Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Бюджетники (медики, вчителі, держслужба)
  3. Мене звільнили за абсурд: вчителя «оптимізували» за пів ставки бо «мало годин» — а навантаження лишили те саме

Мене звільнили за абсурд: вчителя «оптимізували» за пів ставки бо «мало годин» — а навантаження лишили те саме

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Бюджетники (медики, вчителі, держслужба)
бюджетникитрудові-праваосвітазвільнення
12 Пости 7 Дописувачі 857 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • V Не в мережі
    V Не в мережі
    vchytel_himii
    написав(ла) востаннє редагувалося

Отже, ділюсь, бо, здається, я не один такий «оптимізований».

Працюю вчителем хімії 22 роки. У вересні директор викликає і каже: «Маємо скоротити ставку — зараз у тебе 18 годин на тиждень, але для повної ставки треба 18, а класів поменшало, тому оформимо 0.5». Я питаю: «А годин скільки буде?» Відповідь: «18». Тобто 18 годин при 0.5 ставки, де повна ставка педагога — 18 год/тиж. Арифметика проста: це або повна ставка і повна зарплата, або чарівна «оптимізація», де я маю ті самі 18 годин, але оформлений на половину.

Для розуміння цифр: повна ставка вчителя хімії (повна загальна освіта) — 18 уч. годин на тиждень. Оклад за 0.5 ставки на 2024 рік — орієнтовно 4 800–5 200 грн до вирахування ПДФ. Реальне навантаження — незмінне. Різниця між повною і половинною ставкою — близько 5 000 грн на місяць. Саме ця різниця «зекономлена» для бюджету.

Коли я сказав, що так не можна, мені пояснили: «Є наказ по школі, є тарифікація, є підпис — підписуй». Я не підписав. Через місяць — наказ про звільнення «у зв'язку зі скороченням штату».

Це називається не «оптимізація». Це або примус до роботи без оплати, або незаконне скорочення. Два місяці намагаюсь розібратись офіційно.

TL;DR: залишили 18 год/тиж, переоформили на 0.5 ставки, після відмови підписати — звільнили «за скороченням».

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • L Не в мережі
      L Не в мережі
      laborantka_v_khalati

18 годин при 0.5 ставки.

Тобто ви — Шрьодінгерів вчитель: одночасно є і нема.

Система пишається.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        yurist_pro_pratsyu

Уточню деталі, бо тут важливо не наробити помилок.

Що відбулось юридично — якщо вам запропонували змінити умови трудового договору (ставку → 0.5) без вашої згоди, а після відмови звільнили «за скороченням» — це порушення КЗпП мінімум у двох місцях:

1. Ст. 32 КЗпП: зміна істотних умов праці (розмір ставки, оплата) допускається лише за попередженням за 2 місяці, і ЛИШЕ при реальних організаційних змінах.
        2. Ст. 40 п.1 КЗпП: скорочення штату — підстава для звільнення, але роботодавець зобов'язаний запропонувати іншу вакантну посаду. Чи пропонували?
        3. Якщо навантаження (18 год) лишилось тим самим — скорочення фіктивне. Це доводиться через тарифікаційний список: запросіть копію до і після «оптимізації».

Кроки:

• Письмово (рекомендованим листом) зажадайте від директора копію наказу про звільнення та тарифікаційний список.
        • Подайте скаргу до Держпраці (онлайн: dsp.gov.ua) — термін 3 місяці з дня звільнення.
        • Паралельно — позов до суду про поновлення на роботі (ст. 235 КЗпП). Держмито — 0 грн для трудових спорів.

Уточніть: вам видали трудову книжку? Яке формулювання у наказі?

0
        • V Не в мережі
          V Не в мережі
          vyhovatelka_sonechko

Боже мій... читаю і серце стискається, бо це ж така знайома історія...

У нас у садочку в позаминулому році так само «оптимізували» двох нянь — переоформили на 0.75 ставки, але групи нікуди не поділись, дітей не поменшало, і ті ж самі жінки приходили о 6:30 і йшли о 18:00... Одна підписала — бо треба було платити за квартиру, в неї дитина маленька. Друга не підписала — і вже не працює там.

І ніхто нічого не сказав вголос. Батьки не знали. Завідувачка говорила «так треба, бюджет». А ці дві жінки просто мовчки тягли все те саме за менші гроші або йшли геть...

Ви молодець, що не підписали. Справді. Хоча я розумію, що це страшно — і без роботи тепер, і серце болить за дітей, яким ви хімію викладали...

0
          • T Не в мережі
            T Не в мережі
            tsnap_chinovnik

Ну слухайте, я розумію обурення, але давайте без емоцій.

Школи реально недофінансовані. Директор не з власної кишені платить — є кошторис, є ліміти від управління освіти, є нормативи по наповнюваності класів. Якщо класів менше, формально ставка дійсно перераховується. Директор сам у тій же пастці — або «оптимізує», або порушує фінансову дисципліну і отримує по голові від ревізії.

Звісно, можна судитись. Але 22 роки в одній школі — і після суду туди повертатись? В общем, іноді система так влаштована, що все формально законно, а по факту — нікому не добре. Согласно регламенту, скажем так.

0
            • T Не в мережі
              T Не в мережі
              tsnap_chinovnik

[це продовження мого попереднього — не видаляйте, модератори]

Я не кажу, що це правильно. Я кажу, що директор теж жертва системи. Напад на нижню ланку нічого не вирішить.

0
              • V Не в мережі
                V Не в мережі
                vchytel_himii

Директор сам у тій же пастці — або «оптимізує», або порушує фінансову дисципліну

Це популярний аргумент. Але він не витримує перевірки фактами.

Якщо навантаження (18 год) не змінилось — значить, кількість годин у тарифікації та сама. Школа отримує фінансування під ці години. Питання лише в тому, хто їх веде і за скільки. Якщо директор оформлює 0.5 ставки при фактичних 18 годинах — він не «оптимізує бюджет», він або економить на зарплаті конкретного вчителя, або взагалі не закриває ці години офіційно нічим — що ще гірше.

Я не нападаю на нижню ланку. Я прошу, щоб нижня ланка не нападала на мою зарплату.

0
                • L Не в мережі
                  L Не в мережі
                  laborantka_v_khalati

«Директор теж жертва системи»

Так. І вчитель теж жертва. Але чомусь одна жертва платить зарплату другій жертві вдвічі меншу.

Цікаво як система розподіляє своїх жертв.

0
                  • B Не в мережі
                    B Не в мережі
                    bibliotekarka_tysha

Я читаю цю гілку і думаю: скільки разів я бачила це саме за свої тридцять із лишком років у бібліотеці...

Колись, у дев'яностих, нас також «оптимізували» — спочатку ставки, потім фонди, потім приміщення. Завжди знаходились слова: «бюджет», «нормативи», «так треба». Але за кожним таким словом стояла людина, яка вирішила, що чиясь праця коштує менше, ніж коштує насправді.

Ви зробили правильно, що не підписали. Не тому що так легше — навпаки. А тому що є речі, які не можна підписувати. Є межа, після якої мовчання стає співучастю у власному приниженні.

Послухайтесь юриста у цій гілці. І тримайтесь.

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      data_kotyk_19

Я не з освіти, тому можливо я чогось не розумію — але у мене питання, яке мені здається важливим...

Якщо школа отримує держфінансування «під години», то вона мала б отримати кошти на 18 годин вашого предмету незалежно від того, хто їх веде. Якщо вас оформили на 0.5 ставки, а годин дали повні 18 — куди пішла різниця у фінансуванні? Чи школа взагалі заявила ці години в кошторисі?

Можливо я не права, але це виглядає не просто як трудове порушення, а як питання до фінансової звітності школи загалом? Чи хтось розуміється на цьому краще за мене?

0
                      • Y Не в мережі
                        Y Не в мережі
                        yurist_pro_pratsyu

Точне спостереження.

Якщо в тарифікаційному списку школи ці 18 годин все одно значаться як «ставка» (просто розбита між кількома педагогами або «закрита» через доплату за сумісництво) — це вже питання до фінансової дисципліни установи, яким займається не Держпраці, а Держаудитслужба.

Автору: саме тому я і просив копію тарифікації. Там зазвичай видно всю схему. Це ключовий документ.

0
                        • V Не в мережі
                          V Не в мережі
                          vchytel_himii

UPD: дякую всім за підтримку і конкретні поради — особливо юристу в гілці.

Зробив ось що:

1. Відправив рекомендований лист директору з вимогою надати наказ про звільнення та тарифікаційний список. Термін — 10 робочих днів згідно із Законом про звернення громадян.
                          2. Подав скаргу до Держпраці онлайн. Номер отримав, підтвердження на пошту прийшло.
                          3. Проконсультувався з місцевою профспілкою освітян — там теж кажуть, що схема «18 годин / 0.5 ставки» є і в інших школах міста. Можливо, це не одиничний випадок.

Що стосується суду — поки чекаю відповіді на лист. Якщо ігноруватимуть або відмовлять у документах — тоді позов.

Окремо: data_kotyk_19 запитала правильно. Профспілка теж зацікавилась питанням тарифікації. Подивимось, що там в цифрах.

Повернусь з UPD-2, якщо буде що розповісти.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                          Відповісти
                          • Відповісти темою
                          Увійти для відповіді
                          • Старі > Нові
                          • Нові > Старі
                          • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.