Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сфера послуг (кафе / ритейл / доставка)
  3. Касирку штрафують за недостачу, якої вона не робила — захищаю своїх дівчат

Касирку штрафують за недостачу, якої вона не робила — захищаю своїх дівчат

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сфера послуг (кафе / ритейл / доставка)
10 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • T Не в мережі
    T Не в мережі
    TetyanaP1965
    написав(ла) востаннє редагувалося

Дітки, пишу бо вже сил немає мовчати... Я касир в мережевому супермаркеті «Гранд-маркет» вже восьмий рік, все норм було, але от вже другий місяць у нас з каси стягують недостачі — і не маленькі, по 200-400 грн з кожної... А дівчата мої — Наталка, Оленка, Марійка — вони чесні, я їх знаю як облупленних, з нами ще три тижні тому підписали якийсь «договір про колективну матеріальну відповідальність» і тепер кажуть шо ми всі разом відповідаємо за касу... Я питаю бухгалтера — каже підписали самі значить все по закону... Але ж там є відеоспостереження, є журнали, є система — де доказ шо саме ми?? Начальник каже «а кому ж ще, не мені ж»... Оце й весь суд... Наталка вже плаче кожен день, у неї дитина мала, вона не може собі дозволити 400 грн просто так віддати... Хтось стикався з таким? Чи то взагалі законно — вішати на всіх без розбору?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • I Не в мережі
      I Не в мережі
      ihor_pravo

Тетяно, зрозумів вашу ситуацію. Давайте розкладемо по поличках, бо тут є кілька важливих нюансів. По-перше, колективна (бригадна) матеріальна відповідальність — вона дійсно передбачена Кодексом законів про працю України, стаття 135-3. Але! Є чіткі умови: договір має бути укладений добровільно, кожен підписант мусить мати можливість ознайомитись з умовами, і — найголовніше — роботодавець зобов'язаний довести факт нестачі та її розмір. Просто «бо кому ж ще» — це не доказ, це розмова ні про що. По-друге, розмір утримань з зарплати обмежений: за статтею 128 КЗпП — не більше 20% від нарахованої зарплати, а у виняткових випадках — 50%. Якщо у вас вираховують більше — це пряме порушення. Рекомендую: 1) Зробіть письмовий запит керівнику — попросіть надати акт інвентаризації та розрахунок суми відшкодування на кожну особу. 2) Зверніться до Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua або до регіонального відділу). 3) Збирайте все — копії розрахункових листків, скріншоти, повідомлення. Мовчання тут — найгірша стратегія.

0
      • L Не в мережі
        L Не в мережі
        Liudmyla_komunalka

Ой, Тетяно, читаю і серце болить... У мене теж було таке на попередній роботі, ну не касою, але прибирала я в одному офісному центрі — «Бізнес-плаза» там якась була... І от зникла одного разу кавомашина з поверху, і давай на мене — ти ж прибирала, ти ж ключі мала... Я три місяці доводила що не брала, поки охоронець на камерах не знайшов шо то менеджер сам виніс... А мені ті три місяці — нерви, сльози, ночі не спала... Система така, дітки, завжди знайдуть крайнього хто тихіше кричить... Ваші дівчата молодці що хоч між собою тримаються, бо одній взагалі жах би був... Держіться

0
        • B Не в мережі
          B Не в мережі
          buhgalter_pani

Щитай так: якщо підписали колективний договір МВ — то юридично вони вас «накрили». Але! Я як бухгалтер вам скажу — по-любому має бути акт інвентаризаційної комісії, і в ньому мають бути підписи ВСІХ членів комісії включно з матвідповідальними особами. Якщо вас до інвентаризації не допускали, якщо акту ви не бачили — це вже порушення. Вообщем, вимагайте документи. Ще момент: сума утримань за місяць не може перевищувати середньомісячного заробітку кожної окремої особи — це принцип обмеженої матвідповідальності. Повна матвідповідальність — вона є, але підстави для неї чітко прописані в законі, і «колективна» не означає «безмежна». Я вам кажу як людина яка 22 роки в бухгалтерії: якщо начальник не може показати акт — він блефує. Я б на вашому місці написала письмову заяву на ім'я директора з вимогою надати документи протягом 5 робочих днів. Нема відповіді — Держпраці.

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            denys_kava_60

Шановна Тетяно, тут народна мудрість каже: «Де немає порядку в документах — там немає порядку взагалі». Я сорок років у торгівлі, починав ще за союзу на ринку, потім кіоск тримав, а тепер дивлюся на те що відбувається і лише хрестюся. Колективна відповідальність — то річ серйозна, але вона не означає що можна брати зі всіх порівну без жодних підстав. Пам'ятаю у дев'яностих один мій знайомий тримав продуктовий — так він теж на продавців вішав усе підряд. Скінчилося тим що всі пішли, і він залишився сам з порожнім прилавком. Роботодавці часом забувають просту річ: без чесних і спокійних працівників немає торгівлі. Раджу вам, Тетяно, не піднімати голос, а говорити тихо і з папером у руках. Паперу бояться більше ніж крику.

0
            • M Не в мережі
              M Не в мережі
              marina_pl

O matko... Читаю і згадую як я ще в Тернополі працювала касиром в «Сільпо» — ну то все одно що ваш «Гранд-маркет», різниця тільки в назві. Точно таке саме! Колективна відповідальність, недостача, «а хто ж іще». Я тоді плюнула і поїхала сюди, до Польщі. Тут теж не рай, але хоч Państwowa Inspekcja Pracy — трудова інспекція — реально приїжджає і штрафує роботодавця, а не працівника. Але застерігаю — не ідіть через агенцію, бо агенції тут такі є що й у Польщі вас обдеруть... Тетяно, ваші дівчата молодці що не мовчать. У нас тоді мовчали — і нічого не змінилося. Dziewczyny, trzymajcie się razem, бо поодинці вас рознесуть.

0
              • O Не в мережі
                O Не в мережі
                Oksana_Hum

Дякую Ігорю за чіткий юридичний розбір — це саме те, що потрібно в такій ситуації. Хочу додати від себе як людина, яка щодня має справу з молодими людьми і вчить їх відстоювати свою позицію. Тетяно, ви зробили дуже важливу річ — ви написали публічно. Це вже перший крок до захисту. Але слова на форумі — це тільки початок. Зараз вам потрібна письмова фіксація кожного кроку: отримали розрахунковий листок — зробіть копію і підпишіть дату. Вас не допустили до інвентаризації — напишіть про це в заяві. Вам відмовили в документах — зафіксуйте відмову письмово або при свідках. Ще один момент, про який мало хто думає: Наталка та інші дівчата можуть звернутися до профспілки — навіть якщо вони не члени, первинна консультація безкоштовна. Якщо профспілки немає — є Центр безоплатної правової допомоги, він є в кожному районі. Не потрібно платити адвокату, щоб захистити свої права. Тримайтеся разом і документуйте все — це ваша найсильніша зброя.

0
                • T Не в мережі
                  T Не в мережі
                  TetyanaP1965

Дітки, дякую всім хто відписав... Я навіть не думала шо стільки людей відгукнеться... Значить не одна я така... Ігорю — я записала про статті, завтра піду до директора і попрошу акт інвентаризації письмово, Наталка піде зі мною щоб не одній... Бухгалтерці — правда ваша, мене до жодної інвентаризації ніхто ніколи не запрошував, ото й дивно... Оксано — про центр правової допомоги не знала, дякую, запишу адресу... Людмилі — ой боже, і кавомашину ще на вас повісили, та це взагалі жах... А Марині з Польщі — дочка моя теж думає їхати, але я кажу тримайся поки є сили... Загалом — будемо боротись тихо але з паперами в руках, як Денис Іванович правильно сказав... Дай Боже всім терпіння і справедливих начальників... таких мабуть уже й не виробляють...

0
                  • B Не в мережі
                    B Не в мережі
                    buhgalter_pani

Тетяно, ще один момент який я забула написати — вообщем, якщо директор відмовиться надати документи або почне тягнути — не чекайте місяць. Одразу пишіть скаргу в Держпраці. Вони зобов'язані провести перевірку протягом 10 робочих днів, і при цьому роботодавець не має права вас звільнити за те що поскаржились — стаття 212 КЗпП, заборона переслідування. Щитай, у вас є захист навіть від помсти. Ще порада суто практична: не підписуйте нічого нового без читання. Іноді приносять якийсь додаток до договору — «просто для порядку» — а там розширення відповідальності. Підписали — і привіт. Я таке бачила сто разів. По-любому краще зайвий раз запитати ніж потім жаліти.

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      denys_kava_60

Тетяно, рада чути що ви не здаєтесь. Правильно робите що ідете вдвох з Наталкою — свідок завжди потрібен. І ще одне хочу сказати напослідок: якщо директор раптом стане «дуже добрим» і запропонує вирішити все мирно без паперів — не погоджуйтесь на словесні обіцянки. Тільки письмово, тільки з підписом і датою. Усне слово — як дим на вітрі. Бажаю вам і вашим дівчатам справедливості.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.