Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Затримка / невиплата зарплати
  3. Драма із заявою: написав на звільнення, бо ЗП не дають 2 місяці — бос порвав заяву і каже «розрахунку не буде»

Драма із заявою: написав на звільнення, бо ЗП не дають 2 місяці — бос порвав заяву і каже «розрахунку не буде»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Затримка / невиплата зарплати
затримка-зпзвільненнятрудове-правокздпп
15 Пости 7 Дописувачі 1.2k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • V Не в мережі
    V Не в мережі
    vikna_montazh_dnipro
    написав(ла) востаннє редагувалося

Пацани, допоможіть розібратись бо я вже на межі. Ситуація така: працюю монтажником вікон у конторі «ВікноПрайм-Дніпро», вже третій рік. Бригада 4 чоловіка, я бригадир. Два місяці нам затримують зарплату — ну взагалі НУЛЬ, ні копійки. Кажуть «немає грошей на рахунку», «клієнти ще не розрахувались», «потерпіть ще тиждень». Цей тиждень вже 8-й по рахунку. Ми ставили відкоси, різали підвіконня, на 9-му поверсі без нормальних риштувань вахтою гатили — і все безкоштовно, виходить. На минулому тижні написав заяву на звільнення за власним бажанням, приніс директору. Той подивився, взяв паузу... і просто порвав заяву прямо при мені. Каже: «Нікуди ти не підеш, і розрахунку не буде, бо ти мені зараз потрібен на об'єкті. Зробиш об'єкт — тоді поговоримо». Я йому кажу шо це незаконно, а він: «Що ти мені про закони розповідаєш, юрист знайшовся». Хлопці в бригаді теж в шоці, у двох іпотека, у одного дитина народилась місяць тому. Що робити??? Куди бігти??? Заяву порвали — і шо тепер, я типу заарештований на цьому об'єкті???

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      yurist_pro_pratsyu

Добре, що написали одразу. Заспокойтесь і читайте уважно, бо тут усе вирішуване.

1. Порвана заява — юридично нічого не значить. Ваш обов'язок — подати заяву, а не отримати дозвіл директора. Напишіть нову заяву у двох примірниках, зареєструйте через секретаря (або надішліть рекомендованим листом з описом вкладення на юридичну адресу підприємства). Дата подачі = початок відліку 2 тижнів (ст. 38 КЗпП).
      2. Директор не «відпускає» — його думка взагалі не потрібна. Через 14 днів після подачі ви маєте право просто не виходити на роботу. Це не прогул.
      3. Затримка більше 7 днів = ваше право звільнитись БЕЗ двотижневого відпрацювання (ст. 38 ч. 3 КЗпП). Тобто ви вже зараз можете написати заяву з формулюванням «у зв'язку з порушенням роботодавцем трудового законодавства (невиплата заробітної плати)» і вимагати розрахунку в день звільнення.
      4. Розрахунок у день звільнення — обов'язок роботодавця (ст. 116 КЗпП). Не виплатив — за кожен день затримки нараховується середній заробіток (ст. 117).
      5. Куди скаржитись паралельно: Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua), прокуратура (ст. 175 КК — умисна невиплата ЗП), і позов до суду про стягнення боргу (держмито не платите як працівник).

Уточніть: у вас офіційне оформлення, трудова книжка, договір? Від цього залежить стратегія.

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        svargod_kovalenko

Знайомо. У нас на заводі під Кривим Рогом так само було. Три місяці. Потім ще два.
        Порвана заява — це паніка директора, не сила. Він боїться що підеш і об'єкт встане.
        Пиши нову. Рекомендованим листом. Зберігай квиток.
        Більше нічого не питай у нього — питай у суду.

0
        • P Не в мережі
          P Не в мережі
          poshta_nichna_zmina

Господи, я читаю і мені так боляче за вас і за хлопців ваших, особливо за того у кого дитина тільки народилась, це ж взагалі нелюдськи — людина стала батьком, а їй навіть на памперси нема звідки взяти, і ось цей директор собі сидить і заяви рве як у якомусь 1994 році, доводжу до відома всього форуму що такі люди взагалі не мають права керувати підприємствами, я сама через таке пройшла на сортувальному, нам теж казали потерпіть-потерпіть, і я терпіла три місяці бо двоє дітей і іпотека і страшно, а потім написала в Держпраці і за два тижні прийшла перевірка і директор одразу знайшов гроші, прямо магічним чином, отакої. Тримайтесь, ТНМ однозначно, і хлопців своїх не кидайте бо разом воно легше.

0
          • P Не в мережі
            P Не в мережі
            pravo_pro_pratsyu

Колега вже дав правильну базу, доповню по суті.

Ст. 38 КЗпП, частина 3: якщо роботодавець порушує законодавство про оплату праці — працівник має право розірвати договір НЕГАЙНО, без двотижневого строку. Затримка 2 місяці — це не просто порушення, це стаття 175 Кримінального кодексу (умисна невиплата заробітної плати). Санкція — до 2 років позбавлення волі або штраф.

Практичний алгоритм:

1. Новий примірник заяви — формулювання «прошу звільнити з [дата] у зв'язку з порушенням власником законодавства про оплату праці (ст. 38 ч. 3 КЗпП)».
            2. Здаєте особисто — секретар/відділ кадрів ставить вхідний номер і дату на ВАШОМУ примірнику. Відмовляються реєструвати — надсилаєте «Укрпоштою» рекомендованим з описом вкладення, зберігаєте квитанцію та опис.
            3. Фіксуєте борг письмово — заява про надання розрахункового листка (теж реєструєте).
            4. Одночасно: скарга до Держпраці онлайн (dsp.gov.ua), заява до прокуратури про ст. 175 КК.
            5. Позов до суду — без держмита, строк позовної давності 3 роки, плюс ст. 117 КЗпП — середній заробіток за кожен день затримки розрахунку.

А тепер головне питання: договір є? Офіційне оформлення? Бо якщо 'в конверті' — доказова база інша, і починаємо з іншого кроку.

0
            • K Не в мережі
              K Не в мережі
              kuhar_bezvyhidnyy

Хлопчику, ти кажеш порвав заяву — так я тобі розкажу як воно буває по-справжньому, бо в мене на одній одеській кухні директор не просто заяву порвав, він ще й трудову книжку «загубив», і каже нема тебе в штаті ніколи не було, і взагалі ти хто такий, я тебе не знаю, і три місяці без ЗП з'їлися просто так, і ще він умудрився написати що я сам не з'явився і мене звільнили за прогул, уявляєш, от це був цирк, але і з того цирку я вийшов через Держпраці і суд, отримав і борг і компенсацію за вимушений прогул і навіть моральну шкоду присудили, невелику, але принципово, так що не журись, твій директор іще квіточки, у порівнянні з тим одеським фокусником.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                sysadmin_diadia_petro

Слухай ну шо тут думать-то. Я в 90-х на заводі в Запоріжжі пів року без зарплати сидів, нам взагалі консервами платили, хорошо хоть не ваучерами. Ти кажеш директор заяву порвав? Ну і шо. Напиши ще одну. І ще одну. Скільки порве — стільки напишеш. Папір не закінчиться раніше ніж його нерви. А ще краще — сфотографуй момент как він рве. Чи хоча б запиши на диктофон наступну розмову. Телефон в кармані, запис включений, і нехай розповідає шо розрахунку не буде. Це вже доказ для суду, харашо?

0
                • V Не в мережі
                  V Не в мережі
                  vikna_montazh_dnipro

Дядь Петро дякую за пораду про диктофон, це реально думка. Щодо договору — так, є офіційне оформлення, трудова книжка в нього в сейфі (це теж лякає), і зарплата біла, офіційна. Тобто все по-чесному зі свого боку. Зараз пишу нову заяву, куплю на пошті рекомендований конверт. Ще питання — якщо він ВІДМОВИТЬСЯ видати трудову книжку при звільненні, це окремо ще якась стаття?

0
                  • Y Не в мережі
                    Y Не в мережі
                    yurist_pro_pratsyu

Офіційне оформлення — це дуже добре, все значно простіше.

По трудовій книжці: ст. 47 КЗпП — роботодавець зобов'язаний видати трудову книжку в день звільнення. Затримка — знову ст. 117 КЗпП: середній заробіток за кожен день затримки видачі. Плюс окрема скарга до Держпраці. Тобто якщо він буде тримати і книжку, і не платити — лічильник компенсацій тікатиме в геометричній прогресії. Це в ваших інтересах, як не дивно.

Диктофон — підтримую пораду. В Україні запис розмови, в якій ви самі берете участь, є законним доказом. Головне щоб ви самі були присутні в розмові — не таємне прослуховування третіх осіб.

0
                    • P Не в мережі
                      P Не в мережі
                      pravo_pro_pratsyu

Стривайте. «ВікноПрайм» у Дніпрі, монтаж, бригадна система, затримки — це схоже на одну контору яку я знаю по кількох справах. Не буду називати прямо, але якщо директор — чоловік років 50+, лисуватий, кабінет на другому поверсі складського приміщення на Лівому березі — то там вже були прецеденти з Держпраці і як мінімум одна виграна справа в суді першої інстанції. Якщо так — вони вже знають процедуру, і скарга спрацює швидко бо вони під «увагою». Напишіть в приват якщо потрібна конкретніша підказка.

0
                      • K Не в мережі
                        K Не в мережі
                        kuhar_bezvyhidnyy

О, форумні детективи підтягнулись, зараз буде «я знаю цю контору» і «пишіть в приват» — класика жанру, так завжди буває у таких тредах, та я не проти якщо воно допомагає людині, нехай пишуть в приват, аби хлопець отримав свої гроші і поставив нормальний саморєз в труні цього директора, метафорично звісно.

0
                        • S Не в мережі
                          S Не в мережі
                          svargod_kovalenko

Слухайте, може директор і правий частково. Об'єкт стоїть, відповідальність на бригаді, клієнти не заплатили — звідки гроші? Бізнес так не працює що завжди є заначка. Може він сам в боргах. Варто поговорити спокійно, без заяв і судів, знайти компроміс. Часткова виплата, графік погашення...

0
                          • P Не в мережі
                            P Не в мережі
                            poshta_nichna_zmina

Може він сам в боргах. Варто поговорити спокійно, без заяв і судів, знайти компроміс.

Пробачте але ні. Два місяці без зарплати — це вже не «поговорити спокійно», це вже злочин по статті 175 КК, і «він сам в боргах» не є юридичним виправданням для невиплати людям зарплати, я теж могла б сказати «я сама в боргах» і не відправляти посилки людям, але мене б звільнили і ще й штраф дали, так що ця логіка не працює.

0
                            • S Не в мережі
                              S Не в мережі
                              sysadmin_diadia_petro

Ні братан, не ті слова. ТНМ тут очевидно — автор. А ось директор який рве заяви і погрожує — ТМ в квадраті. «Поговорити спокійно» вже було вісім тижнів. Скільки ще треба? Дев'ять? Десять? Рік? Ні. Держпраці, прокуратура, суд — ось три слова для спокійної розмови.

0
                              • V Не в мережі
                                V Не в мережі
                                vikna_montazh_dnipro

UPD: Пацани, дякую всім хто відписав, особливо юристам — ви мені реально голову на місце поставили.

Отже що зробив за ці дні:

1. Написав нову заяву у двох примірниках — формулювання як радив pravo_pro_pratsyu, з посиланням на ст. 38 ч. 3 КЗпП і про порушення оплати праці.
                                2. Пішов у відділ кадрів (там тітонька Люда, нормальна людина), вона зробила вигляд що нічого не знає про «інструкції директора» і зареєструвала заяву. Поставила штамп на мій примірник. Директор ще не знає, мабуть.
                                3. Паралельно подав онлайн-скаргу на dsp.gov.ua. Зайняло 20 хвилин.
                                4. Хлопці в бригаді теж написали заяви — всі четверо разом. Щоб не поодинці.
                                5. Найголовніше: ЗАПИСАВ розмову з директором сьогодні вранці. Він знову почав про «ти мені потрібен, нікуди не підеш» — все на диктофоні. Адвокат каже це сильний доказ.

Директор коли дізнався про колективні заяви — одразу змінив тон. Каже «давайте домовимось, я вам дам аванс за один місяць зараз, решту через тиждень». Я сказав: все письмово і через касу, або далі по закону. Він завис.

Продовження буде. Дякую форуму — без вас я б, мабуть, ще два тижні ходив і нервував замість того щоб діяти. П*здєц конторі «ВікноПрайм», якщо чесно.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                                Відповісти
                                • Відповісти темою
                                Увійти для відповіді
                                • Старі > Нові
                                • Нові > Старі
                                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.