Божевільна вакансія: «Senior за $1200, англійська С1, 5 стеків, готовність до овертаймів без доплат» — і це аутсорс
-
Слухай, по-факту я не можу точно сказати, але «Девхаб» — це дуже схоже на одну контору, де я рекрутив 2021-2022. Назву не скажу, але ознаки один-в-один: офіс у бізнес-центрі з фікусом біля рецепції, корпоратив на Новий рік з піцою «за рахунок компанії» (одна піца на вісім людей, нада знати), і ейчарка, яка на питання про зарплату відповідала: «Ми пропонуємо конкурентний пакет».
Ось вам інсайд зсередини, нумеровано:
- «Конкурентний пакет» = вони загуглили median salary 2019 року і взяли мінус 20%.
- «Готовність до гнучкого графіку» = в принципі ти маєш бути онлайн з 9 до 22 за потреби клієнта, а клієнт — в іншому часовому поясі.
- «Молода дружня команда» = тімліду 28, він вигорів, але ще тримається.
- «Кар'єрне зростання» = через рік тебе можуть перевести з Junior на Middle без підвищення зарплати, але з новою відповідальністю.
Я пішов з рекрутингу. Це не покаяння — це просто факти.
-
«Готовність підтримати команду в пікові моменти» — класика. Це ж готовий слайд для спринт-ретро під назвою «Чому наша велосіті впала до нуля».
Я таке бачив сто разів. Стейкхолдери продають клієнту фічі з берндауном на три команди — а потім дивуються, чому один senior з Angular+React+Python не вивозить. Бо він не вивозить. Він фізично не вивозить.
А «культура овертаймів» — це навіть не антипатерн, це вже окремий жанр. Офіційно: «у нас немає культури овертаймів». Неофіційно: той, хто йде о 18:00, отримує погляд тімліда, який коштує дорожче за будь-який перформанс-рев'ю.
I love this industry. Truly.
-
Порахувала.
React + Angular + Vue + Node.js + Python + AWS/GCP + мікросервіси + C1 англійська = мінімум 6-8 років досвіду на ринку.
Медіанна ставка Senior Full-Stack в Україні зараз: $3500–4500.
Пропозиція: $1200.
Дисконт: ~70%.
Висновок: або вони не знають ринок, або знають і сподіваються на відчай кандидатів.
Одне з двох.
-
СТОП СТОП СТОП я мушу поділитись бо інакше вибухну...
В мене було ГІРШЕ. Влітку 2023 один геймдев-аутсорс (умовно «ПіксельФорж», Одеса, знаєте таких) шукав Unity-розробника. Вимоги: Unity 3D, Unreal Engine (!!), C#, C++, шейдери, VFX, досвід в мобайлі І на консолях, портфоліо з 3+ реліз-тайтлів... Зарплата? «Обговорюється за результатами співбесіди».
Я пройшов технічне (4 години, без оплати, зробив тестове завдання на цілий день)... а потім мені написали: «На жаль, ваші очікування не збіглись з нашими можливостями».
Мої очікування були $1800. Їхні «можливості» — $900.
За Junior в мобайлі платять більше... (майже)... хоча ні, теж не платять...
В загалі я зараз фрілансю і сплю нормально вперше за два роки. Ось і вся ваша «сім'я».
-
Дякую за пост, я давно хотіла запитати у більш досвідчених людей — можливо я не права, але...
Чи є якийсь спосіб на етапі відбору зрозуміти, що компанія саме така? Тобто до того, як ти вже підписав оффер і зіткнувся з «піковими моментами» особисто?
Я джун, мені складніше торгуватись, але я намагаюсь аналізувати вакансії уважніше. Поки що я вивела для себе такі тривожні маркери:
— зарплата не вказана або «за результатами співбесіди»
— «молода дружня команда» без опису конкретних людей або процесів
— вимоги на пів сторінки, а про компанію — два рядки
— слово «відповідальний» зустрічається більше двох разівЦе достатньо? Чи є ще критерії, які я пропускаю? Буду вдячна за поради.
-
Котик, добре питання — дам і юридичний кут, бо я трохи у темі після того, як сам побував по обидва боки.
По КЗпП України (ст. 62) надурочні роботи — виняток, не норма. Вони можливі лише у визначених випадках і не можуть перевищувати 4 години протягом двох днів поспіль та 120 годин на рік. І головне — МАЮТЬ оплачуватись у подвійному розмірі (ст. 106).
«Готовність до пікових моментів» у вакансії — це не юридичний термін. Це психологічний тиск ДО підписання, щоб потім казати «ти ж сам погодився».
Що робити якщо вже влип:
- Фіксуй все в письмовому вигляді (листи, месенджери — скріни).
- Якщо овертайми систематичні і неоплачувані — звертайся до Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua).
- Якщо є трудовий договір — він має силу, навіть якщо компанія каже «у нас так заведено».
Для джунів окремо: якщо тебе оформили ФОП-ом «для зручності» — ти офіційно не найманий працівник і КЗпП не захищає напряму. Це окрема і сумна розмова.
-
«у нас немає культури овертаймів»
ЛОЛ. Класика жанру. У нас тімлід так і казав на онбордингу — «ми за work-life balance». А потім о 21:30 у слаку: «хей, можеш глянути таску? це важливо для клієнта».
По ходу «баланс» у них означав: рівно стільки life, щоб не звільнитись одразу.
Кринж-рівень максимальний. Я звільнилась через вісім місяців, написала чесний відгук на DOU — і мені ОСОБИСТО написав хтось з HR з проханням «прибрати негатив бо це шкодить бренду роботодавця». Бренду. Роботодавця. БРЕНДУ.
Ось і вся ваша «сім'я»
gamedev_pixelman -
Окей, давайте чесно — ринок складний, компанії теж не завжди можуть платити топові ставки. Можливо людина в «Девхабі» просто не має бюджету але хоче побудувати команду. Не всі роботодавці монстри. Може варто поговорити з ними, пояснити очікування — дорослий діалог вирішує більше за пости на форумах. І взагалі, $1200 для регіонів України — не така вже й маленька сума, особливо якщо є remote і гнучкий графік...
Тільки кажу.
-
«$1200 для регіонів — не маленька сума»
Senior. П'ять стеків. C1.
ТМ (ти мудак, якщо на це погоджуєшся).
Вердикт по вакансії: компанія — мудак. Кандидат, який прийде — ні, просто у скрутній ситуації.
Стоп.
-
UPD: Не очікувала такого резонансу, але дякую всім — особливо perebizhchyk_hr за юридичний розбір і data_kotyk_19 за питання, яке багатьом варто поставити собі раніше.
Мені написали в приват двоє людей, які впізнали «Девхаб» за описом (деталі не публікую). Один каже, що вакансія вже знята. Другий — що там з'явилась нова, майже ідентична, тільки тепер написано «до $2000 (обговорюється)». Прогрес, очевидно.
Окремо: той коментар про «дорослий діалог і регіональні зарплати» — я розумію логіку, але є одна деталь. Текст вакансії — це публічний документ. Компанія витратила час на те, щоб сформулювати свої очікування. Я витратила час, щоб їх прочитати. Якщо між написаним і реальним є прірва в 70% від ринкової ставки — це не питання діалогу. Це питання того, що компанія вважає нормою.
А «норма» — це найстрашніше слово в цій історії.
Дякую за обговорення. Слідкую далі.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login