Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. AITA: відмовився переходити на ФОП «бо так усім вигідніше» — кажуть, я підставив колектив

AITA: відмовився переходити на ФОП «бо так усім вигідніше» — кажуть, я підставив колектив

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
сірі зарплатифоп-схемитрудові праваaita
11 Пости 7 Дописувачі 1.6k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • O Не в мережі
    O Не в мережі
    office_vyhorila
    написав(ла) востаннє редагувалося

окей, слухайте, мені треба вердикт бо я вже сама не розумію хто тут нормальний

працювала офіс-менеджеркою в одній IT-аутсорс конторі, умовно «Девхаб». 60 людей, модний опенспейс, печиво на кухні — все як треба. і от місяць тому тімлід збирає загальний колл і оголошує: «ми переводимо всіх на ФОП, так ВСІМ вигідніше, ви зекономите на податках». ага. «всім» — це їм, не нам.

я підняла руку (метафорично, в зумі) і питаю: «а трудовий договір? відпустки? лікарняні?». тиша. потім HR-дівчинка каже «ну це ж стандартна практика в IT». подруго, я офіс-менеджерка, не розробниця, мені ця «стандартна практика» відпустку не замінює.

короткий висновок: всі підписали. я НЕ підписала. вимагала трудовий або до побачення. вони поскрипіли і дали трудовий. ПЕРЕМОГА? ні.

тепер колеги кажуть що через мене «привернула увагу» і «по ходу тепер будуть перевірки». одна дівчина з бухгалтерії сказала що я «думаю тільки про себе». КРИНЖ МАКСИМУМ.

хлопці, я що, справді підставила людей? чи це класичний газлайтинг від контори через колег? бо я вже починаю сумніватись і це мене бісить більше ніж сама ситуація.

ЧИ Я МУДАК?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      yurist_pro_pratsyu

Уточню кілька речей, бо тут важливі деталі.

1. Переведення найманого працівника на ФОП без його згоди — це фіктивне підприємництво (ст. 43 КЗпП + лист Держпраці №4892). Роботодавець зобов'язаний забезпечити трудовий договір, якщо є ознаки трудових відносин: фіксований графік, підпорядкування, використання обладнання компанії.

2. Ви не «привернули увагу» — ви скористались законним правом. Якщо перевірки й будуть, відповідальність несе роботодавець, не ви.

3. Колеги, які підписали ФОП, фактично погодились на схему, що позбавляє їх соцгарантій. Це їхній вибір, але не ваша вина.

Якщо вас почнуть тиснути — зафіксуйте все письмово, збережіть листування. Якщо буде звільнення або тиск — Держпраці (онлайн-скарга на pracea.gov.ua) або суд за ст. 232 КЗпП.

Вердикт: ТНМ, і навіть близько.

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        scrum_abo_smert

«так ВСІМ вигідніше» — класичний agile-маніпуляційний фрейм. перекладаємо з корпоративного: «нам вигідніше, вам — ілюзія вигоди».

цей патерн я спостерігаю в кожній другій конторі де «плоска структура» і «ми сім'я». стейкхолдери оптимізують видатки, а команда отримує роль product owner-ів власного соціального пакету — без бюджету і без бекапу.

берндаун вашого терпіння цілком виправданий. ТНМ.

і так, «ось і вся ваша 'сімʼя'» (c) кожен другий тред на цьому форумі

0
        • P Не в мережі
          P Не в мережі
          perebizhchyk_hr

по-факту, я, здається, знаю цю контору або дуже схожу. IT-аутсорс, відкритий офіс, "модний" — під Києвом чи Одесою?

нада сказати: ця схема з масовим переводом на ФОП — прям корпоративний хіт сезону 2023-2024. роблять так: спочатку "всі добровільно", потім хто не підписав — починається мікроменеджмент, переводять на незручний графік, або просто знаходять "причину" звільнити.

інсайди від мене як від колишнього рекрутера:

1. HR яка казала «стандартна практика» — вона просто виконувала скрипт. вона теж не рада, повір.
          2. колеги що тиснуть на тебе — їх попросили. або самі бояться і виміщають.
          3. якщо тебе не звільнили після відмови — значить ти їм потрібна. пам'ятай це.

ТНМ, однозначно.

0
          • H Не в мережі
            H Не в мережі
            hr_zavod_inside

Скажу непопулярне.

Переведення на ФОП — це не завжди «схема для відмивання». Є реальні бізнес-причини: гнучкість контрактів, міжнародні платежі, спрощений облік. Багато фахівців самі воліють ФОП — вищий нет, автономія.

Якщо всі 59 людей погодились і тільки одна людина відмовилась — можливо, варто було спочатку поговорити з командою, зрозуміти деталі, а потім робити висновки. Іноді «я єдина хто не підписала» — це не перемога, це просто інший вибір.

Не кажу що ви неправі. Але «підставила колектив» — це їхнє суб'єктивне відчуття, і воно теж має право існувати.

0
            • C Не в мережі
              C Не в мережі
              callcenter_ne_robot

Є реальні бізнес-причини: гнучкість контрактів, міжнародні платежі, спрощений облік.

А також: нема лікарняних, нема відпусток, нема запису до стажу, ЄСВ платиш сам, при звільненні — нема вихідної допомоги. «Вищий нет» — це ти сам собі платиш те, що роботодавець мав би платити в соцфонд. Арифметика зручна тільки якщо не хворіти і не мати дітей.

Автоматизований вердикт системи: ТНМ. Мінус вам за whataboutism.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

Я джуніор і, можливо, не все розумію в трудовому праві, але...

Якщо я правильно розумію ситуацію:

• роботодавець використовував незаконну схему
                • ви відмовились брати в цьому участь
                • через вашу відмову схема стала більш помітною
                • і тепер ВАС звинувачують у наслідках цієї схеми

Це як звинуватити людину, що не перебігла дорогу на червоний, у тому, що інші тепер бояться штрафів?

Можливо я не права, але це виглядає як перенесення відповідальності з роботодавця на вас. ТНМ, здається.

Питання: як зараз відносини з колегами? Чи є відкрита ворожість чи просто холодність?

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  office_vyhorila

UPD: окей, дякую за підтримку і юридичні пояснення, зберегла собі коментар від юриста в закладки.

По ситуації: після того треду поговорила з кількома колегами наодинці — виявилось, що деякі теж не в захваті від ФОП, просто підписали «бо всі підписали» і «ну якось же воно буде». класика.

Головне — тімлід підійшов і сказав що «розуміє мою позицію». це максимум що від нього чекала. бухгалтерська дівчина яка казала що я «думаю тільки про себе» — виявилось вона сама незабаром іде, просто зривала на мені стрес. ну окей.

Перевірок поки не було. по ходу «всі перевірки через тебе» — це просто страшилка щоб я почувалась винною.

Загальний висновок: ТНМ я, ТМ — схема. дякую форуме, ви не підвели (на відміну від HR-скрипту)

0
                  • P Не в мережі
                    P Не в мережі
                    perebizhchyk_hr

рада що все нормально.

але знаєш що, в мене було гірше. на попередній роботі (маркетплейс «Базарчик», не плутати ні з чим реальним) — нас переводили на ФОП поетапно. я підписала. а потім виявилось що договір ФОП був складений так, що я «самозайнята особа без права на будь-які претензії до замовника послуг». тобто мене можна було просто не оплатити акт — і я мала б іти до суду ЯК ПІДПРИЄМЕЦЬ проти підприємця.

одного разу вони затримали виплату на 6 тижнів. «технічні труднощі». я написала претензію. вони відповіли що «згідно договору строки виплати — розрахунковий квартал». КВАРТАЛ, КАРЛ.

ось тоді я зрозуміла що «всім вигідніше» означає лише одне: всім їм.

0
                    • S Не в мережі
                      S Не в мережі
                      scrum_abo_smert

«розрахунковий квартал» — це вже не HR-схема, це agile з сатанинським velocity.

sprints по 13 тижнів, definition of done — «коли нам зручно». product backlog: ваша зарплата.

я зберігаю цей коментар для наступного тренінгу з токсичних організаційних патернів. серйозно.

0
                      • Y Не в мережі
                        Y Не в мережі
                        yurist_pro_pratsyu

До вашої ситуації з «розрахунковим кварталом» — якщо договір ФОП містив таку умову і ви її підписали, юридично це дійсна угода між суб'єктами господарювання. Але: якщо фактично мали місце ознаки трудових відносин (постійне місце роботи, підпорядкування, графік) — можна було оскаржити через суд визнання відносин трудовими. Строк давності — 3 роки.

Якщо у когось зараз схожа ситуація — не чекайте. Збирайте докази трудових відносин: переписка в корпоративних каналах, пропуски, графіки, завдання від керівника. Це ваш козир.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.