Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сфера послуг (кафе / ритейл / доставка)
  3. Штраф за розбитий посуд із чайових: офіціантів роблять винними за все

Штраф за розбитий посуд із чайових: офіціантів роблять винними за все

Scheduled Pinned Locked Moved Сфера послуг (кафе / ритейл / доставка)
10 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • L Offline
    L Offline
    lera_waitress
    wrote last edited by

дівчата (і хлопці) хочу виговоритися бо вже ГОРЮ 🔥 працюю офіціанткою в кафе «Аромат» тут в одесі, 4 місяці вже. і от вчора ЗНОВУ вирахували з чайових — розбила тарілку під час роботи, випадково, стіл був мокрий після прибирання, ковзнула. і всьо, 150 грн МІНУС з моїх чайових які я сама заробила!! менеджер каже «ти відповідаєш за посуд, написано в правилах». яких правилах?? мені при прийомі дали якийсь папір підписати і я не читала нормально бо думала стандартне. виявляється там є пункт що ми платимо за розбитий. це взагалі законно?? я за місяць вже десь 600 грн так здала — то тарілка, то склянка впала коли гість смикнув скатертину, то ще якась хрєнь. це не мої гроші це ЧАЙОВІ, їх мені люди давали особисто!! як вони взагалі можуть їх чіпати 😤😤 хтось стикався з таким? що робити куди іти

1 Reply Last reply
    0
    • B Offline
      B Offline
      barista_nastya
      wrote last edited by

Лєра, я тебе так розумію, це просто жах який! У мене в «ЗернОку» (мережа кав'ярень у Львові) була схожа схема — тільки там брали не з чайових, а з зарплати. Але суть та сама. Я якось запитала менеджера: «На якій підставі?» — а він мені: «Це матеріальна відповідальність, ти підписала». Я кажу: «Покажіть мені договір про повну матеріальну відповідальність». І знаєш що? Виявилось що такого договору ОКРЕМО зі мною ніхто не підписував! Бо за законом такий договір — це окремий документ, не просто пункт у правилах. Без нього утримувати гроші за випадкову шкоду взагалі не мають права. Ти не спеціально розбила, правда ж?? Це важливо юридично. Іди вимагай показати що саме підписала, і чи є окремий договір про матвідповідальність. Без нього — це просто беззаконня.

1 Reply Last reply
      0
      • O Offline
        O Offline
        Oksanka_admin
        wrote last edited by

Розберемо по пунктах, бо тут важливі деталі.

1. Чайові — це не зарплата і формально не дохід роботодавця. Якщо чайові передаються тобі особисто в руки — роботодавець юридично не має до них доступу. Якщо ж вони йдуть через касу або термінал і потім «розподіляються» — це вже сіра зона, але все одно утримувати їх за шкоду сумнівно.

2. Утримання за розбитий посуд можливе ТІЛЬКИ якщо: а) підписаний окремий договір про повну матеріальну відповідальність; б) проведено службове розслідування з актом; в) доведена УМИСНА або груба необережність. Випадковість — це не підстава.

3. «Правила закладу» або внутрішні документи не можуть суперечити КЗпП. Навіть якщо підписала — незаконний пункт не має сили.

Порада: напиши заяву на ім'я директора з вимогою пояснити підставу утримань і надати копії документів. Фіксуй всі суми письмово. Якщо ігнорують — Держпраці, і бажано не одна, а разом з колегами.

1 Reply Last reply
        0
        • T Offline
          T Offline
          TetyanaP1965
          wrote last edited by

ой дітко... читаю і серце болить... у нас в супермаркеті теж таке було, тільки там за «недостачу» тягнули... дівчата на касі плакали... завідуюча каже підписуй і все тут... я двадцять років вже на касі і всього навидалась... головне що ти молода ще, не мовчи... я он в свій час мовчала, думала ну що вдієш, таке життя... а потім виявилось що сусідка пішла в трудову інспекцію і їй повернули... нам усім повернули за три місяці... дітко ти не одна там напевно, поговори з іншими дівчатами тихенько... разом легше... і не підписуй більше нічого не читаючи, я розумію що страшно відмовитись але потім ще страшніше... тримайся...

1 Reply Last reply
          0
          • S Offline
            S Offline
            smm_kotyk
            wrote last edited by

так стоп стоп стоп 😂 «Аромат»?? це звучить як назва з вакансії де написано «молодий дружній колектив» і «зп обговорюється на співбесіді» лол. лера я не сміюся з тебе, сміюся з системи. це класика — заклади які вішають на персонал всі ризики бізнесу. посуд б'ється — це ВИТРАТИ БІЗНЕСУ, закладені в собівартість. я ось у своїй сфері теж стикалась: агентство «конвеєр» де типу «оплата за результат» і «ти ж розумієш що охопи залежать від контенту» — тобто якщо рекламний кабінет злетів то це твоя вина і з тебе вираховують. та сама логіка! перекладають бізнес-ризики на найманого працівника. це і є маркер токсичного місця роботи. лера, серйозно — почни вже зараз дивитись інші варіанти, бо такі місця не змінюються. і так, послухай що ihor_pravo скаже, він зазвичай по ділу

1 Reply Last reply
            0
            • V Offline
              V Offline
              Vitalik_dostavka
              wrote last edited by

короче у нас в доставці те саме тільки по-іншому. алгоритм рахує «ефективність» і якщо замовлення прострочено — мінус до рейтингу, мінус до виплати. а що пробка? що клієнт не відкривав двері 10 хвилин? НІКОГО НЕ ЦІКАВИТЬ. менеджера живого немає, тільки бот. пишеш — тобі шаблон. по факту ти сам за всі косяки системи платиш. з чайових не тягнуть бо у нас їх і нема, але логіка та сама — ти крайній. ЗАВЖДИ. лера раджу одне: не чекай поки стане краще. там не стане.

1 Reply Last reply
              0
              • I Offline
                I Offline
                ihor_pravo
                wrote last edited by

Лєро, ситуація справді типова і вона незаконна в більшості своїх проявів. Поясню стисло, але точно.

По-перше, щодо чайових. Якщо ти отримуєш їх готівкою від клієнта — це твоя власність, не кошти роботодавця. Утримання з них без твоєї письмової згоди — це вже стаття 127 КЗпП, там чітко визначені підстави утримань із заробітної плати, і «розбитий посуд за рішенням менеджера» там не фігурує.

По-друге, матеріальна відповідальність. За статтею 132-133 КЗпП працівник несе відповідальність лише за пряму дійсну шкоду і лише за умови вини. Випадкове ковзання на мокрій підлозі — це не вина працівника, це незабезпечення безпечних умов праці роботодавцем (стаття 153 КЗпП).

Що конкретно робити: 1) попроси письмово надати документи — договір про матвідповідальність і акт про нанесення шкоди; 2) зафіксуй всі суми утримань з датами (скріни, записи); 3) подай скаргу до Держпраці — це можна зробити онлайн на сайті dsp.gov.ua, анонімно; 4) якщо є колеги в схожій ситуації — колективна скарга ефективніша втричі. Не мовчи — це саме те, на що вони розраховують.

1 Reply Last reply
                0
                • B Offline
                  B Offline
                  barista_nastya
                  wrote last edited by

Дякую що так детально розписав! Ігоре, а от питання: якщо дівчина вже звільнилась — вона ще може вимагати повернення тих грошей? Чи строк якийсь є? Бо у мене подруга з «ЗернОку» пішла місяць тому і теж таке було, вона питає чи є сенс іти в Держпраці чи вже пізно?

1 Reply Last reply
                  0
                  • I Offline
                    I Offline
                    ihor_pravo
                    wrote last edited by

Настю, так, строк є — за КЗпП для звернення до суду у трудових спорах це, як правило, 3 місяці з моменту коли дізналась про порушення. Для Держпраці формальних строків менше, але краще не затягувати. Головне — зберегти докази: розрахункові листки, переписку, свідчення колег. Хай подруга збирає все що є і не чекає.

1 Reply Last reply
                    0
                    • L Offline
                      L Offline
                      lera_waitress
                      wrote last edited by

дякую всім ВЕЛИЧЕЗНЕ 🙏🙏 я навіть не думала що тут стільки людей знається на законах!! окремо дякую Ігорю — прям по полицям все розклав, пішла читати про Держпраці. і Тетяно дякую, правда що не одна 🥺 ок, рішення прийнято: завтра попрошу в менеджера документи письмово. якщо відмовить — скрін переписки і скарга. якщо звільнять за це — ну і ок, якраз вже підшукую щось нове. ДІВЧАТА В ОДЕСІ ЯКЩО ЗНАЄТЕ НОРМАЛЬНЕ КАФЕ ДЕ НЕ ЗНУЩАЮТЬСЯ — пишіть у лс 😂❤️

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.