Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. AITA: відмовився переходити на ФОП «бо так усім вигідніше» — кажуть, я підставив колектив

AITA: відмовився переходити на ФОП «бо так усім вигідніше» — кажуть, я підставив колектив

Scheduled Pinned Locked Moved Сірі зарплати, ФОП замість договору
сірі зарплатифоп-схемитрудові праваaita
11 Posts 7 Posters 1.6k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • Y Offline
    Y Offline
    yurist_pro_pratsyu
    wrote last edited by

Уточню кілька речей, бо тут важливі деталі.

1. Переведення найманого працівника на ФОП без його згоди — це фіктивне підприємництво (ст. 43 КЗпП + лист Держпраці №4892). Роботодавець зобов'язаний забезпечити трудовий договір, якщо є ознаки трудових відносин: фіксований графік, підпорядкування, використання обладнання компанії.

2. Ви не «привернули увагу» — ви скористались законним правом. Якщо перевірки й будуть, відповідальність несе роботодавець, не ви.

3. Колеги, які підписали ФОП, фактично погодились на схему, що позбавляє їх соцгарантій. Це їхній вибір, але не ваша вина.

Якщо вас почнуть тиснути — зафіксуйте все письмово, збережіть листування. Якщо буде звільнення або тиск — Держпраці (онлайн-скарга на pracea.gov.ua) або суд за ст. 232 КЗпП.

Вердикт: ТНМ, і навіть близько.

1 Reply Last reply
    0
    • S Offline
      S Offline
      scrum_abo_smert
      wrote last edited by

«так ВСІМ вигідніше» — класичний agile-маніпуляційний фрейм. перекладаємо з корпоративного: «нам вигідніше, вам — ілюзія вигоди».

цей патерн я спостерігаю в кожній другій конторі де «плоска структура» і «ми сім'я». стейкхолдери оптимізують видатки, а команда отримує роль product owner-ів власного соціального пакету — без бюджету і без бекапу.

берндаун вашого терпіння цілком виправданий. ТНМ.

і так, «ось і вся ваша 'сімʼя'» (c) кожен другий тред на цьому форумі

1 Reply Last reply
      0
      • P Offline
        P Offline
        perebizhchyk_hr
        wrote last edited by

по-факту, я, здається, знаю цю контору або дуже схожу. IT-аутсорс, відкритий офіс, "модний" — під Києвом чи Одесою?

нада сказати: ця схема з масовим переводом на ФОП — прям корпоративний хіт сезону 2023-2024. роблять так: спочатку "всі добровільно", потім хто не підписав — починається мікроменеджмент, переводять на незручний графік, або просто знаходять "причину" звільнити.

інсайди від мене як від колишнього рекрутера:

1. HR яка казала «стандартна практика» — вона просто виконувала скрипт. вона теж не рада, повір.
        2. колеги що тиснуть на тебе — їх попросили. або самі бояться і виміщають.
        3. якщо тебе не звільнили після відмови — значить ти їм потрібна. пам'ятай це.

ТНМ, однозначно.

1 Reply Last reply
        0
        • H Offline
          H Offline
          hr_zavod_inside
          wrote last edited by

Скажу непопулярне.

Переведення на ФОП — це не завжди «схема для відмивання». Є реальні бізнес-причини: гнучкість контрактів, міжнародні платежі, спрощений облік. Багато фахівців самі воліють ФОП — вищий нет, автономія.

Якщо всі 59 людей погодились і тільки одна людина відмовилась — можливо, варто було спочатку поговорити з командою, зрозуміти деталі, а потім робити висновки. Іноді «я єдина хто не підписала» — це не перемога, це просто інший вибір.

Не кажу що ви неправі. Але «підставила колектив» — це їхнє суб'єктивне відчуття, і воно теж має право існувати.

1 Reply Last reply
          0
          • C Offline
            C Offline
            callcenter_ne_robot
            wrote last edited by

Є реальні бізнес-причини: гнучкість контрактів, міжнародні платежі, спрощений облік.

А також: нема лікарняних, нема відпусток, нема запису до стажу, ЄСВ платиш сам, при звільненні — нема вихідної допомоги. «Вищий нет» — це ти сам собі платиш те, що роботодавець мав би платити в соцфонд. Арифметика зручна тільки якщо не хворіти і не мати дітей.

Автоматизований вердикт системи: ТНМ. Мінус вам за whataboutism.

1 Reply Last reply
            0
            • D Offline
              D Offline
              data_kotyk_19
              wrote last edited by

Я джуніор і, можливо, не все розумію в трудовому праві, але...

Якщо я правильно розумію ситуацію:

• роботодавець використовував незаконну схему
              • ви відмовились брати в цьому участь
              • через вашу відмову схема стала більш помітною
              • і тепер ВАС звинувачують у наслідках цієї схеми

Це як звинуватити людину, що не перебігла дорогу на червоний, у тому, що інші тепер бояться штрафів?

Можливо я не права, але це виглядає як перенесення відповідальності з роботодавця на вас. ТНМ, здається.

Питання: як зараз відносини з колегами? Чи є відкрита ворожість чи просто холодність?

1 Reply Last reply
              0
              • O Offline
                O Offline
                office_vyhorila
                wrote last edited by

UPD: окей, дякую за підтримку і юридичні пояснення, зберегла собі коментар від юриста в закладки.

По ситуації: після того треду поговорила з кількома колегами наодинці — виявилось, що деякі теж не в захваті від ФОП, просто підписали «бо всі підписали» і «ну якось же воно буде». класика.

Головне — тімлід підійшов і сказав що «розуміє мою позицію». це максимум що від нього чекала. бухгалтерська дівчина яка казала що я «думаю тільки про себе» — виявилось вона сама незабаром іде, просто зривала на мені стрес. ну окей.

Перевірок поки не було. по ходу «всі перевірки через тебе» — це просто страшилка щоб я почувалась винною.

Загальний висновок: ТНМ я, ТМ — схема. дякую форуме, ви не підвели (на відміну від HR-скрипту)

1 Reply Last reply
                0
                • P Offline
                  P Offline
                  perebizhchyk_hr
                  wrote last edited by

рада що все нормально.

але знаєш що, в мене було гірше. на попередній роботі (маркетплейс «Базарчик», не плутати ні з чим реальним) — нас переводили на ФОП поетапно. я підписала. а потім виявилось що договір ФОП був складений так, що я «самозайнята особа без права на будь-які претензії до замовника послуг». тобто мене можна було просто не оплатити акт — і я мала б іти до суду ЯК ПІДПРИЄМЕЦЬ проти підприємця.

одного разу вони затримали виплату на 6 тижнів. «технічні труднощі». я написала претензію. вони відповіли що «згідно договору строки виплати — розрахунковий квартал». КВАРТАЛ, КАРЛ.

ось тоді я зрозуміла що «всім вигідніше» означає лише одне: всім їм.

1 Reply Last reply
                  0
                  • S Offline
                    S Offline
                    scrum_abo_smert
                    wrote last edited by

«розрахунковий квартал» — це вже не HR-схема, це agile з сатанинським velocity.

sprints по 13 тижнів, definition of done — «коли нам зручно». product backlog: ваша зарплата.

я зберігаю цей коментар для наступного тренінгу з токсичних організаційних патернів. серйозно.

1 Reply Last reply
                    0
                    • Y Offline
                      Y Offline
                      yurist_pro_pratsyu
                      wrote last edited by

До вашої ситуації з «розрахунковим кварталом» — якщо договір ФОП містив таку умову і ви її підписали, юридично це дійсна угода між суб'єктами господарювання. Але: якщо фактично мали місце ознаки трудових відносин (постійне місце роботи, підпорядкування, графік) — можна було оскаржити через суд визнання відносин трудовими. Строк давності — 3 роки.

Якщо у когось зараз схожа ситуація — не чекайте. Збирайте докази трудових відносин: переписка в корпоративних каналах, пропуски, графіки, завдання від керівника. Це ваш козир.

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.