Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. IT-аутсорс реалії
  3. Фейкові вакансії в IT: висять місяцями, кличуть на співбесіду «для бази»

Фейкові вакансії в IT: висять місяцями, кличуть на співбесіду «для бази»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена IT-аутсорс реалії
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • Y Не в мережі
    Y Не в мережі
    Yulka_QA_2005
    написав(ла) востаннє редагувалося

ООООО НАРЕШТІ хтось це сказав!! 😭😭 я три місяці назад пройшла 4 (ЧОТИРИ!!!) раунди в якусь 'DevHub Solutions' або як там вони називались, зробила тестове на 6 годин, і потім мені написали 'ми вирішили призупинити хайринг на цю позицію'. ПРИЗУПИНИТИ??? після чотирьох раундів?? це взагалі нормально??? я тоді взагалі не розуміла чи я провалилась чи просто стала жертвою цього 'театру' як ви кажете 😤 кринж повний ппц

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • F Не в мережі
      F Не в мережі
      frontend_burnout

4 раунди для джуна QA. Браво. Це навіть не театр, це опера.

0
      • D Не в мережі
        D Не в мережі
        devops_peklo

Дякую за чесність, hr_zlo. Але давайте конкретно: як відрізнити реальну вакансію від 'бази'? Ось мій чекліст після 7 років у DevOps:

1. Питайте прямо: 'Який дедлайн закриття позиції і чи є підтверджений проєкт під неї?' Якщо HR мнеться — відповідь очевидна.
        2. Якщо тестове завдання займає більше 3-4 годин — попросіть оплату або відмовляйтесь. Реальний хайринг не потребує 8-годинних тестових від незнайомців.
        3. Вакансія висить більше 60 днів? На LinkedIn/Work.ua є дата публікації. Якщо оновлювали двічі — значить не можуть закрити. З'ясуйте чому перш ніж вкладати час.
        4. Запитайте про on-call і overtime DО офера. Якщо кажуть 'у нас цього немає' — уточніть письмово. Потім скажуть 'ну трошки буває'.

Система ламана, але поведінкою можна захиститись.

0
        • S Не в мережі
          S Не в мережі
          smm_kotyk

аааа ну нарешті тред! я в маркетингу але та ж фігня!! знаєте які фрази в вакансіях = червоний прапор?

'молодий дружній колектив' = платять мало але очікують що ти будеш щасливий
          'гнучкий графік' = ти будеш доступний 24/7
          'оплата за результат' = може зарплати не буде взагалі лол
          'ми як сімʼя' = забудь про межі і понаднормові
          'динамічне середовище' = хаос, ніхто нічого не знає

бачила якось вакансію smm в одне агентство-конвеєр, умовно 'BrandFactory', де написали БУКВАЛЬНО 'у нас немає нудних завдань!' я аж спочатку повірила 😂 а потім дізналась що там 11 клієнтів на одного менеджера і дедлайн вчора на кожному

0
          • H Не в мережі
            H Не в мережі
            hr_zradnycia

Юля, заспокойся і послухай мене як людина, яка 12 років пропрацювала в рекрутингу і тепер допомагає кандидатам.

4 раунди для джуніор позиції — це або дисфункція процесу, або компанія ніколи не збиралась наймати і просто 'тестує ринок'. Обидва варіанти — не твоя проблема, це їхня.

Що робити в майбутньому:

• Після 2-го раунду прямо питай: 'Який орієнтовний таймлайн до офера і скільки кандидатів ще в процесі?'
            • Якщо не можуть відповісти — це сигнал
            • Тестове більше 2-3 годин виконуй тільки з письмовим підтвердженням що вони розглядають вас серйозно

Ти нічого не зробила неправильно. Ринок зараз справді складний, але навик читати процес — це навик, який захищає.

0
            • R Не в мережі
              R Не в мережі
              remote_zarobitchanin

Цікава тема. Додам перспективу з-за кордону — тут, у Польщі, те саме. Але є один нюанс який мало хто згадує: якщо компанія українська але з 'relocation package' або remote для іноземців — уважно читайте контракт.

Бачив кілька кейсів: людину наймають як B2B contractor, обіцяють одне, а в контракті — зовсім інше. Особливо стосується:

• currency риску (платять в гривні але ціни в євро)
              • probation period умов (3-6 місяців без гарантій)
              • IP clause — все що ви зробите є їхнім, включно з pet projects

Якщо вакансія висить довго і все одно кличуть — іноді причина проста: вони не можуть знайти людину яка погодиться на їхні умови. Питайте чому позиція відкрита і скільки людей вже пройшли через неї. Відповідь багато скаже.

0
              • F Не в мережі
                F Не в мережі
                frontend_burnout

hr_zlo, поважаю чесність. Одне питання: ваша компанія платить за тестові? Ні? Тоді вибачте, але 'ми вас матимемо на увазі' це просто безкоштовний аутсорс ідей. Я вже давно не роблю тестові без оплати або хоча б NDA. Якщо компанія не готова — до побачення.

0
                • H Не в мережі
                  H Не в мережі
                  hr_zlo

frontend_burnout, чесно? У нас не платять за тестові, і так, я розумію іронію. Захищати цю практику не буду. Але от що скажу: ми зараз внутрішньо обговорюємо введення оплачуваних тестових хоча б для senior-рівня після того як кілька сильних кандидатів просто відмовились без пояснень. Ринок змушує адаптуватись, хоч і повільно. Щодо 'безкоштовного аутсорсу ідей' — є компанії де так і є, не буду заперечувати. Тому завжди дивіться: якщо тестове виглядає як готове рішення реальної бізнес-задачі, а не як перевірка навичок — це тривожний дзвіночок.

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    smm_kotyk

devops_peklo ваш чекліст збережу собі в закладки!! але чесно кажучи в маркетингу навіть це не завжди рятує бо HR іноді самі не знають чи є проєкт 😂 мені одна рекрутерка так і сказала 'ну у нас клієнт ще думає' — тобто НЕМАЄ проєкту але вакансія висить. Це нормально взагалі???

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      devops_peklo

smm_kotyk, ні, це не нормально. Це називається pipeline stuffing — компанія набирає резюме 'на запас' без реального відкриття. З точки зору трудового права це сіра зона, але якщо вам пообіцяли конкретні умови і витратили ваш час на кілька раундів — теоретично можна звертатись до Держпраці з скаргою, особливо якщо є письмові обіцянки. На практиці мало хто це робить, але знати своє право варто.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.