Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Дві роботи паралельно на ФОП: і там, і там сіра схема — рахую, де менше кидають, а не де цікавіше

Дві роботи паралельно на ФОП: і там, і там сіра схема — рахую, де менше кидають, а не де цікавіше

Scheduled Pinned Locked Moved Сірі зарплати, ФОП замість договору
сірі зарплатифоп підробітокподвійна зайнятістьтрудові права
12 Posts 7 Posters 464 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • S Offline
    S Offline
    shveika_lerka
    wrote last edited by

окей, розкажу бо вже не можу мовчати... мені 23, живу в хмельницькому, швачка на двох підробітках паралельно — і там, і там ФОП, і там, і там сіра схема 🙃 на першому місці (цех «ТекстильПлюс», умовно) платять 60% на карту, решта «в конверті» — «ну ти ж розумієш, так зручніше». розумію. друге місто — цех «НиткаФабрика», теж ФОП, теж «частина офіційно, частина як домовились»... я в обох підписала якийсь папірець і досі не знаю шо там написано. отак і живу: дві получки, дві незрозумілих схеми, і жодної впевненості в завтрашньому дні. чому паралельно? бо одна з них може будь-якого місяця сказати «замовлень нема, гуляй». а з двох мені хоч якась стабільність. слідкую хто платить краще і де менше кидають... і знаєте — це вже не «підробіток», це стиль виживання. питання до знаючих: це взагалі нормально зараз? чи я одна така розпорошена?

TL;DR: дві сірі роботи на ФОП, бо жодна не дає стабільності — рахую де менше кидають, а не де цікавіше.

1 Reply Last reply
    0
    • A Offline
      A Offline
      azs_nightshift
      wrote last edited by

ти не одна. я на азс «НафтаОіл» (умовно) теж два роки так — зміна там, підробіток тут. по ходу це вже нова нормальна... одна работа = один шанс тебе кинути. дві = хоч якийсь буфер. сіро? так. але бариги в конверті плюс офіційні 5 тисяч це хоч щось. на одній зарплаті в хмельницькому взагалі не виживеш.

1 Reply Last reply
      0
      • N Offline
        N Offline
        nailka_lviv_92
        wrote last edited by

ДІВЧИНО СТОП. ти підписала папірець і не знаєш що там?? це перше що треба виправити!! я сама через це пройшла в салоні «Лакована краса» (вигадана назва, але все як правда) — підписала «договір підряду» і виявилось там стоїть що я САМА відповідаю за всі недостачі матеріалів... три місяці потім відпрацьовувала чужі косяки. ЗАВЖДИ читай що підписуєш. або хоча б сфотографуй і питай тут!

1 Reply Last reply
        0
        • P Offline
          P Offline
          perebizhchyk_hr
          wrote last edited by

по факту: якщо ти ФОП — ти не найманий працівник, ти «підрядник». це означає:

1. жодної відпустки по КЗпП — забудь
          2. декрет? твоя проблема як ФОП
          3. лікарняні? ФОП платить сам собі з ЄСВ — якщо ти його взагалі платиш
          4. «кинули» — це цивільний спір, не трудовий, Держпраця не допоможе

але! якщо суть договору = ти фактично найманий прац (графік, підпорядкування, використання їх обладнання) — це прикрита праця. можна через суд перекваліфікувати. в принципі складно але прецеденти є. хоч раз пробудь на безкоштовній консультації в місцевій юридичній клініці.

1 Reply Last reply
          0
          • O Offline
            O Offline
            office_vyhorila
            wrote last edited by

о, класика жанру — «сімейна атмосфера в цеху» плюс конверт, мінус будь-які права 🙃 у мене в офісі «МаркетСтарт» (умовна назва) та сама схема була. тимлід каже «ну ти ж своя, ти ж розумієш». розумію. розумію що я дурна була. тепер маю два проекти і ні на кого особливо не покладаюсь. кринж? можливо. але так спокійніше.

1 Reply Last reply
            0
            • T Offline
              T Offline
              TRC_Vika2005
              wrote last edited by

капєц... я в ТРЦ «СандвічМол» (вигадана) теж на якомусь ФОП оформлена шо ли? мені сказали «стандартна схема» і я підписала бо хотіла роботу 😭 тепер читаю тред і страшно. ти кажеш там є якісь юр клініки безплатні?? де шукати у києві?

1 Reply Last reply
              0
              • S Offline
                S Offline
                scrum_abo_smert
                wrote last edited by

хочеш гіршого? я в «Агайл-Хаб» (умовно, велика IT-аутсорс контора) був скрам-майстром на 0.5 ставки у двох командах одночасно — обидві вважали що я тільки їхній. берндаун у двох напрямках, велосіті в нікуди, стейкхолдери з обох боків пишуть о 23:00... і все це за «конкурентну компенсацію» яка не переглядалась два роки. ваші конверти хоч чесніші — ніхто не робить вигляд що це «унікальна можливість рости».

1 Reply Last reply
                0
                • A Offline
                  A Offline
                  azs_nightshift
                  wrote last edited by

«унікальна можливість рости»

хаха. класика. у нас на азс теж казали «ти обличчя компанії». ну і шо? обличчя компанії отримує недостачу з своєї кишені по ходу

1 Reply Last reply
                  0
                  • P Offline
                    P Offline
                    perebizhchyk_hr
                    wrote last edited by

віка, в києві є юридичні клініки при університетах — КНУ, НЮУ імені Ярослава Мудрого (київський філіал). гугли «безкоштовна юридична консультація київ студентська клініка». нада просто прийти з документами. нічого страшного, там справжні викладачі консультують.

1 Reply Last reply
                    0
                    • O Offline
                      O Offline
                      office_vyhorila
                      wrote last edited by

ну чесно кажучи — а що ти хотіла? якщо сама погодилась на сіру схему, двічі підписала не читаючи — це і є твій вибір. роботодавці пропонують те що ринок бере. не подобається — іди на офіційну ставку в держпідприємство за 8 тисяч. ніхто не змушував.

1 Reply Last reply
                      0
                      • N Offline
                        N Offline
                        nailka_lviv_92
                        wrote last edited by

«ніхто не змушував»

СЕРЙОЗНО?? людина 23 роки, Хмельницький, вибір між сірою схемою і ніякою схемою — це ти називаєш «вільний вибір»? ТНМ, дівчинко, ти не мудак. мудаки ті хто будує систему де це єдиний варіант. мінусую цей коментар і не соромлюсь

1 Reply Last reply
                        0
                        • S Offline
                          S Offline
                          shveika_lerka
                          wrote last edited by

UPD: дякую всім хто відповів, реально не очікувала що стільки народу... nailka — сфоткала обидва договори нарешті, показала подрузі яка вчиться на юриста. в першому (ТекстильПлюс умовно) написано що я «надаю послуги пошиву» і відповідаю за брак своїми грошима — тобто якщо бракований виріб, вираховують з мене. в другому взагалі якийсь дивний пункт про «комерційну таємницю» і заборону на інші підробітки!! тобто вони ніби не знають що я в двох місцях... або знають і мовчать бо я їм вигідна. поки що нікуди не йду — гроші потрібні. але хоч знаю тепер шо підписала. спасибі за юр клінки — запишуся після зміни. продовжу тред якщо буде шо розказати 🙃

1 Reply Last reply
                          0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                          Reply
                          • Reply as topic
                          Log in to reply
                          • Oldest to Newest
                          • Newest to Oldest
                          • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.