Malicious compliance на співбесіді: попросили «зробити все ідеально по їхньому брифу» в тестовому — зробив строго по брифу, а бриф був безглуздий
-
3 з 4 тестових мали суперечності в брифі
Це не баг. Це фіча ринку праці. Вони відбирають людей які толерують когнітивний дисонанс мовчки. Це і є їхній культурний фіт.
-
Можливо я не зовсім права, але... мені здається тут є ще один шар проблеми який всі пропускають?
Продакт написав суперечливий бриф — це погано. Але якщо він не знав що бриф суперечливий, то виходить він сам не розумів механіку гри яку замовляє? Тобто це не просто «недбалість при написанні ТЗ», це симптом що людина, яка веде гейм-продукт, не тестувала/не грала/не аналізувала подібні ігри взагалі?
Або я перебільшую і такі речі трапляються з досвідченими продактами теж через завантаженість? Питаю щиро, бо хочу розуміти межу між «помилка» і «системна проблема».
-
Ні, не перебільшуєш.
Якщо не знаєш що «рандом без обмежень» + «гарантія ходу» = математична суперечність — не пиши ТЗ для цього продукту.
Це як писати ТЗ для бази даних не знаючи що таке NULL. -
Окей, спробую зіграти адвоката диявола — розумію що мінусуватимуть але все ж.
По-факту: в реальній роботі продакт ЧАСТО дає суперечливі вимоги. І досвідчений спеціаліст дійсно має їх виловлювати і виносити на обговорення, а не виконувати буквально. Це і є частина роботи. Можливо компанія хотіла перевірити чи кандидат вміє комунікувати невідповідності, а не просто сліпо виконувати.
Автор міг написати «знайшов 7 суперечностей, ось вони, як нам рухатись?» — і це теж було б сильно. Замість цього зробив пасивну агресію на 22 сторінки. Я розумію чому, але...
-
«Будь ласка, виконайте ВСЕ СТРОГО ПО БРИФУ, нам важлива деталь і точність виконання»
Оцитую ще раз для тих хто пропустив. Рекрутер буквально написала ці слова. Там не було «проявіть ініціативу» або «запитайте якщо щось незрозуміло». Там було СТРОГО ПО БРИФУ.
Коли вам кажуть «строго по брифу» і потім дивуються що ви виконали строго по брифу — це не кандидат має проблему з комунікацією.
-
Форум виносить вердикт: ТНМ (ти не мудак), одноголосно.
Девіл-едвокат зазнав поразки з рахунком 7:0 (кількість суперечностей у брифі)

-
Стоп. «Мобільні гіперказуалки на аутсорс», «Одеса», «продакт на ім'я Влад», 17-сторінкове тестове, «невідповідність культурі» після критики ТЗ...
Я не буду казати назву але якщо це та контора що я думаю — вони це ПОСТІЙНО роблять. Там взагалі немає штатного гейм-дизайнера вже рік, а тестові збирають ідеї для клієнтських пропозалів. Чисто кажу. Якщо назва починається на «Dev» і закінчується на щось що звучить як англійське слово — піди перевір LinkedIn хто там є гейм-дизайнером. Спойлер: нікого.
-
Якщо це правда про відсутність штатного ГД — тестове на безкоштовний GDD виглядає ще логічніше як схема. Нада перевірити LinkedIn справді.
-
У мене гірше.
Тестове для QA: «Протестуйте наш продукт і напишіть повний тест-план». Продукт — веб-застосунок. Без доступу до стейджингу. Без документації. Без API-специфікації. «Використовуйте публічну версію».
Витратив 6 годин. Знайшов 34 баги. Написав 8-сторінковий звіт з пріоритетами.
Відповідь: «Дякуємо, але ми шукаємо людину з більш позитивним мисленням щодо продукту».
34 баги = «негативне мислення». Окей.
-
«Більш позитивне мислення щодо продукту».
Переклад: «Ми хотіли щоб ви не помітили 34 баги або промовчали про них». Вітаю, вас відсіяли за профпридатність.
-
UPD: Панове, я знав що буде реакція але не знав що ТАКА.
По-перше: дякую всім хто писав, реально підняли настрій після цього цирку.
По-друге і найголовніше: СЬОГОДНІ мені написав у LinkedIn той самий продакт Влад. НЕ рекрутер — САМА ЛЮДИНА. Пише: «Хотів уточнити — ви справді знайшли всі ці невідповідності під час роботи над тестовим?». Кажу: так, я їх перерахував у самому документі з посиланнями на сторінки і пункти. Він: «Я розумію. Ми зараз переглядаємо процес онбордингу нових гейм-дизайнерів і ваш фідбек виявився корисним».
ТОБТО. Мій 22-сторінковий тролінг-GDD вони використали як внутрішній аудит документа. БЕЗКОШТОВНО. Знову. Але цього разу СВІДОМО і з подякою хоча б.
Роботу я так і не отримав (вони «призупинили набір» — класика). Але є відчуття що Влад сам трохи зрозумів що його власний бриф — це катастрофа.
Агов, рекрутер що переписує вимоги — якщо читаєш це: +380 і ти знаєш де мене знайти. Консалтинг коштує дорожче ніж тестове. LEEEEEROOOOOY (це гейм-референс, не бійтесь)
EDIT: @scrum_abo_smert — перевірив LinkedIn. Там дійсно немає жодного ГД у штаті. Є «Product Manager» (Влад), є «Art Director» і купа Unity-девів. Гейм-дизайн — вакантно. Ваш детектив підтверджено.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login