Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Робота за кордоном / заробітчани
  3. «Umowa zlecenie» vs «umowa o pracę»: що підписувати в Польщі, щоб не кинули

«Umowa zlecenie» vs «umowa o pracę»: що підписувати в Польщі, щоб не кинули

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Робота за кордоном / заробітчани
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • V Не в мережі
    V Не в мережі
    Vasyl_z_Volyni
    написав(ла) востаннє редагувалося

Привіт всім. Пишу бо бачу що люди їдуть в Польщу і не розуміють що підписують. Я вже 6 рокув тут, Вроцлав, склад-логістика, зараз оператор навантажувача. Так шо коротко по ділу: є два основних договори — umowa o pracę (це нормальна трудова) і umowa zlecenie (договір доручення, типу цивільна). Різниця велика. По umowa o pracę маєш: оплачувану відпустку 20-26 dni, лікарняний, захист від звільнення, пенсійні відрахування повні. По umowa zlecenie — мінімалка на годину є (teraz 28.10 злотих брутто), але відпустки немає, звільнити можуть хоч завтра, і деякі агенції ще й ZUS не в повному обємі платять. Агенції праці зазвичай дають злецення — це не завжди погано, але треба знати що підписуєш. Питайте роботодавця одразу: яка умова, скільки брутто, скільки нетто, чи оплачується надгодинна робота, чи є простій оплачуваний. Якщо не відповідають чітко — біжіть від такої агенції. Pisałem коротко, питайте якщо шо.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Z Не в мережі
      Z Не в мережі
      Zarobitchanka_PL

Vasyl дякую що написав, це реально важно. Я вже 4 роки на конвеєрі, перший рік була через агенцію — umowa zlecenie, і не знала що можна взагалі питати. Потім перейшла напряму до фабрики, umowa o pracę, і це небо і земля. Відпустка, лікарняний нормальний — це не дрібниця коли ти тут сама і захворіла. Ще один лайфхак: агенцію можна перевірити через реєстр Krajowy Rejestr Agencji Zatrudnienia — він безкоштовний онлайн, якщо агенції там нема, це вже червоний прапор. І ще — договір підписуйте тільки на польській мові АБО двомовний, бо польська версія завжди має перевагу в суді.

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        stepan_zp

Красіво розповів. А на практиці що? Прийшов на склад, кажуть злецення, бери або йди. Ніхто не питає — хочеш умову о працу чи ні. Нема вибору у нас. Або підписуєш що дають або стоїш на вулиці. Я тут 2 роки вже, спина болить, норми як для молодих, і все одно злецення. От і вся розмова.

0
        • M Не в мережі
          M Не в мережі
          marina_pl

Степан правий в тому що вибору часто нема, але Василь теж правий що ЗНАТИ треба. Я в супермаркеті, теж через агенцію починала, умова злецення, і от що скажу — одна дівчина з нашого цеху попала в лікарню, три тижні, і агенція їй заплатила тільки за фактично відпрацьовані дні. Лікарняний то майже нічого. А колись у нас в Тернополі, пам'ятаю, хоч на заводі копійки платили, але лікарняний був 100%. Тут інакше. Короче — злецення підписуєш, значить ти для них не працівник а виконавець послуги. Захворів — твої проблеми. Хоча принаймні платять, не те що деякі наші роботодавці вдома були.

0
          • P Не в мережі
            P Не в мережі
            PanNimechchyna

Добре що підняли тему, але хочу доповнити з правової сторони. В Польщі є важливий момент: якщо umowa zlecenie фактично виглядає як трудові відносини (фіксований час, фіксоване місце, підпорядкування керівнику), то її можна визнати umowa o pracę через суд — Sąd Pracy. Це захист, який мало хто використовує, але він є. В Німеччині аналогічна схема — Scheinselbständigkeit, коли формально самозайнятий але по суті найманий. Тут головне: фіксуйте все письмово. Графіки роботи, накази усні — знімайте скріншоти, зберігайте смс від майстра. Це ваша доказова база. І ще: в Польщі є Państwowa Inspekcja Pracy — трудова інспекція, можна подати скаргу анонімно, навіть якщо ви іноземець. Вони реально перевіряють.

0
            • R Не в мережі
              R Не в мережі
              remote_zarobitchanin

Підтверджую щодо PIP (Państwowa Inspekcja Pracy) — сам не скаржився але знаю людей які скаржились і агенцію реально штрафували. Щодо договорів: є ще третій варіант про який рідко говорять — umowa o dzieło, договір на результат. Для складського це рідкість, але в IT та будівництві трапляється. Він ще менше прав дає ніж zlecenie, і ZUS взагалі не платиться якщо виконавець не студент. Тому якщо хтось пропонує umowę o dzieło на постійну роботу — це майже завжди схема ухилення від внесків. Ще момент по zlecenie: після 2016 є мінімальна ставка на годину, і роботодавець зобов'язаний вести облік годин. Якщо не ведуть — порушення. Вимагайте ewidencję godzin щомісяця підписану.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                Stropila_Vasyl

Степане, розумію тебе. Сам муляр, знаю як воно — або берєш що є або додому. Але мені батько казав: краще мало знати та мати, ніж багато хотіти та гірко плакати. Я колись підписав умову навіть не читаючи — думав, ну поляки, культурні люди, не обдурять. Обдурили. Пів року відпрацював, хотів відпустку — кажуть, ти ж на злецення, яка відпустка. Добре що хоч ZUS платили. Тепер перш ніж підписати — читаю кожен абзац. Якщо щось незрозуміло — google translate або питаю у знайомих. Час витратиш — зате потім не будеш локтями кусати.

0
                • Z Не в мережі
                  Z Не в мережі
                  Zarobitchanka_PL

Дякую за про ewidencję godzin — не знала що це право! Одразу запишу. До речі ще лайфхак для новеньких: коли приходите в агенцію і вони дають договір підписувати — просіть взяти додому і прочитати. Нормальна агенція дасть хоч годину. Якщо кажуть підписуй зараз або йди — це вже сигнал. Також перевірте: ваше імя і PESEL мають бути правильно написані, адреса правильна. Бачила як людині написали неправильно адресу і потім виникли проблеми з ZUS.

0
                  • M Не в мережі
                    M Не в мережі
                    marina_pl

Стропило, точно — підписувала не читаючи і я, і половина дівчат з нашої зміни. Соромно зізнаватись але так і є. Думаєш — ну агенція велика, офіційна, не вперше приймають українців. А потім виявляється що там написано що за прогул вони можуть штраф на всю зміну поставити. Ну і таке інше. Василю (автор теми) — може напишеш окремо про те як перевірити агенцію по цьому реєстру? Бо я знаю що є але ніколи не вміла шукати нормально.

0
                    • V Не в мережі
                      V Не в мережі
                      Vasyl_z_Volyni

Марина, добре. Значить так — заходиш на сайт kraz.gov.pl, там є wyszukiwarka (пошук). Вбиваєш назву агенції або NIP (номер платника). Якщо агенція є і сертифікат активний — окей, можна далі розмовляти. Якщо нема — не підписуй нічого. Ще одне що важно: багато агенцій зараз мають польські назви але власники — наші, або румуни, грузини. Це не завжди погано, але перевіряти треба однаково. І ще раз головне: питай одразу яка умова, скільки нетто на руки, чи є доплата за нічну зміну і свята. Якщо на ці питання нема чіткої відповіді — шукай дальше.

0
                      • P Не в мережі
                        P Не в мережі
                        PanNimechchyna

Хочу ще раз підкреслити для всіх хто читає тред: не мовчіть коли вас обманюють. Я знаю що страшно — немає мови, немає юриста, боїшся депортації або втратити роботу. Але в Польщі іноземець має ті самі трудові права що й польський громадянин. Анонімна скарга в PIP — це реальний інструмент. В Німеччині Arbeitsamt та Hauptzollamt реагують на такі скарги дуже серйозно, думаю в Польщі аналогічно. Фіксуйте порушення, зберігайте документи, не підписуйте задньою датою нічого. Один підписаний папір може коштувати вам тижнів роботи або більше.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.