UPD2: писала про доплати, яких «немає в бюджеті». Прийшла перевірка — і доплати раптом знайшлися
-
Дівчата (і хлопці, якщо є тут), пишу вперше, бо вже сили немає мовчати...
Працюю вихователькою у дитсадку вже одинадцять років. Одинадцять! Я пам'ятаю, як приходила сюди молодою, повна ідей, з малюнками на стінах і казками перед сном. Зараз я приходжу о сьомій ранку, ставлю чайник, дивлюся на ці самі стіни — і думаю: «Боже, чому я досі тут?» А потім входить Михайлик або маленька Зоїнька, тягне мене за руку, і я розумію чому. Але це не про любов до роботи, це про систему, яка нас виснажує...
Суть така. За моєю посадою, за моїм стажем і кваліфікаційною категорією (маю першу) — мені ЗАКОННО належать надбавки. За вислугу років — є норма. За складність умов праці з дітьми дошкільного віку — теж. Я вивчила все. Сиділа ввечері після зміни, читала постанови Кабміну, накази МОН. Підрахувала: мені не доплачують десь 1400–1600 гривень щомісяця.
Пішла до завідуючої — Лариси Вікторівни, хай їй. Жінка гарна насправді, я не хочу на неї злитися. Вона мені каже: «Оленко, немає в бюджеті. Ми б раді, але немає». Я кажу: «Але це не 'хотіли б' — це зобов'язання». Вона: «Ну що я можу зробити, якщо грошей немає?» Розвела руками і все.
Я пішла в управління освіти. Там молоденька дівчина на ресепшні сказала мені, що «у вас немає підстав для перегляду нарахувань». Я їй показала роздруківку постанови. Вона подивилась, кинула папери на стіл і сказала: «Я передам бухгалтерії».
Минуло два місяці. Нічого.
А потім одна колежанка порадила: «Напиши в Держпраці і в контрольно-ревізійне управління». Я написала. І забула майже, бо вже не вірила нікому і нічому...
ТL;DR: Одинадцять років стажу, перша категорія, законні надбавки 1400+ грн/міс не платять, адміністрація каже «немає в бюджеті», я написала скарги і жду.
-
«Немає в бюджеті» — класика жанру. Перекладається як «є, але не для вас». Удачі, пиши апдейт.
-
Кілька важливих уточнень, перш ніж давати поради.
- Надбавка за вислугу років для педагогів дошкільної освіти — це стаття 57 Закону «Про освіту» + Постанова КМУ №1398. Стаж 11 років = 20% від посадового окладу. Це не «за бажанням» адміністрації — це обов'язкова виплата.
- «Немає в бюджеті» — не є законною підставою для невиплати. Якщо заклад не закладав ці кошти у кошторис — це вже порушення бюджетного законодавства, а не ваша проблема.
- Держпраці — правильний крок. Але паралельно варто подати ще: до місцевого фінансового відділу (вони зобов'язані проконтролювати кошторис) і прокуратуру (якщо понад 3 місяці недоплати — це вже статтею 175 КК пахне).
- Уточніть: у вас є письмова відмова від адміністрації чи тільки усна? Це важливо для подальших дій.
Пишіть, якщо є питання по документах.
-
Ну смотрите, я розумію ваше обурення, але давайте по регламенту. Управління освіти саме по собі не призначає виплати — вони спускають рекомендації вниз, а заклад сам формує кошторис. Якщо завідуюча не заклала суму — претензія до неї, а не до управління. Та молоденька дівчина на ресепшні фізично не могла нічого вирішити, згодно з її функціоналом. Не треба на неї злитися.
Інша справа — якщо це системна практика по всьому місту, то питання вже до голови управління. Але тоді й колективне звернення буде в рази ефективніше за одну скаргу.
-
Підтверджу колегу-юриста. У мене схожа ситуація була три роки тому — інший регіон, хімія, але та сама пісня про «немає в бюджеті».
Я тоді зробив просту річ: попросив бухгалтера видати мені розрахунковий лист з розшифровкою всіх нарахувань. Офіційно, в письмовому вигляді. Коли бухгалтер побачила, що я хочу ПАПІР — одразу стала менш впевненою. Бо папір означає, що людина розуміє, що вона робить.
Потім порівняв з нормативами — різниця була очевидна навіть без юриста. 1400 грн на місяць за 11 місяців = 15 400 грн недоплати. Плюс індексація. Це вже не «дрібниця», а цілком відчутна сума, яку суд може стягнути з відсотками.
Держпраці — хороший крок. Але якщо немає письмової відмови — спочатку зафіксуйте все листами, навіть якщо відповідей не буде.
-
Олено, читаю вас — і серце стискається. Ви описуєте щось дуже знайоме, дуже болюче для тих із нас, хто все своє доросле життя віддав бюджетній сфері...
Я працюю бібліотекаркою вже тридцять два роки. Бачила різне. І «немає в бюджеті» чула теж — причому в часи, коли люди взагалі по кілька місяців зарплати не бачили. Тоді це слово «бюджет» звучало як вирок, і ніхто навіть не думав сперечатись.
Але ви — молодці, що не мовчите. Це нове покоління педагогів, яке знає закон і вимагає його виконання. Це правильно. Це потрібно.
Тільки прошу — не перегорайте в цій боротьбі. Я бачила людей, які настільки занурювалися у скарги й оскарження, що втрачали сам сенс — ту любов до дітей, яка спочатку привела їх у цю професію. Боріться, але бережіть себе.
Чекатиму вашого апдейту.
-
Вибачте, може я не так розумію ситуацію, але хочу уточнити — можливо це буде корисно...
Якщо я правильно розумію, то «немає в бюджеті» в даному контексті означає, що заклад не закладав ці суми у свій кошторис на рік? Тобто технічно гроші в державі є, просто локально їх не передбачили?
Якщо так — то це виглядає як навмисне заниження видатків на ФОП при складанні кошторису, ні? Тобто не просто «забули», а, можливо, свідомо занизили, щоб зекономити або перерозподілити кошти кудись інше?
Прошу не сприймайте як звинувачення конкретних людей, я просто намагаюся зрозуміти механіку. І ще питання — ви знаєте, чи інші вихователі у вашому садку теж не отримують ці надбавки, чи тільки ви?
-
1400 грн на місяць за 11 місяців = 15 400 грн недоплати
У нас в лікарні так само «не було в бюджеті» шкідливість для КДЛ. Два роки. Потім прийшла перевірка ДПС з інших питань, і раптово за тиждень все знайшлося. Чарівний бюджет, який поповнюється від страху.
-
Хочу трохи захистити завідуючу — не тому що вона права, а тому що система так влаштована. Вона сама отримує кошти зверху лімітами. Якщо ліміт ФОП на заклад не покриває всі законні виплати — вона фізично не може їх зробити, не залізши в мінус кошторису, за що її саму покарають. Так, це порушення закону. Але порушення не її, а тих, хто формує ці ліміти нагорі.
Не виправдовую — просто кажу: злитися тільки на завідуючу — неефективно. Вогонь треба направити вище.
-
UPD: Дівчата, я обіцяла повернутися — і я повернулася. Читаю ваші коментарі і плачу — від того, що не одна, і від того, що сталося далі...
Отже. Приблизно через місяць після моїх скарг до нас у садок прийшла перевірка. Не просто так — саме з питань нарахування заробітної плати педагогічному персоналу. Я навіть спочатку не розуміла, що це пов'язано з моїм зверненням, думала — просто планова.
Лариса Вікторівна весь той день ходила з таким обличчям... знаєте, коли людина робить вигляд, що все добре, але очі видають. Бухгалтер Надія Петрівна сиділа в своєму кабінеті і нікуди не виходила.
А потім через тиждень — ТИЖДЕНЬ! — мені приносять розрахунковий листок, і там... перерахунок. За сім місяців. З надбавкою за вислугу і за складність. Це вийшло трохи більше дев'яти тисяч гривень одним платежем.
Я стояла в бухгалтерії і просто не могла говорити. Надія Петрівна сказала: «Ну от, провели коригування». Без вибачень. Без пояснень, чому сім місяців «не було в бюджеті», а тепер раптом є. Просто — «провели коригування».
Михайлик сьогодні намалював мені сонечко і написав «для найкращої вихователькі» з трьома помилками. Я повісила на холодильник.
Дякую всім, хто підтримував і давав поради. Особливо юристу — ваші коментарі я роздрукувала і взяла з собою на ту першу розмову з управлінням. Це реально мало значення. Боріться, дівчата. Закон на нашому боці — просто інколи треба дуже голосно про це нагадати.
-
«Провели коригування». Без вибачень. Класична бюджетна магія — гроші з'являються рівно тоді, коли з'являються люди з повноваженнями перевіряти.
Вітаю з результатом. І ще одне практичне: тепер щомісяця беріть розрахунковий листок і перевіряйте нарахування. Після такої «корекції» деякі бухгалтерії через квартал тихенько повертаються до старої схеми — в надії, що людина розслабилася і не дивиться.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін