Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. IT-аутсорс реалії
  3. Божевільна вакансія: «Senior за $1200, англійська С1, 5 стеків, готовність до овертаймів без доплат» — і це аутсорс

Божевільна вакансія: «Senior за $1200, англійська С1, 5 стеків, готовність до овертаймів без доплат» — і це аутсорс

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена IT-аутсорс реалії
it-аутсорстоксична вакансіяовертаймизарплатна яма
11 Пости 7 Дописувачі 2.2k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • U Не в мережі
    U Не в мережі
    ux_slovo_za_slovo
    написав(ла) востаннє редагувалося

Сьогодні зранку мені переслали вакансію, і я не могла просто пройти мимо — не тому що шукаю роботу, а тому що це справжній лінгвістичний артефакт нашого часу.

ІТ-аутсорс, умовно «Девхаб», шукає Senior Full-Stack Developer. Дозвольте процитувати ключові рядки дослівно:

«Від вас: React, Angular, Vue (будь-який буде плюсом), Node.js, Python, досвід з AWS/GCP, знання мікросервісів, англійська на рівні C1 (переговори з клієнтами), готовність до гнучкого графіку».

«Гнучкий графік» — це, мабуть, найгарніший евфемізм сезону. Розшифровка в кінці, як завжди, маленьким шрифтом: «В нашій компанії цінується залученість і готовність підтримати команду в пікові моменти». «Пікові моменти» — теж улюблений жанр. Не «овертайми». Не «дедлайни, які ми не вміємо планувати». Ні — «пікові моменти». Звучить мало не поетично.

Тепер про зарплату. Вона є. $1200 gross. За Senior-рівень. З п'ятьма стеками. З C1. З «піковими моментами».

Я займаюся UX-текстами, і коли я бачу вакансію, де обсяг вимог обернено пропорційний компенсації — для мене це не просто несправедливість. Це розповідь про те, як компанія думає про людей. Кожне слово у цьому тексті — вибір. І ці вибори дуже красномовні.

ТЛ;ДР: «Девхаб» хоче трьох спеціалістів в одному тілі за ціну стажера. Мову вакансії відшліфували, аби це не впадало в очі. Впало.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

Слухай, по-факту я не можу точно сказати, але «Девхаб» — це дуже схоже на одну контору, де я рекрутив 2021-2022. Назву не скажу, але ознаки один-в-один: офіс у бізнес-центрі з фікусом біля рецепції, корпоратив на Новий рік з піцою «за рахунок компанії» (одна піца на вісім людей, нада знати), і ейчарка, яка на питання про зарплату відповідала: «Ми пропонуємо конкурентний пакет».

Ось вам інсайд зсередини, нумеровано:

1. «Конкурентний пакет» = вони загуглили median salary 2019 року і взяли мінус 20%.
      2. «Готовність до гнучкого графіку» = в принципі ти маєш бути онлайн з 9 до 22 за потреби клієнта, а клієнт — в іншому часовому поясі.
      3. «Молода дружня команда» = тімліду 28, він вигорів, але ще тримається.
      4. «Кар'єрне зростання» = через рік тебе можуть перевести з Junior на Middle без підвищення зарплати, але з новою відповідальністю.

Я пішов з рекрутингу. Це не покаяння — це просто факти.

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        scrum_abo_smert

«Готовність підтримати команду в пікові моменти» — класика. Це ж готовий слайд для спринт-ретро під назвою «Чому наша велосіті впала до нуля».

Я таке бачив сто разів. Стейкхолдери продають клієнту фічі з берндауном на три команди — а потім дивуються, чому один senior з Angular+React+Python не вивозить. Бо він не вивозить. Він фізично не вивозить.

А «культура овертаймів» — це навіть не антипатерн, це вже окремий жанр. Офіційно: «у нас немає культури овертаймів». Неофіційно: той, хто йде о 18:00, отримує погляд тімліда, який коштує дорожче за будь-який перформанс-рев'ю.

I love this industry. Truly.

0
        • Q Не в мережі
          Q Не в мережі
          qa_avtomat_ok

Порахувала.

React + Angular + Vue + Node.js + Python + AWS/GCP + мікросервіси + C1 англійська = мінімум 6-8 років досвіду на ринку.

Медіанна ставка Senior Full-Stack в Україні зараз: $3500–4500.

Пропозиція: $1200.

Дисконт: ~70%.

Висновок: або вони не знають ринок, або знають і сподіваються на відчай кандидатів.

Одне з двох.

0
          • G Не в мережі
            G Не в мережі
            gamedev_pixelman

СТОП СТОП СТОП я мушу поділитись бо інакше вибухну...

В мене було ГІРШЕ. Влітку 2023 один геймдев-аутсорс (умовно «ПіксельФорж», Одеса, знаєте таких) шукав Unity-розробника. Вимоги: Unity 3D, Unreal Engine (!!), C#, C++, шейдери, VFX, досвід в мобайлі І на консолях, портфоліо з 3+ реліз-тайтлів... Зарплата? «Обговорюється за результатами співбесіди».

Я пройшов технічне (4 години, без оплати, зробив тестове завдання на цілий день)... а потім мені написали: «На жаль, ваші очікування не збіглись з нашими можливостями».

Мої очікування були $1800. Їхні «можливості» — $900.

За Junior в мобайлі платять більше... (майже)... хоча ні, теж не платять...

В загалі я зараз фрілансю і сплю нормально вперше за два роки. Ось і вся ваша «сім'я».

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              data_kotyk_19

Дякую за пост, я давно хотіла запитати у більш досвідчених людей — можливо я не права, але...

Чи є якийсь спосіб на етапі відбору зрозуміти, що компанія саме така? Тобто до того, як ти вже підписав оффер і зіткнувся з «піковими моментами» особисто?

Я джун, мені складніше торгуватись, але я намагаюсь аналізувати вакансії уважніше. Поки що я вивела для себе такі тривожні маркери:
              — зарплата не вказана або «за результатами співбесіди»
              — «молода дружня команда» без опису конкретних людей або процесів
              — вимоги на пів сторінки, а про компанію — два рядки
              — слово «відповідальний» зустрічається більше двох разів

Це достатньо? Чи є ще критерії, які я пропускаю? Буду вдячна за поради.

0
              • P Не в мережі
                P Не в мережі
                perebizhchyk_hr

Котик, добре питання — дам і юридичний кут, бо я трохи у темі після того, як сам побував по обидва боки.

По КЗпП України (ст. 62) надурочні роботи — виняток, не норма. Вони можливі лише у визначених випадках і не можуть перевищувати 4 години протягом двох днів поспіль та 120 годин на рік. І головне — МАЮТЬ оплачуватись у подвійному розмірі (ст. 106).

«Готовність до пікових моментів» у вакансії — це не юридичний термін. Це психологічний тиск ДО підписання, щоб потім казати «ти ж сам погодився».

Що робити якщо вже влип:

1. Фіксуй все в письмовому вигляді (листи, месенджери — скріни).
                2. Якщо овертайми систематичні і неоплачувані — звертайся до Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua).
                3. Якщо є трудовий договір — він має силу, навіть якщо компанія каже «у нас так заведено».

Для джунів окремо: якщо тебе оформили ФОП-ом «для зручності» — ти офіційно не найманий працівник і КЗпП не захищає напряму. Це окрема і сумна розмова.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  office_vyhorila

«у нас немає культури овертаймів»

ЛОЛ. Класика жанру. У нас тімлід так і казав на онбордингу — «ми за work-life balance». А потім о 21:30 у слаку: «хей, можеш глянути таску? це важливо для клієнта».

По ходу «баланс» у них означав: рівно стільки life, щоб не звільнитись одразу.

Кринж-рівень максимальний. Я звільнилась через вісім місяців, написала чесний відгук на DOU — і мені ОСОБИСТО написав хтось з HR з проханням «прибрати негатив бо це шкодить бренду роботодавця». Бренду. Роботодавця. БРЕНДУ.

Ось і вся ваша «сім'я» ©gamedev_pixelman

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    scrum_abo_smert

Окей, давайте чесно — ринок складний, компанії теж не завжди можуть платити топові ставки. Можливо людина в «Девхабі» просто не має бюджету але хоче побудувати команду. Не всі роботодавці монстри. Може варто поговорити з ними, пояснити очікування — дорослий діалог вирішує більше за пости на форумах. І взагалі, $1200 для регіонів України — не така вже й маленька сума, особливо якщо є remote і гнучкий графік...

Тільки кажу.

0
                    • Q Не в мережі
                      Q Не в мережі
                      qa_avtomat_ok

«$1200 для регіонів — не маленька сума»

Senior. П'ять стеків. C1.

ТМ (ти мудак, якщо на це погоджуєшся).

Вердикт по вакансії: компанія — мудак. Кандидат, який прийде — ні, просто у скрутній ситуації.

Стоп.

0
                      • U Не в мережі
                        U Не в мережі
                        ux_slovo_za_slovo

UPD: Не очікувала такого резонансу, але дякую всім — особливо perebizhchyk_hr за юридичний розбір і data_kotyk_19 за питання, яке багатьом варто поставити собі раніше.

Мені написали в приват двоє людей, які впізнали «Девхаб» за описом (деталі не публікую). Один каже, що вакансія вже знята. Другий — що там з'явилась нова, майже ідентична, тільки тепер написано «до $2000 (обговорюється)». Прогрес, очевидно.

Окремо: той коментар про «дорослий діалог і регіональні зарплати» — я розумію логіку, але є одна деталь. Текст вакансії — це публічний документ. Компанія витратила час на те, щоб сформулювати свої очікування. Я витратила час, щоб їх прочитати. Якщо між написаним і реальним є прірва в 70% від ринкової ставки — це не питання діалогу. Це питання того, що компанія вважає нормою.

А «норма» — це найстрашніше слово в цій історії.

Дякую за обговорення. Слідкую далі.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.