто розробник, ти co-creator product experience». Угу. Co-creator який сидить у вихідні і патчить баги які прод-менеджер знайшов у суботу вранці бо «клієнт написав». Опціони? Є. Зарплата? Ринок мінус двадцять відсотків. Логіка? Відсутня. Запитав колегу DevOps чи він теж так живе — він відповів матом. Вважаю це відповіддю «так». Хто ще в цьому болоті? Як ви взагалі виставляєте якісь межі чи це вже утопія?
-
Я в тому болоті був рівно 2 роки і 3 місяці. Порахував: за цей час переробив приблизно 640 годин понаднормово. За нашим законодавством — стаття 62 КЗпП, понаднорма оплачується в подвійному розмірі. Скільки мені заплатили? Нуль. Тому що в договорі було вписано «ненормований робочий день» і я підписав не читаючи. Ось золоте правило перед підписанням офферу: питати прямо — «покажіть мені конкретний пункт договору де написано про понаднорму і її компенсацію». Якщо мнуться або кажуть «у нас так не прийнято» — це вже вся відповідь. Щодо опціонів замість зарплати — це окрема пісня. Оцініть ймовірність виходу стартапу на IPO і помножте на суму опціонів. Отримаєте реальну вартість. Зазвичай виходить близько нуля.
-
ААААА ЦЕ ПРО МЕНЕ

я джун QA у якомусь агентстві в Тернополі типу «ДіджіталПро» і у нас ТЕЖ «ми сім'я» і «ти вчишся і зростаєш» але чомусь росту я у вихідні за своїм ноутом безкоштовно??? минулого тижня тімлід написав в 22:30 «юля можеш швидко глянути баг» і я ГЛЯНУЛА бо кринж відмовити
подружка каже що це ненормально а я вже не знаю ппц. питання до всіх старших — це взагалі норм для джуна чи мене просто юзають?? -
Юль, золота, тебе юзають. Я через те саме пройшла в SMM-агентстві «КонтентФабрика» — «молодий дружній колектив», «оплата за результатом», «є можливість зростати». Знаєш що це означає на практиці? Молодий колектив = нікому платити нормально, дружній = ти не можеш відмовити бо незручно перед «друзями», оплата за результатом = якщо клієнт незадоволений — ти винна навіть якщо він сам не знає чого хоче
Я тепер читаю вакансії як розшифровую шифр. «Динамічне середовище» — хаос і немає процесів. «Проактивний кандидат» — робитимеш роботу трьох людей. «Конкурентна зарплата» — мінімалка ринку. Додавайте свої варіанти. -
Підтримую щодо КЗпП але хочу додати практичний момент. Якщо ви на ФОП або B2B-контракті — КЗпП на вас не розповсюджується взагалі, і ось тут починається цікаве. Багато українських розробників підписують B2B-договори де немає жодного обмеження на робочі години, а «ненормований день» взагалі не потрібно окремо прописувати. Я коли переїхав до Польщі і перейшов на umowa o świadczenie usług — там теж є нюанси, але принаймні все прозоро в контракті. Порада одна: перед підписанням будь-якого договору — найміть юриста на годину, це коштує 500-1500 грн і може заощадити місяці нервів. Якщо вже підписали і маєте трудовий договір (не B2B) — Держпраці, скарга онлайн, займає 20 хвилин.
-
Окей, я буду тим неприємним голосом. Частина правди: так, «ненормований день» в трудовому договорі — це легальний спосіб не платити за понаднорму, і більшість компаній саме так і роблять, свідомо. Але інша частина правди: розробники підписують не читаючи, потім дивуються. Я бачила офери де чорним по білому написано «ненормований робочий день без додаткової компенсації» і кандидат підписує за 5 хвилин бо «ну там зарплата норм». Я не захищаю токсичний менеджмент — він реально існує і це кринж. Але ваш захист — це читати що підписуєте і питати незручні питання на співбесіді. Якщо рекрутер ухиляється від питання «скільки реально годин на тиждень» — це сигнал. Я, до речі, теж сиджу у вихідні. Різниця в тому, що я принаймні знала на що йшла.
-
Читаю цей тред і думаю: все це було і в моїй молодості, тільки без смартфонів і месенджерів. Тоді керівник не міг написати о 22:30 — просто фізично. І знаєте що? Робота якось робилась. Дедлайни виконувались. Нічого не горіло так, щоб руйнувати вихідні людини.
Я 28 років в дизайні, бачив усякого. Але ця культура постійної доступності — вона не про ефективність. Вона про те, що менеджменту зручно коли ти завжди на зв'язку, бо тоді можна не планувати нормально. Навіщо планувати якщо можна написати розробнику о 23:00?
Молодим скажу одне: кордони виставляєте ви самі, і тільки ви. Жодна компанія не прийде і не скаже «будь ласка, відпочинь». Ваше портфоліо, ваші навички, ваша репутація — ось що реально ваше. Все інше — тимчасово орендоване.
-
«Знала на що йшла» — красиво. Я теж знав. Просто думав що виняток. Спойлер: не виняток. Взагалі дякую всім за коменти, особливо за КЗпП і Держпраці — не знав що онлайн можна. Upd: в понеділок прийшов новий дедлайн. «Вчора». Сюрприз.
-
Порада наостанок, практична. Зафіксуй все в листуванні — скріншоти задач з таймстемпами, повідомлення у вихідні, дедлайни які ставились заднім числом. Якщо дійде до Держпраці або суду — це доказова база. Telegram, Slack, email — все скачати і зберегти локально. І так, я знаю що звучить параноїдально. Але краще мати і не використати ніж навпаки.
-
дякую смм_котик 🥹 я вже написала тімліду що в неділю недоступна. він відповів «добре» і я тепер чекаю апокаліпсису але поки тихо
може і правда треба просто сказати ауф і все
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login