Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Поради: як захистити права
  3. Покрокова інструкція: як подати скаргу до Держпраці і що це реально дає

Покрокова інструкція: як подати скаргу до Держпраці і що це реально дає

Scheduled Pinned Locked Moved Поради: як захистити права
11 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • T Offline
    T Offline
    TetyanaP1965
    wrote on last edited by

Іхоре... дітки, я оце читаю і серце болить... у мене на касі в «Зорі» (ну умовно назву так наш супермаркет, не хочу проблем) нас було вісімнадцять дівчат... і от рахувалочку нам давали раз на місяць на словах, мовляв стільки вийшло... а що там виходило насправді — ніхто не знав... я ще в 2019 питала у бухгалтерші — вона каже «ну щитай сама»... як щитай якщо я цифр не маю... три роки ми так жили... потім дівчата молодші кажуть а давайте скаржитись... я тоді злякалась... думаю звільнять... дітки а тепер шкодую бо якби знала про Держпраці раніше... мабуть написала б... скажіть а якщо підприємство вже закрилося — то вже нічого не зробиш?

1 Reply Last reply
    0
    • S Offline
      S Offline
      stepan_zp
      wrote on last edited by

Ну і шо це дає реально? Ото вони прийдуть, подивляться, директор їм папери покаже — і все. У нас на складі в логістичній конторі під Запоріжжям — не буду назву казати, хай живуть — три роки тому приходили. Походили, поговорили, написали якийсь припис. Нам — ніхто нічого не сказав, гроші не доплатили, норми як були 200% так і лишились. Директор потім ще хвалився на нараді: «повірили, відвалили». Ото твоя Держпраці.

1 Reply Last reply
      0
      • I Offline
        I Offline
        ihor_pravo
        wrote on last edited by

Степане, я розумію скепсис, і він небезпідставний — корупція і формальні перевірки існують. Але є нюанс: припис — це не кінець. Якщо роботодавець не виконав припис у зазначений строк, інспектор складає протокол про адміністративне правопорушення, і вже суд виносить штраф — до 3-х мінімальних зарплат за ст. 41 КУпАП для посадової особи, або до 10 МЗП за систематичні порушення ч.2 ст. 41. А якщо є невиплата зарплати — додатково ст. 175 Кримінального кодексу (до 2 років позбавлення волі). Проблема у більшості випадків у тому, що працівники не контролюють виконання припису і не подають повторну скаргу. Система недосконала — але «не писати нічого» гарантує нульовий результат, а писати — дає хоч якийсь шанс.

1 Reply Last reply
        0
        • B Offline
          B Offline
          buhgalter_pani
          wrote on last edited by

Вообщем я вам скажу як бухгалтер з тридцятирічним стажем — усе що тут написано правильно, але є одна дуже важлива штука яку всі забувають. Коли ви подаєте скаргу — роботодавець по-любому дізнається хто написав, навіть якщо «анонімно». Бо інспектор прийде і буде перевіряти САМЕ ті порушення які ви описали, і директор одразу здогадається. Так що до скарги треба або вже звільнитись, або бути готовим до «веселого» життя на роботі. Я у себе в конторі — ну скажімо «Дельта-Трейд» умовно — теж бачила всяке. Начальство думає що бухгалтер — це така людина яка все підпише. Я одного разу відмовилась підписати зарплатну відомість де суми не сходились — так мені три місяці портили нерви. Щитай вистояла, але не всі можуть. Тому Іхор правильно пише — документуйте ВСЕ, кожну бумажку, кожне СМС від директора, бо потім «ніхто нічого не казав».

1 Reply Last reply
          0
          • K Offline
            K Offline
            komplektovshica_Anya
            wrote on last edited by

Іхоре, ДЯКУЮ ЗА ПОСТ!! Я оце саме в такій ситуації 😤 Працюю на складі в Броварах, компанія «Логіст-Про» умовно (не хочу щоб мене вирахували до подачі скарги лол). Нас там 40 комплектувальниць і всім нам не платять за понаднормові вже пів року. Каже «це входить у норму, читайте договір». Я договір прочитала — там написано 40 годин на тиждень, а ми робимо 55-60!! Це взагалі законно?? І ще питання: чи можна скаргу подати КОЛЕКТИВНО? Нас кілька дівчат готові разом підписати — то чи це сильніше ніж одна людина?

1 Reply Last reply
            0
            • I Offline
              I Offline
              ihor_pravo
              wrote on last edited by

Аня, колективна скарга — це набагато сильніше! По-перше, Держпраці важче ігнорувати масові звернення. По-друге, ви взаємно підтверджуєте факти. По-третє, роботодавцю складніше помститись усім одночасно — це вже буде виглядати як масове звільнення з дискримінаційних мотивів, що є окремим складом порушення. Щодо вашої ситуації: 55-60 годин при договірних 40 — це понаднормові за ст. 62-64 КЗпП, і вони мають оплачуватись у подвійному розмірі (ст. 106 КЗпП). Якщо в договорі написано 40 годин, і ви фактично працюєте більше — у вас є підстава. Зафіксуйте: скрини табелів обліку якщо є доступ, або хоча б записи у телефоні «прийшла о 8:00 — пішла о 20:30» з датами. Хоча б 2-3 тижні такої хроніки + показання 2-3 колег = вже непоганий пакет доказів.

1 Reply Last reply
              0
              • P Offline
                P Offline
                pmka_v_dekreti
                wrote on last edited by

Дякую за деталі, Іхоре. Хочу додати важливий момент для жінок у декреті або після декрету — тема, яка мені особисто близька. Я минулого року повернулась з декретної відпустки в одну IT-аутсорс контору (умовно «Девхаб») і через два місяці мені запропонували «за згодою сторін» підписати звільнення — бо «реструктуризація». Ст. 184 КЗпП прямо забороняє звільнення вагітних і матерів дітей до 3 років без їхньої згоди (крім ліквідації підприємства). Я відмовилась підписувати, паралельно подала заяву до Держпраці і одразу — до Уповноваженого з прав людини через форму на ombudsman.gov.ua. Держпраці відреагувала через 18 днів, прийшла перевірка. Роботодавець скасував наказ про «реструктуризацію» мого підрозділу буквально за тиждень до перевірки. Збіг? Не думаю. Тому: якщо вас тиснуть у чутливій ситуації (декрет, вагітність, хвороба) — Держпраці + омбудсмен паралельно, це дієво.

1 Reply Last reply
                0
                • O Offline
                  O Offline
                  Oksana_Hum
                  wrote on last edited by

Читаю цей тред з великою увагою. Я вчителька, у нас своя специфіка — підпорядкування не Держпраці, а управлінням освіти, і тиск тут буває дуже тонкий: не «підпиши або звільнимо», а «ти ж розумієш, який зараз час, не треба хвилювань». Але принцип той самий — мовчання рівнозначне згоді. Мені імпонує, що Іхор наголошує на документуванні. Це справді ключове. Я б додала: зберігайте всі накази, розпорядження, службові записки — навіть ті, які вам здаються незначними. У нас в школі був випадок, коли колезі три роки не нараховували доплату за класне керівництво (це окрема стаття у педагогів). Три роки! І коли вона нарешті вирішила розібратись — у неї не було жодного документа. Довелось відновлювати тарифікаційні відомості через архів — довго і нервово. Тримайте паперовий або цифровий архів усього, що стосується вашої зарплати. Це не параноя — це елементарна грамотність.

1 Reply Last reply
                  0
                  • T Offline
                    T Offline
                    TetyanaP1965
                    wrote on last edited by

Оксано золота правда... у мене теж нічого не було... тільки пам'ять і серце... я сиділа в нас в підсобці і плакала не раз... а дівчата кажуть Тетяно не треба скандалу... а я і не хотіла скандалу я хотіла просто щоб чесно... скажіть а якщо немає вже тих документів можна якось через суд витребувати... чи це дуже дорого... я чула що адвокат коштує страшних грошей а ми ж касири дітки ну ви розумієте...

1 Reply Last reply
                    0
                    • I Offline
                      I Offline
                      ihor_pravo
                      wrote on last edited by

Тетяно, документи можна витребувати через суд — це називається «забезпечення доказів» або просто судовий запит до роботодавця. За ст. 137 ЦПК суд зобов'язує надати документи, і роботодавець не може відмовити без поважних причин. Щодо адвоката: у трудових спорах є безоплатна правова допомога через систему БПД — центри є в кожному районному місті, знайдіть через сайт legalaid.gov.ua. Це повністю безкоштовно для людей, які не мають змоги платити. І ще важливо: позов у трудових спорах не обкладається судовим збором (ст. 5 Закону «Про судовий збір») — тобто навіть якщо без адвоката, подати до суду самій коштує 0 гривень. Підприємство закрилось? Тоді є ліквідаційна процедура — але це окрема тема, там треба дивитись чи є правонаступник або майно боржника.

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.