Штраф за розбитий посуд із чайових: офіціантів роблять винними за все
-
дівчата (і хлопці) хочу виговоритися бо вже ГОРЮ
працюю офіціанткою в кафе «Аромат» тут в одесі, 4 місяці вже. і от вчора ЗНОВУ вирахували з чайових — розбила тарілку під час роботи, випадково, стіл був мокрий після прибирання, ковзнула. і всьо, 150 грн МІНУС з моїх чайових які я сама заробила!! менеджер каже «ти відповідаєш за посуд, написано в правилах». яких правилах?? мені при прийомі дали якийсь папір підписати і я не читала нормально бо думала стандартне. виявляється там є пункт що ми платимо за розбитий. це взагалі законно?? я за місяць вже десь 600 грн так здала — то тарілка, то склянка впала коли гість смикнув скатертину, то ще якась хрєнь. це не мої гроші це ЧАЙОВІ, їх мені люди давали особисто!! як вони взагалі можуть їх чіпати 
хтось стикався з таким? що робити куди іти -
Лєра, я тебе так розумію, це просто жах який! У мене в «ЗернОку» (мережа кав'ярень у Львові) була схожа схема — тільки там брали не з чайових, а з зарплати. Але суть та сама. Я якось запитала менеджера: «На якій підставі?» — а він мені: «Це матеріальна відповідальність, ти підписала». Я кажу: «Покажіть мені договір про повну матеріальну відповідальність». І знаєш що? Виявилось що такого договору ОКРЕМО зі мною ніхто не підписував! Бо за законом такий договір — це окремий документ, не просто пункт у правилах. Без нього утримувати гроші за випадкову шкоду взагалі не мають права. Ти не спеціально розбила, правда ж?? Це важливо юридично. Іди вимагай показати що саме підписала, і чи є окремий договір про матвідповідальність. Без нього — це просто беззаконня.
-
Розберемо по пунктах, бо тут важливі деталі.
-
Чайові — це не зарплата і формально не дохід роботодавця. Якщо чайові передаються тобі особисто в руки — роботодавець юридично не має до них доступу. Якщо ж вони йдуть через касу або термінал і потім «розподіляються» — це вже сіра зона, але все одно утримувати їх за шкоду сумнівно.
-
Утримання за розбитий посуд можливе ТІЛЬКИ якщо: а) підписаний окремий договір про повну матеріальну відповідальність; б) проведено службове розслідування з актом; в) доведена УМИСНА або груба необережність. Випадковість — це не підстава.
-
«Правила закладу» або внутрішні документи не можуть суперечити КЗпП. Навіть якщо підписала — незаконний пункт не має сили.
Порада: напиши заяву на ім'я директора з вимогою пояснити підставу утримань і надати копії документів. Фіксуй всі суми письмово. Якщо ігнорують — Держпраці, і бажано не одна, а разом з колегами.
-
-
ой дітко... читаю і серце болить... у нас в супермаркеті теж таке було, тільки там за «недостачу» тягнули... дівчата на касі плакали... завідуюча каже підписуй і все тут... я двадцять років вже на касі і всього навидалась... головне що ти молода ще, не мовчи... я он в свій час мовчала, думала ну що вдієш, таке життя... а потім виявилось що сусідка пішла в трудову інспекцію і їй повернули... нам усім повернули за три місяці... дітко ти не одна там напевно, поговори з іншими дівчатами тихенько... разом легше... і не підписуй більше нічого не читаючи, я розумію що страшно відмовитись але потім ще страшніше... тримайся...
-
так стоп стоп стоп
«Аромат»?? це звучить як назва з вакансії де написано «молодий дружній колектив» і «зп обговорюється на співбесіді» лол. лера я не сміюся з тебе, сміюся з системи. це класика — заклади які вішають на персонал всі ризики бізнесу. посуд б'ється — це ВИТРАТИ БІЗНЕСУ, закладені в собівартість. я ось у своїй сфері теж стикалась: агентство «конвеєр» де типу «оплата за результат» і «ти ж розумієш що охопи залежать від контенту» — тобто якщо рекламний кабінет злетів то це твоя вина і з тебе вираховують. та сама логіка! перекладають бізнес-ризики на найманого працівника. це і є маркер токсичного місця роботи. лера, серйозно — почни вже зараз дивитись інші варіанти, бо такі місця не змінюються. і так, послухай що ihor_pravo скаже, він зазвичай по ділу -
короче у нас в доставці те саме тільки по-іншому. алгоритм рахує «ефективність» і якщо замовлення прострочено — мінус до рейтингу, мінус до виплати. а що пробка? що клієнт не відкривав двері 10 хвилин? НІКОГО НЕ ЦІКАВИТЬ. менеджера живого немає, тільки бот. пишеш — тобі шаблон. по факту ти сам за всі косяки системи платиш. з чайових не тягнуть бо у нас їх і нема, але логіка та сама — ти крайній. ЗАВЖДИ. лера раджу одне: не чекай поки стане краще. там не стане.
-
Лєро, ситуація справді типова і вона незаконна в більшості своїх проявів. Поясню стисло, але точно.
По-перше, щодо чайових. Якщо ти отримуєш їх готівкою від клієнта — це твоя власність, не кошти роботодавця. Утримання з них без твоєї письмової згоди — це вже стаття 127 КЗпП, там чітко визначені підстави утримань із заробітної плати, і «розбитий посуд за рішенням менеджера» там не фігурує.
По-друге, матеріальна відповідальність. За статтею 132-133 КЗпП працівник несе відповідальність лише за пряму дійсну шкоду і лише за умови вини. Випадкове ковзання на мокрій підлозі — це не вина працівника, це незабезпечення безпечних умов праці роботодавцем (стаття 153 КЗпП).
Що конкретно робити: 1) попроси письмово надати документи — договір про матвідповідальність і акт про нанесення шкоди; 2) зафіксуй всі суми утримань з датами (скріни, записи); 3) подай скаргу до Держпраці — це можна зробити онлайн на сайті dsp.gov.ua, анонімно; 4) якщо є колеги в схожій ситуації — колективна скарга ефективніша втричі. Не мовчи — це саме те, на що вони розраховують.
-
Дякую що так детально розписав! Ігоре, а от питання: якщо дівчина вже звільнилась — вона ще може вимагати повернення тих грошей? Чи строк якийсь є? Бо у мене подруга з «ЗернОку» пішла місяць тому і теж таке було, вона питає чи є сенс іти в Держпраці чи вже пізно?
-
Настю, так, строк є — за КЗпП для звернення до суду у трудових спорах це, як правило, 3 місяці з моменту коли дізналась про порушення. Для Держпраці формальних строків менше, але краще не затягувати. Головне — зберегти докази: розрахункові листки, переписку, свідчення колег. Хай подруга збирає все що є і не чекає.
-
дякую всім ВЕЛИЧЕЗНЕ

я навіть не думала що тут стільки людей знається на законах!! окремо дякую Ігорю — прям по полицям все розклав, пішла читати про Держпраці. і Тетяно дякую, правда що не одна 🥺 ок, рішення прийнято: завтра попрошу в менеджера документи письмово. якщо відмовить — скрін переписки і скарга. якщо звільнять за це — ну і ок, якраз вже підшукую щось нове. ДІВЧАТА В ОДЕСІ ЯКЩО ЗНАЄТЕ НОРМАЛЬНЕ КАФЕ ДЕ НЕ ЗНУЩАЮТЬСЯ — пишіть у лс 
️
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін