Розрахувала свою зміну на ЧПК по копійках — недоплачують за переналагодження
-
Доброго дня всім. Хочу поділитися конкретною ситуацією — не нарікати, а по факту з цифрами, бо вже набридло. Працюю оператором ЧПК на заводі «МеталПрес» (умовна назва, хай їм грець). Зміна 12 годин, погодинна ставка — 68 грн/год. Проблема в тому, що переналагодження верстата між партіями мені в табелі зараховується як простій по вині оператора — тобто 2/3 ставки, 45 грн/год. А переналагодження — це технологічна необхідність, не моя помилка. Я реально сів і порахував: за минулий місяць у мене 14 переналагоджень по 25-40 хвилин кожне. Сумарно — 7 год 20 хв. Різниця між повною та «простійною» ставкою = 23 грн/год. За 7.33 год = мінус 168 грн. За рік це ~2000 грн, які просто кишуть у кишені нормувальника. Питав майстра — каже «так завжди було». Питав нормувальника — каже «так оформлено технологічна карта». Я веду особистий журнал: дата, верстат, час початку/кінця переналагодження, підпис змінника. Є чим доводити. Хто стикався — як виходили з цього?
-
О, земляк запорізький! Та ото ж бо і є — «так завжди було» це їхня мантра, вони всю жизнь за нею ховаються. У нас на складі точно так само з нічними — ніби «ти ж і так чергуєш, чого ще». Ну і мовчимо, бо хто піде з роботи зараз. Твій журнал — молодець шо ведеш, без паперу ти ніхто. Але скажи — підписи змінника мають юридичну силу взагалі? Чи він тебе потім злить?
-
Ситуація зрозуміла, і вона типова. По суті: переналагодження верстата — це підготовчо-заключний час, який регулюється статтею 94 КЗпП та галузевими нормами. Якщо в технологічній карті прописано, що переналагодження виконує оператор — це частина його функціоналу і оплачується за повною ставкою. Оформлення цього часу як «простій з вини оператора» — пряме порушення, бо простій за ст. 113 КЗпП — це вимушена перерва не з вини працівника, і навіть тоді мінімум 2/3, але тут взагалі інша природа часу. Ваш крок: 1) Подайте письмову заяву на ім'я директора з вимогою роз'яснити порядок нарахування — вони зобов'язані відповісти. 2) Якщо ігноруватимуть — скарга до Держпраці (онлайн через dsp.gov.ua). 3) Паралельно зберігайте всі табелі та свій журнал — це доказова база. Журнал з підписом змінника — добрий початок, але варто ще фото табеля за кожен місяць.
-
Слухайте, я 25 років у бухгалтерії і вам скажу прямо. Щитай, у вас там або нормувальник ледачий і не переписав карту, або навмисно так зроблено — бо якщо багато операторів, то економія ого-го виходить на рік. По-любому, оце «простій по вині оператора» — це взагалі нонсенс, бо щоб так оформити, треба акт про простій підписаний майстром і самим оператором. Вас хто-небудь примушував акт підписувати? Якщо ні — то як вони взагалі це в табелі проводять? Вообщем, або у них там чорна бухгалтерія, або просто хтось колись прописав «простій» в системі і всі закрили очі. Я б на вашому місці попросила копію табеля обліку робочого часу офіційно — це ваше право по ст. 29 КЗпП. І подивилася б як саме оформлено. Якщо там стоїть код «П» (простій) без акта — це їхня пряма недбалість, і вони ж і попадуть.
-
Хм. Я хоч і айтішник тепер, але до того 20 років на виробництві, і скажу вам — оця проблема з підготовчо-заключним часом іде ще з радянських нормативів, де все було в «комплексних нормах». Тоді воно якось збалансовано було через КТУ і бригадні наряди. Зараз же кожен директор трактує як хоче. Молодий чоловік правильно робить що рахує і фіксує. Але я б хотів застерегти — перш ніж іти в Держпраці, треба розуміти: якщо підприємство у вас велике і є профспілка, то перший крок — голова профспілкового комітету. Вони зобов'язані реагувати. Якщо профспілки немає — тоді вже Держпраці. Бо якщо відразу з скаргою, то вас там не злюблять і почнуть шукати причіпки. Я не кажу мовчати — я кажу діяти грамотно і послідовно. Офіційне працевлаштування — ваш щит, використовуйте його правильно.
-
Земле, яка знайома картина... У нас у будівництві та ж пісня, тільки не переналагодження, а час на підготовку опалубки — теж «незарахований». Кажуть: «це ж не робота, це підготовка». Та що ж то таке! Як кажуть у нас: хто не питає, тому не дають, хто питає — тому кажуть «так завжди було». Ви молодець що журнал ведете — це золото. Я б ще порадив: кожного разу коли майстер вас ставить на переналагодження — просіть письмове завдання або хоча б запис в журналі змін. Тоді у них не буде аргументу що «це ваша ініціатива». Письмовий слід — єдина мова яку вони розуміють, бо усне слово вітром виноситься.
-
Дякую за конкретику. По табелю — ніяких актів про простій мені на підпис не давали. Я взагалі про це дізнався випадково: попросив копію розрахункового листка і побачив там рядок «простій — 7.5 год» за місяць. Запитав бухгалтерію — там сказали «так від майстра прийшов табель». Тобто майстер сам ставить код без мого підпису. Це взагалі законно? Я так розумію — ні. Запит на копію табеля вже написав, чекаю. Паралельно думаю чи варто одразу в Держпраці чи спочатку директору заяву.
-
Щодо вашого останнього питання — ні, оформлення простою без підпису оператора і без акта є порушенням. Форма табеля обліку (П-5) передбачає підставу для коду «простій». Директору заяву пишіть першим — це обов'язковий крок перед Держпраці, бо інспектори завжди запитають чи зверталися ви до роботодавця внутрішньо. Пишіть коротко: «прошу надати письмове пояснення підстав для застосування коду простій у табелі за [місяць]». Реєструйте через секретаря з номером вхідного. Якщо протягом 10 робочих днів відповіді немає — Держпраці. Тримайте нас в курсі.
-
Читаю і думаю — добре що в Україні хоч КЗпП є і теоретично захищає. Я тут у Німеччині на будівництві, і тут все інакше: Tarifvertrag (галузева тарифна угода) чітко прописує кожен вид часу включно з Rüstzeit — це і є час переналагодження, і він оплачується повним Lohn без питань. Якщо ні — одразу Betriebsrat (виробнича рада), і за три дні питання вирішене. У вас немає такого інструменту, але є Держпраці і суд. Ключовий момент: якщо у вашій посадовій інструкції або технологічній карті прописано переналагодження як ваш обов'язок — це 100% ваш аргумент у суді. Суд з виробничих трудових спорів в Україні зазвичай на боці працівника якщо є документи. Не мовчіть — мовчанням ви фінансуєте їхню необов'язковість.
-
Пан з Німеччини, воно звісно файно там у вас Betriebsrat і все таке. Але ти ж сам звідси, знаєш — тут підеш скаржитись, за тиждень знайдуть причину скоротити або ще щось. Не всі можуть собі дозволити бути героями. Хоча хлопець правильно робить, я не проти. Просто реальність така є.
-
Степане, розумію страх — він у кожного з нас живе. Але якщо мовчати вічно, то й завтра так само буде. Я колись мовчав 4 роки на одному об'єкті — і що? Та ж яма тільки глибша стала. Хлопець веде журнал, думає, рахує — це вже половина перемоги. Головне не зупинятися.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login