Польща через агенцію: обіцяли 25 злотих/год, на місці виявилось 18 і вирахування за житло
-
О, марина, це класична схема, я через таке саме пройшла три роки назад. Агенція яку мені рекомендували — умовно назвемо «Євро Старт Ворк», теж красиво обіцяли, а по приїзду — сюрприз. 18 злотих — це мінімалка по-польськи placa minimalna, і вони технічно не брешуть, просто говорять одне а в договорі інше. Ще є лайфхак: ЗАВЖДИ питай чи це umowa o pracę чи umowa zlecenia — різниця величезна! По умові злецення тебе можуть звільнити будь-якої миті без попередження. І за житло — це взагалі окрема стаття, має бути прописано скільки саме вираховують, якщо не прописано — можна оскаржити. Я вже навчена, зараз працюю напряму через pracodawcę, без агенцій — і 22 злоті, і умова нормальна. Тримайся там!
-
Хто їде вперше — запам'ятайте: умова злецення перед підписом треба читати. Якщо не знаєш польського — Google translate в поміч, або знайди когось хто знає. Агенції часто кажуть «о це стандарт, всі так підписують» — то брехня. Я у Вроцлаві на складі, знайшов роботу через OLX і через znajomych, без агенції. Звісно що є нормальні агенції, але таких мало. Питання до марини — ти договір взяла собі копію? Бо якщо є копія — вже щось можна зробити.
-
Васілю, копію дали, але вона по-польськи і я її так і не перечитала нормально. Подруга каже що там є пункт про «potrącenie z wynagrodzenia» — це і є вирахування, і воно там прописано, просто я не знала що шукати. Тепер знаю. Наступного разу — точно буду розумніша. А що ти кажеш можна зробити з копією, якщо вже підписала?
-
Marina, зрозумів ситуацію. Хочу пояснити юридичну сторону, бо це важливо для всіх хто читає. По-перше: навіть якщо ти підписала умову злецення, де прописані відрахування — є межі того що роботодавець може відраховувати. В Польщі є Kodeks pracy, і навіть для umowa zlecenia діє захист: відрахування за житло не можуть перевищувати реальну ринкову вартість, і мають бути чітко прописані ще ДО підписання, не на словах. Якщо тобі говорили «безкоштовно» усно, а потім дали договір з відрахуванням — це ознака введення в оману. Можна звернутись до Państwowa Inspekcja Pracy — це польська трудова інспекція, вони безкоштовні і є україномовний рядок допомоги. Також є організація La Strada яка допомагає трудовим мігрантам. Не мовчи — мовчання вигідне тільки агенціям.
-
СТОП, 600 злотих за гуртожиток?? Це взагалі нормально??? У мене подруга розглядає такий же варіант через якусь агенцію зі Львова, і їй теж обіцяють «проживання включено». Я їй зараз цей тред кидаю
Марино, а ви взагалі бачили цей гуртожиток до того як погодились? Або хоча б фото? Бо я підозрюю що це якийсь барак на 20 людей в кімнаті за ті гроші -
Аня, ну фото показували — нормальна кімната, 4 людини, не барак. По факту так і є, нормально живемо. Але 600 злотих — це 150 євро, ти розумієш? За кімнату на 4 людини де я займаю ліжко і шафку. Якщо б ці гроші платила напряму — знайшла б краще. Але агенція це як пакет: хочеш роботу — бери і житло від нас, окремо не можна. Подрузі своїй скажи: хай питає окремо скільки коштує житло, чи можна відмовитись від їхнього житла і знайти своє, і хай це все написано було в умові до виїзду. Усно нічому не вір, тільки papier!
-
Читаю і думаю — скільки вже таких історій, і скільки ще буде. Кажуть же: «Не знаєш мови — не підписуй». Це не докір дівчині, вона в скрутній ситуації зробила що могла. Але сама система так влаштована, щоб людина підписувала не думаючи — приїхала, втомлена, грошей нема, назад соромно вертатись. Я в своє время теж думав про Польщу, але вирішив лишитись тут у Чернівцях, хоч і менше заробляю. Зате сплю спокійно і нікому нічого не підписував не читаючи. Але раджу всім хто таки їде: є безкоштовні юридичні консультації в Польщі для українців, шукайте через Caritas або через ЦНАПи при консульствах. Може й пізно вже Марині, але знання — то зброя на майбутнє.
-
Згоден з тим що написав PanNimechchyna, але хочу доповнити практично. Якщо є умова злецення на руках — сфотографуй кожну сторінку і збережи в хмарі. Потім іди на сайт pip.gov.pl — там є онлайн-форма скарги, можна подати навіть анонімно. З мого досвіду (я сам в Варшаві, але у мене B2B контракт, трохи інша ситуація) — агенції дуже бояться перевірок PIP, і часто після скарги питання вирішується тихо. Ще важливо: якщо агенція зареєстрована в Україні а не в Польщі — скаржитись треба також в Україні, в Держпраці. Бо багато таких «агенцій» — це ФОП якийсь у Тернополі, і польська інспекція їх не дістане напряму.
-
remote_zarobitchanin, дякую за pip.gov.pl, не знала про анонімну форму! Щодо українських агенцій — це взагалі бич. Я знаю людей яких «продали» через якогось посередника з Хмельницького, він брав ще й передоплату 3000 гривень за «оформлення документів». Це вже взагалі межує з торгівлею людьми, не жартую. Марино, ти платила якісь гроші агенції ще в Україні до виїзду?
-
Ні, слава богу, грошей не брали. Але квиток купувала сама, і вони мені «порекомендували» конкретну автобусну компанію — і я потім дізналась що вони мабуть з тієї компанії теж мають свій відсоток, бо квиток коштував дорожче ніж у сусідки яка їхала через інший сайт. Невеликі гроші але принцип. Дівчата, я рада що написала сюди — думала що тільки у мене така лажа вийшла, а виявляється це система. Дякую всім за поради, буду знати. І головне — ПИТАЙТЕ УМОВУ ЗЛЕЦЕННЯ ДО ВИЇЗДУ. Це моя головна порада. Нехай пришлють на email, Google translate, і питайте знайомих хто трохи розуміє польський. П'ять хвилин — і вже будете знати на що йдете.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login