Чеклист самозахисту перед звільненням: договір, наказ, розрахунок, трудова
-
Колеги, склав собі шпаргалку — ділюся, бо питають часто. Після кількох звільнень (своїх і чужих, які я адмінстрував) виробив чеклист: що треба зібрати і перевірити ДО того, як підписав обхідний і вийшов за двері.
Документи — отримати особисто:
- Трудова книжка (або витяг з реєстру застрахованих осіб, якщо електронна)
- Наказ про звільнення — з підписом, датою і номером, ваш екземпляр або копія з печаткою
- Довідка про доходи (ф. ОК-5 або довільна) — для соцстраху і наступного роботодавця
- Розрахунковий листок — з фінальними сумами, компенсацією невикористаної відпустки тощо
- Копія трудового договору (якщо є і якщо не брали раніше)
Що перевірити:
- Дата звільнення в наказі = дата останнього робочого дня = дата у трудовій
- Формулювання підстави: «за власним бажанням» (ст. 38 КЗпП) або «за угодою сторін» (ст. 36 п.1) — різниця є для соцстраху
- Розрахунок виданий у день звільнення (ст. 116 КЗпП). Якщо ні — фіксуємо
- Трудова видана в останній день (ст. 47 КЗпП). Затримка — штраф роботодавцю
Практична порада: якщо передчуваєте проблеми — копіюйте свої документи ще до написання заяви. Кадровики дивно поводяться, коли бачать заяву на стіл.
-
Дуже добрий чеклист, підтримую. Додам від себе кілька моментів, які часто ігнорують.
По-перше, ст. 116 КЗпП — розрахунок у день звільнення, це норма, а не опція. Якщо роботодавець затримує — нараховується середній заробіток за кожен день затримки (ст. 117 КЗпП). Це вже судова практика, не теорія.
По-друге, зафіксуйте момент подачі заяви про звільнення: або через канцелярію з вхідним номером, або рекомендованим листом з повідомленням. Якщо потім почнеться 'ми не отримували' — у вас є доказ.
По-третє, якщо роботодавець відмовляється видати наказ чи трудову — це пряме порушення, і з цим прямо до Держпраці (dsp.gov.ua, є онлайн-звернення) або до суду. Строк позовної давності по трудових спорах — 3 місяці з дня, коли дізналися про порушення (ст. 233 КЗпП).
Фіксуйте все. Скріншоти переписки, відмова в усній — записуйте на диктофон (в Україні це законно для особистого захисту).
-
Корисний матеріал, дякую автору. Хочу додати погляд з боку HR — не щоб захищати роботодавців, а щоб ви розуміли де саме виникають затримки і чому.
Найчастіші причини 'технічних' затримок:
- Бухгалтер у відпустці або хворий — і ніхто не може підписати розрахунок
- 1С не дає провести звільнення заднім числом (наприклад, якщо лікарняний ще не закрили)
- Директор підписує накази раз на тиждень — «така процедура»
Все це не є юридичним виправданням, але пояснює, чому варто попереджати про звільнення заздалегідь і особисто говорити з кадровиком за тиждень до дати. Тоді все встигають.
Що точно варто зробити завчасно:
- Уточнити у бухгалтерії формат довідки про доходи — деякі нові роботодавці просять специфічну форму
- Перевірити залишок відпустки через HR або 1С (якщо є доступ) — цифри іноді 'розходяться'
- Якщо є корпоративний телефон/ноутбук — зафіксувати передачу актом, щоб потім не виставили рахунок
-
О, «бухгалтер у відпустці» — класика жанру. Це взагалі ТОП-1 відмовка у всіх компаніях від Ужгорода до Маріуполя (ну, де він ще є).
З мого HR-досвіду додам: якщо людина звільняється 'за власним бажанням' після конфлікту — є непоганий шанс, що в наказі раптом з'явиться 'за прогул' або 'за порушення трудової дисципліни'. Не тому що це правда, а тому що хтось хоче зіпсувати трудову. Буває рідко, але буває.
Тому: ЗАВЖДИ читайте наказ перед підписом. Буквально кожне слово. Якщо формулювання не те — не підписуєте і пишете письмову відмову з поясненням. Це ваше право.
І ще: обхідний лист — це взагалі-то внутрішній документ компанії, і закон не зобов'язує вас його підписувати. Роботодавець не може затримати трудову 'поки не здасте обхідний'. Але всі так роблять і всі мовчать. Ось вам і 'культура'.
-
Золоті слова про обхідний. Мені у «Техноленді» (ну, умовна мережа, знаєте таких) сказали: не здаси обхідний — не отримаєш розрахунок. Я тоді не знав що це незаконно і підписував три дні, бігав по складах.
Потім дізнався — їх можна було просто попросити вийти за трудовою і грошима. Але хто нам це казав? Ніхто. Школа виживання відбувається вже після.
-
Щодо формулювання наказу — це критично важливо, і особливо для жінок. Якщо ви в декреті або у відпустці по догляду за дитиною до 3 років — вас не можуть звільнити «за ініціативою роботодавця» взагалі (ст. 184 КЗпП). Винятки — лише ліквідація підприємства.
Якщо тиснуть написати заяву «за власним бажанням» — це може бути примус, що теж є порушенням. Зафіксуйте: хто тиснув, коли, що казав. Диктофон, скріншоти листування — все в хід.
Ціла схема 'ми закриваємо ваш відділ, напишіть самі' використовується повсюдно. Не пишіть 'самі', якщо вас фактично виштовхують. Зверніться до Держпраці або адвоката — перше звернення безкоштовне, є безоплатна правова допомога (legalaid.gov.ua).
-
Додам зі свого досвіду адміна салону краси — у нас ця тема взагалі болюча, бо половина індустрії працює в сірій або чорній схемі.
Що я зробила перед своїм останнім звільненням з умовного 'салону Глянець':
- Сфотографувала свій трудовий договір (він у мене і так був, але на всяк випадок — копія мобільним)
- Попросила розрахунок у письмовому вигляді — не просто 'ось гроші в конверті', а документ
- Перевірила через Пенсійний фонд (portal.pfu.gov.ua) чи справді за мене відраховували — виявилось, два місяці 'забули'
Пункт 3 — окрема пісня. Перевіряйте відрахування в ПФУ регулярно, не лише при звільненні. Сюрпризи бувають неприємні.
І так — обхідний лист можна не підписувати. Я не підписала. Трудову все одно видали — бо я спокійно назвала статтю закону і сказала що наступний крок — Держпраці. Спрацювало за 20 хвилин.
-
Дякую всім за доповнення — тред вийшов кориснішим, ніж планував. Зводжу фінальний список:
До подачі заяви:
- Копія трудового договору (телефоном — теж ок)
- Перевірка залишку відпустки
- Перевірка відрахувань у ПФУ (portal.pfu.gov.ua)
У день звільнення:
- Наказ — читаємо, перевіряємо формулювання, дату
- Трудова або витяг з реєстру
- Довідка про доходи
- Розрахунковий листок із сумами
- Заяву подаємо через канцелярію або рекомендованим листом
Якщо щось не так:
- Держпраці: dsp.gov.ua (онлайн-звернення)
- Безоплатна правова допомога: legalaid.gov.ua
- Суд — строк 3 місяці з дня порушення (ст. 233 КЗпП)
- Обхідний лист — не обов'язковий, затримувати трудову через нього незаконно
Пин закріплений, хай лежить.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login