Як фіксувати порушення роботодавця: листування, аудіо, свідки — що приймає суд
-
Доброго дня всім. Хочу підняти тему, яка стосується багатьох — особливо жінок, які зіткнулися з порушеннями на роботі під час вагітності або декрету. Я сама пройшла через це: мене намагалися фактично витіснити з посади проджект-менеджерки в одній харківській IT-аутсорс конторі (умовно назву «Девхаб») після того, як повідомила про вагітність. Почалося з того, що раптово «переглянули» мої обов'язки, зменшили кількість проектів, а потім запропонували «за згодою сторін» перейти на іншу посаду з меншою зарплатою. Стаття 184 КЗпП України чітко забороняє звільнення вагітних і матерів дітей до трьох років — але роботодавці чудово знають, що більшість просто мовчить. Тому я хочу розібрати конкретно: що і як фіксувати, щоб потім це мало вагу — у Держпраці, в суді, у прокуратурі. Листування (email, месенджери), аудіозаписи, свідки — усе це може і повинно стати доказовою базою. Якщо у вас є схожий досвід або запитання — пишіть, розберемо разом. Мовчати — це те, на що вони й розраховують.
-
Дуже важлива тема, дякую що підняли. Розкладу по поличках щодо доказової бази — це справді те, де більшість людей робить помилки ще на старті.
По-перше, листування. Email з корпоративної пошти — золото, бо має мітку часу і відправника. Зберігайте копії собі на особистий email або хмару одразу, не чекайте. Месенджери (Telegram, Viber, навіть WhatsApp) — зробіть скріншоти з видимим ім'ям контакту, датою і часом. Суди в Україні вже давно приймають такі скріни як письмові докази, якщо вони підкріплені іншими матеріалами.
По-друге, аудіозаписи. Ось тут є нюанс, який багато хто плутає. Стаття 307 ЦК і практика судів: запис розмови, де ви самі є учасником — це не порушення закону. Тобто записувати свою розмову з керівником ви маєте право. Диктофон на телефоні, прихована камера — ваше право як учасника діалогу.
По-третє, свідки. Колеги бояться підписуватися — це реальність. Але навіть письмове пояснення свідка, складене у довільній формі і засвідчене нотаріально, має вагу. Або свідок може з'явитися безпосередньо в Держпраці при перевірці.
Головне: фіксуйте все з першого дня, як відчули щось не те. Не чекайте, поки стане гірше.
-
Дівчата, ну це взагалі капец як актуально(( У нас в лікарні така ж нервотрьопка з вагітними медсестрами — одну нашу дівчину просто перестали ставити в графік після того як вона сказала завідуючій про вагітність. Офіційно нічого, просто 'технічно' графік так склався))) Жесть же?? І вона мовчить бо боїться взагалі залишитись без роботи. Я їй кажу — знімай скріни з розкладу, зберігай старі графіки, де тебе ставили! Але вона каже 'та ладно, не хочу конфліктів'... Як їй пояснити що це вже порушення?? І що це не конфлікт а захист своїх прав?
-
Lika_sestrychka, твоя подруга робить типову помилку — чекає, що «само розсмокчеться». Не розсмокчеться. Поясни їй просто: зменшення кількості змін без обгрунтування для вагітної працівниці — це вже підстава для скарги до Держпраці. Не треба одразу в суд. Держпраці проводить позапланову перевірку за зверненням — і роботодавець про це навіть може не знати до моменту появи інспектора. Хай збереже розклади (скрін з внутрішньої системи або фото паперового варіанту), якщо є — листування з завідуючою. Анонімна скарга теж можлива, хоча з іменною більше шансів на реальну перевірку. І головне: вагітну не можна залишати без роботи навіть 'технічно'. Це стаття 184 КЗпП, і незнання закону роботодавця не звільняє.
-
Вообщем я вам скажу як людина яка 28 років пропрацювала в бухгалтерії різних підприємств — всьо що ви тут описуєте це стандартна схема. Щитай 9 з 10 директорів так і роблять: спочатку 'переглядають обов'язки', потім 'структурна реорганізація', потім пропонують 'за угодою сторін'. По-любому знають що більшість підпише не читаючи.
Я вам скажу конкретно що треба фіксувати з фінансової сторони: зберігайте всі розрахункові листки, довідки про зарплату, накази про преміювання або депреміювання. Якщо вам раптом 'забули' нарахувати премію яку нараховували весь рік до вагітності — це дуже конкретний доказ дискримінації. Цифри в суді говорять краще ніж слова. У мене була ситуація на одному заводі під Дніпром — дівчину позбавили щоквартальної премії одразу після декретного, і ми порівняли нарахування за три роки. Суд виніс рішення на її користь саме через цю різницю в цифрах. Так що зберігайте всі папери з цифрами, все!
-
Дозвольте додати кілька речей з боку HR — бо я 15 років пропрацювала рекрутеркою і кадровиком, перш ніж стала консультанткою, і бачила ці схеми зсередини.
Що реально приймає суд:
- Накази та розпорядження з підписом і датою — просіть копії під розпис завжди, це ваше право (ст. 29 КЗпП).
- Трудовий договір і всі додатки до нього — перечитайте уважно, чи не змінювали умови 'тихо'.
- Листування по робочій пошті — особливо якщо там є формулювання типу 'у зв'язку зі зміною структури' або 'пропонуємо переглянути умови' — це фіксація тиску.
- Журнали реєстрації наказів — якщо є доступ, сфотографуйте.
Що НЕ приймають без підкріплення: усні свідчення колег без жодного письмового підтвердження, скріни з особистих чатів без верифікації особи відправника.
І ще важливо: якщо вам пропонують підписати щось 'за угодою сторін' — не підписуйте без консультації з юристом. Після підписання більшість прав на оскарження згорає.
-
Читаю цей тред і думаю: скільки ж людей знаходяться зараз в точно такій ситуації і не знають навіть з чого почати. Я сама вчителька, і хоча у нас дещо інша специфіка — державна установа, профспілка є формально — але й тут буває тиск на жінок після декрету.
Хочу додати до вже сказаного: дуже важливо вести особистий щоденник подій. Не для суду напряму, але для себе — записувати дату, що сталося, хто був присутній, що точно сказали. Коли через рік ви будете в суді або на перевірці, пам'ять підведе, а записи — ні. Це допомагає відновити хронологію і не виглядати розгублено перед інспектором чи суддею.
Також хочу підтримати думку про Держпраці: це реально перший крок, не треба одразу йти до суду. Перевірка може зупинити порушення вже на етапі, коли до суду ще далеко. І ще — якщо є профспілка, навіть формальна, зверніться туди письмово. Письмова відмова профспілки допомогти теж стає документом.
-
А можна я про свій кейс розкажу? Він трохи інший але теж про докази. Я працювала у мережі кав'ярень — назвемо її умовно «ЗернОк» — і там менеджер систематично штрафував за «недостачу» яку ніхто ніколи не міг перевірити. Тобто приходить зміна, тобі кажуть усно 'мінус 200 гривень, підпиши тут'. А що підписуєш — незрозуміло??
Я почала фотографувати касові звіти на початку і наприкінці зміни. Просто телефоном, тихенько. І коли черговий раз мені оголосили штраф — я показала фото де чітко видно що недостачі не було. Менеджер сказав що це 'не документ'. Але коли я сказала що готова написати заяву до трудової інспекції — раптово штраф 'скасували'.
Так що навіть просте фотографування документів які вас стосуються — вже захист. Питання: чи мала я право так робити взагалі юридично?
-
barista_nastya, відповідаю на ваше запитання: так, мали повне право. Касовий звіт що стосується вашої зміни — це документ, який безпосередньо стосується ваших трудових відносин і матеріальної відповідальності. Ви як матеріально відповідальна особа маєте право на ознайомлення з такими документами (ст. 32, 139 КЗпП, а також загальні норми про матеріальну відповідальність). Фіксація — це ваше законне право.
До речі, те що ви описуєте — усне оголошення штрафу без письмового наказу — це взагалі незаконно. Будь-яке утримання із зарплати, крім передбачених законом випадків, має оформлятися наказом з яким працівник ознайомлюється під підпис. Якщо цього не було — це пряме порушення статті 127 КЗпП. Тобто у вас там був матеріал і для Держпраці, і теоретично для суду про незаконні утримання. Добре що вистачило і самого натяку на перевірку.
-
Хочу ще один момент додати, бо бачу що тут не згадали — і він критично важливий для тих хто на дистанційці або у змішаному форматі.
Якщо ваша робота частково або повністю в Slack, Teams, Jira, Trello, Asana — фіксуйте там все. Скріни задач де вас призначали і потім прибрали, скріни зміни дедлайнів і переназначення проектів, скріни коментарів керівника. Це хронологія тиску яку дуже важко заперечити.
І ще: якщо вам щось кажуть усно — просіть підтвердити в листуванні. Просто пишіть після розмови: 'Правильно я зрозуміла що...' і перераховуєте те що вам сказали. Або людина підтвердить — і у вас є письмовий доказ. Або заперечить — і ви вже знаєте що маєте справу з тим хто не хоче лишати слідів. Обидва варіанти корисні для розуміння ситуації.
-
Дякую всім за такий живий і змістовний тред. Підсумую головне що тут зібралося — бо це реально готова інструкція:
- Зберігайте все листування (email, месенджери) з датами і іменами — одразу, не відкладаючи.
- Аудіозапис розмови де ви самі берете участь — законний. Телефон у кишені під час розмови з керівником — ваше право.
- Фінансові документи: розрахункові листки, накази про преміювання або депреміювання — порівняйте до і після вагітності.
- Щоденник подій — дата, що сталося, хто був присутній.
- Після усної розмови — письмове резюме в месенджері: 'Правильно я зрозуміла...' Або підтвердять, або заперечать — обидва варіанти корисні.
- Перший крок — Держпраці, не суд. Швидше, дешевше, ефективно для зупинки порушення.
- Нічого не підписуйте 'за угодою сторін' без юриста.
І найголовніше — те що писала на початку: мовчання це те, на що вони розраховують. Стаття 184 КЗпП захищає вагітних і матерів. Але закон захищає тих, хто про нього знає і не боїться його використати.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін