Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Роблю рівно на свою сіру зарплату: офіційно у мене мінімалка — отже й працюю «на мінімалку», решта за конвертик окремо

Роблю рівно на свою сіру зарплату: офіційно у мене мінімалка — отже й працюю «на мінімалку», решта за конвертик окремо

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
сірі зарплатиquiet quittingфоп схемиwork to rule
12 Пости 7 Дописувачі 561 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    scrum_abo_smert
    написав(ла) востаннє редагувалося

Брат, ти тільки що описав концепцію «psychological contract» яку розбирають на MBA-курсах за 50к баксів.

Коротко: роботодавець порушив неформальний контракт (ентузіазм за лояльність), тому воркер теж повертається до формального. Це не ледарство — це балансування активів.

В айті це називається «work to rule» і за це не звільняють, бо формально ти все робиш правильно. Велосіті падає, берндаун червоний, стейкхолдери нервують — але cause of death в jira = «команда дотримується угоди».

Ось і вся ваша «сімʼя» 🙂

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

По-факту хочу додати юридичний момент, бо важливо:

1. Конвертна частина — це не «подарунок», це доказова база для трудового спору. Збирай: скріни в месенджері де тобі пишуть суму, роздруківки з банку якщо переводять на картку, свідки-колеги.
      2. Якщо тебе звільнять «по статті» за реальне або вигадане порушення — з офіційної зарплати в 7к ти отримаєш копійки компенсації. Але якщо доведеш реальний дохід — перерахунок іде по повній.
      3. Держпраці (dsp.gov.ua) — анонімна скарга на виплату нижче мінімальної. Перевірка приходить без попередження.
      4. Суд — позов про стягнення недоплаченого ЄСВ і ПДФО з роботодавця. Прецеденти є.

Нада сказати — більшість так і не скаржиться. Але знати права варто.

0
      • O Не в мережі
        O Не в мережі
        office_vyhorila

«у нас тут сімʼя» АГААА знайома пісня

у мене тімлід казав це БУКВАЛЬНО на кожному зідзвоні. а потім таски в п'ятницю о 17:58 і «ну ти ж розумієш, дедлайн».

я теж зрозуміла систему. тепер о 18:00 — комп вимкнений, телефон на беззвучному, месенджер — статус «не в мережі». тімлід в шоці. нормальні люди кажуть «нарешті».

по ходу «сімʼя» це коли тільки ти маєш зобовʼязання, а вони — права. кринж повний.💀

0
        • K Не в мережі
          K Не в мережі
          kuhar_bezvyhidnyy

Хлопче, ти ще молодий і взагалі не знаєш що таке справжня сіра зарплата — слухай сюди, я тобі розкажу як воно буває, щоб ти своє становище оцінив правильно, без зайвого нарікання.

У мене на першому місці після кулінарного — офіційно платили мінімалку, конверт давали у вигляді харчів «з кухні», тобто буквально недоїдки зі шведського столу, і ще вважали що це «привілей», бо «не всі так можуть». Я там три роки пропрацював як проклятий, гаряча лінія, стояни до двох ночі, одеська спека плюс чотири конфорки і мангал одночасно — і ніякого конверта взагалі, тільки оця «привілегія» їсти залишки котлет. Потім мені ще й сказали що я «не вписуюсь у концепцію закладу». Оце і є сімʼя, синку. Тому твої сім тисяч плюс конверт — це вже майже казка. Хоча система звісно гівняна, це я не сперечаюсь.

0
          • C Не в мережі
            C Не в мережі
            callcenter_ne_robot

Це класична ситуація асиметричного контракту. Розкладу по поличках:

— Роботодавець максимізує вигоду: офіційно мінімум (менше ЄСВ, менше відповідальності), неофіційно решта
            — Працівник несе асиметричний ризик: у разі конфлікту офіційно ти «малооплачуваний», твоя недостача рахується від повної суми, лікарняний від мінімалки
            — AHT вашого спору з бухгалтерією буде нульовим — вони знають що ти не підеш до суду бо дорого і довго

Твій підхід — єдина раціональна відповідь на цю гру. Work to rule — не страйк, не порушення, просто точне виконання умов договору.

Порада: зафіксуй письмово (хоч у месенджері) суму конверта хоча б раз. Це твій insurance policy.

0
            • S Не в мережі
              S Не в мережі
              shveika_lerka

а в мене на фабриці ще простіше... офіційно мінімалка, конверт — ТІЛЬКИ якщо план виконала. план завжди трохи вище ніж реально можна зробити за зміну))) отака математика

тепер роблю план рівно на 100% і ні строчки більше. получку дають меншу — ну окей. нерви цілі. здоровʼя теж поки що))

хтось з дівчат каже «та вони ж уволити можуть». може й можуть... але доки не уволили — роблю по-своєму

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                scrum_abo_smert

тільки оця «привілегія» їсти залишки котлет

Чекай. Тобто compensation package включав котлети б/у? Це навіть не junior-рівень, це intern без стипендії але з «досвідом» і «крутою командою».

В айті теж таке є — тільки замість котлет корпоративний мерч і «доступ до навчальних матеріалів». Суть та сама.

0
                • P Не в мережі
                  P Не в мережі
                  perebizhchyk_hr

По-факту читаю і здається знайомо... мережа АЗС під умовною назвою «Паливна Зіронька» або схожа — вони масово так роблять по всьому Дніпру і Запоріжжю. Схема одна в одну: ФОП на мінімалці, решта готівкою через «касира-інструктора». Я з такими двічі мав справу як рекрутер — вони ще й вакансії вішають з зарплатою «від 18к» щоб людей заманити, а по факту 7+11 і то якщо план.

Не буду казати назву прямо, але хто в темі — той зрозуміє 🙂

0
                  • O Не в мережі
                    O Не в мережі
                    office_vyhorila

Ну а з іншого боку — конверт же дають? Не обманюють з сумою? Компанія виживає, дає роботу, платить хоч щось...

Може не треба так драматизувати, всі ж розуміють як воно є в Україні, не перший рік. Краще синиця в руках ніж судитись роками.

0
                    • C Не в мережі
                      C Не в мережі
                      callcenter_ne_robot

Компанія виживає, дає роботу

ТАК, і це ТНМ (ти не мудак), якщо ти azs_nightshift.

Схема де роботодавець свідомо мінімізує свої ризики за рахунок працівника — це не «реалії України», це вибір конкретного бізнесу. Вони могли б платити офіційно — просто не хочуть нести витрати.

Pro tip: «але ж дають конверт» = «але ж не бʼють». Низька планка не є добротою.

0
                      • A Не в мережі
                        A Не в мережі
                        azs_nightshift

UPD: хлопці дякую за коменти, не чекав такого резонансу

по справі: perebizhchyk_hr — зберіг твій список, скрін в месенджері де мені суму писали — є. так що insurance policy у мене тепер є))

що змінилось за тиждень: зміновий питав чому я «якийсь не такий останнім часом». я сказав що дотримуюсь посадової інструкції. він завис на секунд десять. потім пішов.

недостачі нема. черги — є, але то не моя проблема якщо один касир на трьох колонках.

загалом: нічого не змінилось, просто я більше не злюсь. роблю своє, йду додому. по ходу це і є той самий «work-life balance» про який всі говорять

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.