Мене звільнили за абсурд: вчителя «оптимізували» за пів ставки бо «мало годин» — а навантаження лишили те саме
-
Уточню деталі, бо тут важливо не наробити помилок.
Що відбулось юридично — якщо вам запропонували змінити умови трудового договору (ставку → 0.5) без вашої згоди, а після відмови звільнили «за скороченням» — це порушення КЗпП мінімум у двох місцях:
- Ст. 32 КЗпП: зміна істотних умов праці (розмір ставки, оплата) допускається лише за попередженням за 2 місяці, і ЛИШЕ при реальних організаційних змінах.
- Ст. 40 п.1 КЗпП: скорочення штату — підстава для звільнення, але роботодавець зобов'язаний запропонувати іншу вакантну посаду. Чи пропонували?
- Якщо навантаження (18 год) лишилось тим самим — скорочення фіктивне. Це доводиться через тарифікаційний список: запросіть копію до і після «оптимізації».
Кроки:
- Письмово (рекомендованим листом) зажадайте від директора копію наказу про звільнення та тарифікаційний список.
- Подайте скаргу до Держпраці (онлайн: dsp.gov.ua) — термін 3 місяці з дня звільнення.
- Паралельно — позов до суду про поновлення на роботі (ст. 235 КЗпП). Держмито — 0 грн для трудових спорів.
Уточніть: вам видали трудову книжку? Яке формулювання у наказі?
-
Боже мій... читаю і серце стискається, бо це ж така знайома історія...
У нас у садочку в позаминулому році так само «оптимізували» двох нянь — переоформили на 0.75 ставки, але групи нікуди не поділись, дітей не поменшало, і ті ж самі жінки приходили о 6:30 і йшли о 18:00... Одна підписала — бо треба було платити за квартиру, в неї дитина маленька. Друга не підписала — і вже не працює там.
І ніхто нічого не сказав вголос. Батьки не знали. Завідувачка говорила «так треба, бюджет». А ці дві жінки просто мовчки тягли все те саме за менші гроші або йшли геть...
Ви молодець, що не підписали. Справді. Хоча я розумію, що це страшно — і без роботи тепер, і серце болить за дітей, яким ви хімію викладали...
-
Ну слухайте, я розумію обурення, але давайте без емоцій.
Школи реально недофінансовані. Директор не з власної кишені платить — є кошторис, є ліміти від управління освіти, є нормативи по наповнюваності класів. Якщо класів менше, формально ставка дійсно перераховується. Директор сам у тій же пастці — або «оптимізує», або порушує фінансову дисципліну і отримує по голові від ревізії.
Звісно, можна судитись. Але 22 роки в одній школі — і після суду туди повертатись? В общем, іноді система так влаштована, що все формально законно, а по факту — нікому не добре. Согласно регламенту, скажем так.
-
[це продовження мого попереднього — не видаляйте, модератори]
Я не кажу, що це правильно. Я кажу, що директор теж жертва системи. Напад на нижню ланку нічого не вирішить.
-
Директор сам у тій же пастці — або «оптимізує», або порушує фінансову дисципліну
Це популярний аргумент. Але він не витримує перевірки фактами.
Якщо навантаження (18 год) не змінилось — значить, кількість годин у тарифікації та сама. Школа отримує фінансування під ці години. Питання лише в тому, хто їх веде і за скільки. Якщо директор оформлює 0.5 ставки при фактичних 18 годинах — він не «оптимізує бюджет», він або економить на зарплаті конкретного вчителя, або взагалі не закриває ці години офіційно нічим — що ще гірше.
Я не нападаю на нижню ланку. Я прошу, щоб нижня ланка не нападала на мою зарплату.
-
«Директор теж жертва системи»
Так. І вчитель теж жертва. Але чомусь одна жертва платить зарплату другій жертві вдвічі меншу.
Цікаво як система розподіляє своїх жертв.
-
Я читаю цю гілку і думаю: скільки разів я бачила це саме за свої тридцять із лишком років у бібліотеці...
Колись, у дев'яностих, нас також «оптимізували» — спочатку ставки, потім фонди, потім приміщення. Завжди знаходились слова: «бюджет», «нормативи», «так треба». Але за кожним таким словом стояла людина, яка вирішила, що чиясь праця коштує менше, ніж коштує насправді.
Ви зробили правильно, що не підписали. Не тому що так легше — навпаки. А тому що є речі, які не можна підписувати. Є межа, після якої мовчання стає співучастю у власному приниженні.
Послухайтесь юриста у цій гілці. І тримайтесь.
-
Я не з освіти, тому можливо я чогось не розумію — але у мене питання, яке мені здається важливим...
Якщо школа отримує держфінансування «під години», то вона мала б отримати кошти на 18 годин вашого предмету незалежно від того, хто їх веде. Якщо вас оформили на 0.5 ставки, а годин дали повні 18 — куди пішла різниця у фінансуванні? Чи школа взагалі заявила ці години в кошторисі?
Можливо я не права, але це виглядає не просто як трудове порушення, а як питання до фінансової звітності школи загалом? Чи хтось розуміється на цьому краще за мене?
-
Точне спостереження.
Якщо в тарифікаційному списку школи ці 18 годин все одно значаться як «ставка» (просто розбита між кількома педагогами або «закрита» через доплату за сумісництво) — це вже питання до фінансової дисципліни установи, яким займається не Держпраці, а Держаудитслужба.
Автору: саме тому я і просив копію тарифікації. Там зазвичай видно всю схему. Це ключовий документ.
-
UPD: дякую всім за підтримку і конкретні поради — особливо юристу в гілці.
Зробив ось що:
- Відправив рекомендований лист директору з вимогою надати наказ про звільнення та тарифікаційний список. Термін — 10 робочих днів згідно із Законом про звернення громадян.
- Подав скаргу до Держпраці онлайн. Номер отримав, підтвердження на пошту прийшло.
- Проконсультувався з місцевою профспілкою освітян — там теж кажуть, що схема «18 годин / 0.5 ставки» є і в інших школах міста. Можливо, це не одиничний випадок.
Що стосується суду — поки чекаю відповіді на лист. Якщо ігноруватимуть або відмовлять у документах — тоді позов.
Окремо: data_kotyk_19 запитала правильно. Профспілка теж зацікавилась питанням тарифікації. Подивимось, що там в цифрах.
Повернусь з UPD-2, якщо буде що розповісти.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login