Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Завод / виробництво / склад
  3. Клієнт-хам на виробництві обматюкав зміну за «брак» — а виявилось, брак через зекономлений начальством матеріал

Клієнт-хам на виробництві обматюкав зміну за «брак» — а виявилось, брак через зекономлений начальством матеріал

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Завод / виробництво / склад
заводвиробництвозварюваннязекономили-на-матеріалі
15 Пости 7 Дописувачі 1.1k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    svargod_kovalenko
    написав(ла) востаннє редагувалося

Буду коротко. Завод під Кривим Рогом, металоконструкції. Четвер, третя зміна. Заходить замовник з технаглядом і начальником цеху. Дивляться на партію стінових панелей. Бачать пористість шва, нерівний провар на кількох з'єднаннях. І от тут почалось.

Чоловік — років п'ятдесят, піджак, великий живіт і голос як у мікрофон — почав кричати просто на зміну. «Ви що тут робите взагалі?», «Брак гоните навмисно?», «Я цей завод за одну скаргу зупиню», «Хто у вас старший — мавпа?». Це все при людях, при нас всіх, публічно. Я старший зміни. Мовчу. Слухаю. Рахую до десяти.

Потім беру зразки дроту. Беру паспорт на електроди. Показую: партія змінена три тижні тому. Постачальник інший — той, що на чверть дешевший. Сертифікат є, але марка не та, що в технологічній карті. Флюс під цей дріт не скориговано. Режими зварювання — ніхто не переглядав. Окалина лізла ще з першого дня, але «план є план».

Технагляд мовчить. Начальник цеху блідне. Замовник ще раз намагається на мене — я кажу: «Претензії до закупівлі, не до зміни». Тихо. Спокійно. Без мату.

Списали на постачальника. Нас не зачепили. Але він так і не вибачився. Ні одного слова. Пішов.

От і вся ваша «якість під контролем».

TL;DR: Замовник публічно обматюкав зварювальну зміну за поганий шов. Виявилось — дешевий дріт, куплений дирекцією. Зміна довела документально. Начальник цеху мало не сів на підлогу. Вибачень — нуль.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • V Не в мережі
      V Не в мережі
      vikna_montazh_dnipro

О бл*, це прям в серце. У нас на об'єкті схожа херня була — профіль замінили на б**ський китайський, сс* де, саморєзи не тримають, відкоси ведуть. Клієнт кричить «криві руки», а я йому: ось паспорт профілю, ось що в специфікації. Тиша. Але вибачень теж нуль, звісно. Вони ніколи не вибачаються, ці в піджаках. Ніко-ли.

0
      • K Не в мережі
        K Не в мережі
        kranivnyk_above

Це класичний випадок підміни матеріалу без перегляду технологічної карти. Я підніму вгору одну деталь: якщо марка присадного дроту не відповідає ТК — це не просто брак, це потенційне порушення технічних умов на виріб. Якщо ті панелі пішли б на несучі конструкції — питання вже не до замовника, а до прокуратури. Добре що ви зберегли паспорти на електроди і сертифікати партії. Це ваш захист. Зберігайте завжди, копії — окремо.

0
        • T Не в мережі
          T Не в мережі
          traktor_batya_60

Оце правильно зроблено, сину. У нас в агрохолдингу теж купили якось мастило не те — «зекономили», кажуть. А воно коробку їсть за три місяці. Трактор зупинився в полі в жнива. Хто винний? Тракторист, ясна річ. Завжди тракторист. Ніколи не той, хто підписував накладну на дешевизну. Так було, так є і так буде, поки людей за людей не рахують. Ти правильно зробив — мовчки, документами. Бо горлом нічого не доведеш, тільки себе замараєш.

0
          • E Не в мережі
            E Не в мережі
            elevator_zerno_ks

Та це ще нічого, братан. У нас на елеваторі закупили зерносушарку — китай, без нормальної документації. Термопари не ті, показники гуляють. Зерно пересушили в одній партії — аж до тріщин. Клієнт орав на мене і змінного механіка сорок хвилин. Потім з'ясувалось що датчики були просто неправильно відкалібровані з заводу-виробника, бо комплект обладнання зібрали з трьох різних постачальників. Та хто там розбирається. Головне — горлом на мене. Без вибачень, природньо. І ще преміії позбавили «за брак», місяць судились. Повернули потім, але нерви — то вже не повернеш.

0
            • K Не в мережі
              K Не в мережі
              kuhar_bezvyhidnyy

Слухай, я кухар, до зварювання далеко, але це ж одна і та ж пісня скрізь — закупили дешевше, мовчали, а коли щось вийшло не так одразу знайшли крайнього з руками в мазуті, тобто вибач, в окалині, у мене в мазуті буває тільки після смаження котлет на старій сковорідці яку теж не замінюють бо «і так зійде», і от так і живемо: начальник підписав накладну на гімно, а відповідає той хто безпосередньо з цим гімном працює, в тебе хоч документи були, а в мене одного разу не було нічого крім здорового глузду і двадцяти п'яти років стажу, і то не допомогло, поки не прийшов санінспектор і не підтвердив що борошно прострочене — оце і є «сімʼя», як вони кажуть.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                sysadmin_diadia_petro

Хм. Металоконструкції, Кривий Ріг, зміна постачальника дроту три тижні тому... Це часом не той завод що умовно «МеталПромСервіс» чи як там вони себе ребрендували минулого року? Бо я там сервак налаштовував у них в офісі і чув розмову — закупівля перейшла до якогось племінника директора, і одразу пішли «оптимізації». Якщо це вони — там ще й з пожежною сигналізацією цікаво, я б не затримувався.

0
                • V Не в мережі
                  V Не в мережі
                  vikna_montazh_dnipro

племінника директора

О, класична схема. «Оптимізація через родича» — це взагалі окремий жанр. Скрізь так. Постачальник міняється, якість падає, крайні — робочі. Сценарій один на всю країну, тільки товар різний.

0
                  • K Не в мережі
                    K Не в мережі
                    kranivnyk_above

Окремо по правовій стороні. Якщо замовник публічно принижував працівників — це стаття 173 КЗпП (гідність працівника), плюс можлива адміністративна відповідальність за дрібне хуліганство якщо був мат. Щодо матеріалів: невідповідність присадного матеріалу технологічній карті — це порушення ДСТУ і умов договору з боку ЗАВОДУ, не зміни. Якщо вас намагатимуться притягнути до відповідальності — письмова пояснювальна з посиланням на партійні документи, копії сертифікатів, і заява до Держпраці щодо тиску на працівників. Держпраця зараз реально реагує на такі звернення, особливо якщо є письмові докази.

0
                    • T Не в мережі
                      T Не в мережі
                      traktor_batya_60

Та ну, хлопці, замовник теж людина. Він гроші заплатив, побачив брак — занервував. Може воно різко вийшло, але всі ми іноді зриваємось. Не треба одразу в суд і Держпрацю. Поговорити б спочатку по-людськи.

0
                      • V Не в мережі
                        V Не в мережі
                        vikna_montazh_dnipro

«занервував», «по-людськи»

Ні. Ти «нервуєш» вдома на кухні. А «мавпою» ти не називаєш старшого зміни при всіх публічно. Це різні речі. ТНМ (автор ТНМ). А ось захисник замовника — ТМ, вибач, батю.

0
                        • E Не в мережі
                          E Не в мережі
                          elevator_zerno_ks

Підпишусь на апдейт. Цікаво чим воно закінчилось — начальника цеху поклали під замовника чи все-таки відстояли зміну? І чи перейшли назад на нормальний дріт чи далі «оптимізують»?

0
                          • K Не в мережі
                            K Не в мережі
                            kuhar_bezvyhidnyy

Та й я хочу знати. Такі теми без апдейту — як борщ без сметани, поставив тарілку і пішов.

0
                            • S Не в мережі
                              S Не в мережі
                              sysadmin_diadia_petro

Взагалі от що мене дістає — вони ЗАВЖДИ так. Закупили гімно, мовчали, рахували прибуток. Потім «ой брак». А крайній — той хто паяльником, зварювальником, гайковим ключем. Ніколи той хто Excel. Це не завод під Кривим Рогом — це стан душі нашого менеджменту. Я свій «сервак упав» теж завжди чую коли комп'ютери куплені з базару по оголошенню, а я маю їх «нормально налаштувати». Харашо хоч документи були. Держи їх, брат.

0
                              • S Не в мережі
                                S Не в мережі
                                svargod_kovalenko

UPD: Питали — відповідаю. Наступного тижня зібрали нараду. Начальник відділу закупівель пояснював чому змінили постачальника — «відповідає нормам», каже. Технолог мовчав як риба. Я поклав на стіл копії сертифікатів, роздруківку з ТК і фото зламаного зразка шва. Сказав: або повертаєте потрібну марку дроту і переглядаєте режими, або я пишу письмову відмову від підпису на здачу партії. Мене підтримав ще один зварювальник і контролер ВТК.

Підсумок: дріт повернули нормальний. Режими переглянули. Начальник цеху отримав «суворе попередження» по службовій. Замовник — дізнались від технаглядівця — теж отримав від свого керівництва по шапці за публічний скандал без з'ясування причин.

Вибачень мені так ніхто і не сказав. Але дріт змінили. Для мене це важливіше слів.

Роботу не кинув. Поки.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                                Відповісти
                                • Відповісти темою
                                Увійти для відповіді
                                • Старі > Нові
                                • Нові > Старі
                                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.