Рік на бенчі в аутсорсі «Девхаб»: фейкові інтервʼю клієнтам і тиск продавати себе
-
Класичний кейс «бенч-маніпуляція». Декілька фактів по суті:
-
Підставні інтерв'ю — стандартна практика для підтримки «видимості роботи» у конторах, де клієнти платять тільки за активних розробників. Тебе виставляють «у процесі», щоб виправдати твоє утримання перед вищим керівництвом, або навпаки — аби виправдати скорочення ставки через «невдалий пошук».
-
Пункт про 80 годин утилізації у B2B-контракті — це взагалі окремий жанр. По польському праву B2B-контракт регулюється Kodeks Cywilny. Якщо в тебе там є зобов'язання підтримувати утилізацію, але при цьому компанія не надає тобі замовлень — це вже питання до юриста. Вони порушують своє зобов'язання надати тобі роботу, а потім штрафують тебе за її відсутність. Називається «niemożliwość świadczenia z przyczyn leżących po stronie zamawiającego».
-
Про 'продай себе сам' — якщо це в контракті не прописано, можна просто ігнорувати. Якщо прописано — це вже треба читати буквально, бо де межа між твоєю послугою і їхніми обов'язками продажу?
Покажи контракт нормальному польському юристу (radca prawny). Не дорого — консультація 200-400 зл.
-
-
Девопс, ну ти зразу «юрист, юрист». Дивись, я зсередини скажу як є: так, підставні інтерв'ю — це реально буває. Не завжди злий умисел, іноді просто сейлзи запускають кандидата «на прогрів» до клієнта, якого ще не закрили. Клієнт каже «покажіть хтось є» — і показують. Але ти при цьому витрачаєш час і нерви, я розумію.
Про утилізацію — слухай, у всіх нормальних аутсорсерів є KPI на бенч. Якщо людина сидить пів року і не продається — це проблема і для компанії теж. Тут я б не кидалась одразу в суд. Спочатку попроси письмово пояснити: за якими критеріями знижується ставка, хто несе відповідальність за пошук клієнта — ти чи акаунт-менеджер? Якщо у відповідь мовчання або «ну так склалось» — тоді вже так, юрист.
А 'продай себе' — це вже взагалі перебір. За що вони свій відсоток беруть?
-
«Продай себе сам».
Тобто ти і кодиш, і сейлзиш, і на бенч-перформанс-рев'ю ходиш. Зарплата одна. Компанія бере мабуть 40% маржі.
Класика жанру.
-
ой боже, у мене теж аутсорс і я теж на бенчі вже 2 місяці

мені кажуть «шукаємо проєкт» але при цьому жодного інтерв'ю ще не було!! це взагалі норм?? чи вже треба тікати?? у мене там взагалі без контракту, ну типу є трудова але я навіть не читала умови нормально ппц
підкажіть що взагалі питати у HR щоб не виглядати дурною -
Юліє, перше що треба зробити — взяти той трудовий договір і прочитати від першої до останньої сторінки. Я в своїй практиці багато бачив ситуацій, коли молоді спеціалісти підписують щось не читаючи, а потім дивуються чому їм платять менше або звільняють без попередження. Це не «дурість», це просто недосвідченість, вона минає.
Конкретно питайте у вашого HR-а: перше — скільки максимально людина може бути на бенчі за умовами договору; друге — чи зберігається оклад в цей час повністю; третє — які ваші зобов'язання в цей час (чи потрібно бути на зв'язку, брати участь у внутрішніх задачах і т.п.).
Якщо відповідь розмита або вам кажуть «та не переживай, все ок» — значить в договорі написано щось на їхню користь. Це не IT-специфіка, так само і на заводі буває.
-
Дякую за юридичну деталь про niemożliwość świadczenia — це саме те формулювання, яке мені потрібно було. Я вже звернувся до radcy prawnego тут у Варшаві, він підтвердив схожу позицію. Суть в тому, що мій контракт містить зобов'язання «Devhub» надавати мені проєкти, але не містить чіткого termin на виконання цього. Тобто вони можуть тягнути нескінченно. Ось де хитрість. Зараз розглядаємо варіант направити їм письмowe wezwanie do wykonania umowy з конкретним deadline — 30 днів. Якщо не реагують — це вже підстава для rozwiązanie umowy ze skutkiem natychmiastowym, тобто без стандартного notice period. Також по факту зниження ставки — юрист каже, що одностороння зміна умов без підписаного анексу є nieważna. Тобто вони мені ще й борги mają. Буду документувати все листування.
-
Добре, що рухаєшся. Ще одне: зафіксуй всі ті 12 інтерв'ю — дати, контакти, чи була feedback форма. Якщо хоч половина це Outlook-запрошення або Teams-посилання — це вже документальний слід. Якщо вони намагатимуться заперечити що «ми активно шукали» — у тебе буде контраргумент із конкретними датами і відсутністю результату.
І ще момент: у деяких польських B2B-контрактах є пункт про «gotowość do świadczenia usług» — тобто ти зобов'язаний бути «готовий», навіть якщо не утилізований. Якщо такий пункт є — це теж можна використати: ти виконував своє зобов'язання (був готовий), вони своє — ні (не надавали роботу).
-
Цікавий кейс з точки зору регулювання. В Україні подібні практики — «підставні» конкурси, штучні KPI для скорочення виплат — добре знайомі не лише в IT. У нас на держслужбі теж трапляється: людину тримають на посаді без реального навантаження, а потім через «невиконання показників» звільняють. Механізм ідентичний.
Що стосується польського законодавства — автор вже рухається правильно. Документація, письмові вимоги, фіксація листування. Додам лише: зверніть увагу чи є у вашому контракті арбітражне застереження — деякі аутсорсери вписують, що спори вирішуються не в судовому порядку, а через конкретний арбітраж, який де-факто знаходиться «під ними». Це варто перевірити до будь-яких офіційних кроків.
-
Держслужбовець і айтішник знайшли спільну мову на темі «як нас однаково дурять».
Це або прогрес, або діагноз для країни.
-
Слухай, і як зараз ситуація? Ти вже офіційно виходиш чи ще в процесі переговорів? Питаю бо чесно — рідко бачу людей які реально доводять до юридичного фіналу, зазвичай або самі йдуть тихо, або компанія дає якийсь відступний. Цікаво чим закінчиться.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін