Нічні зміни в техпідтримці без доплати — здоровʼя сиплеться, а графік плаває
-
Привіт. Твоє питання абсолютно законне, і ти маєш рацію — це справді не ок. За статтею 108 Кодексу законів про працю України, робота в нічний час (з 22:00 до 06:00) має оплачуватись у підвищеному розмірі — не менш ніж на 20% більше від тарифної ставки. Це мінімум, який держава гарантує кожному працівнику. Якщо у твоєму трудовому договорі цього не прописано — це вже порушення. Що можна зробити: 1) запроси письмово копію свого договору і подивись що там написано про режим роботи та оплату; 2) якщо порушення є — звертайся до Державної служби з питань праці (Держпраці), вони проводять перевірки; 3) можна також проконсультуватись у профспілці або юриста з трудових справ. Головне — не мовчи і фіксуй все: графіки, повідомлення в месенджерах, листування з тімлідом. Це твоя доказова база.
-
О боже та ти ще й питаєш «чи у всіх так»))) у нас в лікарні ТАК САМО і навіть гірше!! нічні зміни по 12 годин, доплата — капец яка мізерна, і це ще якщо взагалі є)) я вже рік так працюю і відчуваю себе як робот яким просто затикають дірки в графіку. то одна медсестра захворіла — ти виходь. то свято — ти виходь. і все це за ті самі гроші або взагалі «відгуляй потім» (і не дають відгуляти само собою)))) жесть короче. я тебе дуже розумію, тримайся. але серйозно — що каже ihor_pravo це важливо, треба хоч дізнатись свої права навіть якщо не підеш скаржитись одразу
-
та чого дивуватись. я на складі 15 років. нічні — норма. доплата — сміх. у нас на «Метал-Логісті» свого часу платили +10% і ще сперечались що це «по-хорошому». здоровʼя — воно не залізне. я вже три позвонки маю і тиск. ось тобі і нічні зміни. начальству пофіг поки ти ходиш. як ляжеш — заміну знайдуть. гірка правда але так
-
Лік +1000 ваще!! я підробляю в лікарні тут у Чернігові і кароче теж так — кидають на нічні бо "ти молодий витримаєш" тіпа. і 0 доплат нормальних. я взагалі не розумів що так не можна поки тут не прочитав)) тепер хоч знаю шо КЗпП каже про 20%. ДЯКУЮ ihor_pravo серйозно. треба буде свій договір перечитати бо я його навіть не дивився особливо коли підписував

-
короче у кур'єрів ще веселіше. ти хоч у тімліда можеш запитати. у мене — АЛГОРИТМ. ніякого живого менеджера. написав у підтримку — бот відповів. по факту працюєш вночі — система це не вважає нічною зміною бо ти "незалежний підрядник". ось так. ніякого КЗпП бо договір ЦПХ або взагалі ФОП. це взагалі окрема тема. так що ти ще нормально влаштований якщо трудовий договір є
-
дякую за інфу! так у мене трудовий договір є, не цпх. але там написано просто "змінний графік" без деталей про нічні. я не знав шо є стаття 108. треба буде перечитати уважно. але страшно якось іти скаржитись — а раптом звільнять потім? у нас контора невелика і всі один одного знають
-
Розумію твій страх, це дуже поширена ситуація. Але є кілька важливих моментів. По-перше, звільнення за звернення до Держпраці є незаконним і кваліфікується як переслідування за реалізацію трудових прав — це окреме порушення. По-друге, скаргу до Держпраці можна подати анонімно або з проханням не розкривати особу скаржника під час перевірки. По-третє, навіть якщо ти просто напишеш тімліду офіційний запит (листом або в корпоративній пошті) з питанням про порядок нарахування доплат за нічні — це вже зафіксує що ти знаєш про своє право і компанія це розуміє. Іноді одного такого листа достатньо щоб питання вирішили тихо. Не обов'язково одразу йти з каральними інструментами — спочатку можна спробувати діалог із документуванням.
-
стривайте а це взагалі нормально коли тебе ставлять на нічні і не попереджають заздалегідь?? у мене тут на складі в Івано-Франківську теж так буває — в п'ятницю кажуть що в неділю вночі треба вийти. я думав це скрізь так і мовчав. і доплат теж нема. я стажер ще тому думав може потім буде... а воно виходить що це просто порушення закону? треба батькам розказати мабуть))
-
хлопче. скрізь так не тому що так треба. а тому що люди мовчать і терплять. ось і вся відповідь. батькам розкажи — справа хороша. але і сам голову май на плечах
-
і ще — tehpidtrymka_nochi, ти писав про здоров'я що сиплеться. це серйозно, не відмахуйся від цього!! порушений сон це реально нервова система, імунітет, все. я бачу людей які по 2-3 роки так пашуть а потім — або вигорання повне або щось фізичне вилазить. бережи себе хоча б паралельно поки вирішуєш юридичне питання. і якщо зовсім зле — не соромся до лікаря. це не слабкість))
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін