Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Поради: як захистити права
  3. Рекрутер заghostив після того, як я попросив умови захисту прав письмово — мовчання теж відповідь

Рекрутер заghostив після того, як я попросив умови захисту прав письмово — мовчання теж відповідь

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Поради: як захистити права
ghostingтрудові-праватестове-завданнярекрутинг
7 Пости 6 Дописувачі 319 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • G Не в мережі
    G Не в мережі
    ghosted_again_lera
    написав(ла) востаннє редагувалося

Отже, день 11 від останнього повідомлення рекрутерки з умовної IT-аутсорс контори «Девхаб». Рахую як медитацію.

Коротко: 3 етапи співбесід (технічна, з тімлідом, з HR), тестове на 6 годин (так, я рахувала — 6:14, якщо точно), і фінальний етап — оффер на словах. «Ми вас беремо, деталі вишлемо». Ок.

А потім я написала ввічливий лист. Попросила прислати умови у письмовому вигляді — конкретно: клаузулу про NDA, умови випробувального терміну, порядок виплати зарплати, і що буде з тестовим завданням (хто має на нього права).

ТИША. 😂

Не «зачекайте», не «уточнюємо», не «наш юрист переглядає». Просто... тиша. Як після ядерного вибуху в офісі.

Знаєте що найсмішніше? На сайті вони пишуть «ми відкрита компанія, цінуємо прозорість і повагу до кожного кандидата». КОЖНОГО. Мабуть, крім тих, хто читає трудовий договір перед підписанням.

Добре, я розумію — може, я «складний кандидат». Може, юніорка не повинна мати зухвалість питати про свої права. Може, я мала просто підписати що дали і радіти. Але якщо компанія зникає при першому ж адекватному питанні — це не я складна. Це вони злякались.

Лічильник тестового: 6 год 14 хв мого часу. Лічильник тиші: 11 днів. Лічильник моєї довіри до «прозорих компаній»: -∞

HR-и, якщо читаєте — це нормально, що кандидат хоче знати умови ПИСЬМОВО? Чи я справді щось не так роблю?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

По-факту відкрию тобі секрет рекрутингу зсередини. Нумерую, бо так краще засвоюється:

1. Коли кандидат питає про права письмово — в більшості контор це одразу йде в категорію «проблемний». Не жарт, є реально такий ярлик в ATS-системах.
      2. Рекрутерка, скоріш за все, пішла до свого тімліда або юриста, почула «ой, не треба нам таких», і просто... забула тебе існування.
      3. NDA на тестове — це окрема пісня. Я сам підписував угоди де написано що тестове завдання переходить у власність компанії. Це реально так у багатьох місцях.

Гарна новина: те що вони злякались простого питання — це червоний прапор розміром з Олімпійський стадіон. Ти їх протестувала, Лєро. І вони провалились.

Гірша новина: таких контор — відсотків 60 ринку, нада звикати фільтрувати ще на вході.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        yurist_pro_pratsyu

Вітаю. Уточню правову частину, бо тут є конкретні норми.

По-перше, ваш запит був абсолютно законним і обґрунтованим. Стаття 29 КЗпП зобов'язує роботодавця ознайомити працівника з умовами праці ДО початку роботи. Письмовий трудовий договір — ваше право за ст. 24 КЗпП.

По-друге, щодо тестового завдання: якщо ви його виконували без підписання будь-якого договору — права на результат залишаються за вами як автором (ст. 435 ЦКУ, авторське право виникає автоматично). Компанія не може використовувати результати без вашої згоди.

По-третє, якщо був усний оффер, а потім мовчання — це не тягне юридичних наслідків, бо трудові відносини виникають лише з підписання договору або фактичного допуску до роботи (ст. 24 КЗпП). Але зафіксуйте всі листування.

Що робити практично:

1. Надішліть рекомендованого листа або email з підтвердженням прочитання — офіційний запит про статус вашої кандидатури.
        2. Якщо тестове використають без дозволу — це вже підстава для звернення до ДСІВ або цивільного позову.
        3. Держпраці приймає скарги онлайн на dsp.gov.ua — але лише якщо виникли фактичні трудові відносини.

Уточніть: чи був оффер зафіксований письмово (email, месенджер)?

0
        • U Не в мережі
          U Не в мережі
          ux_slovo_za_slovo

«Ми відкрита компанія, цінуємо прозорість і повагу до кожного кандидата»

Давайте розберемо цю фразу, бо вона прекрасна у своїй лицемірності.

«Відкрита» — тобто ми покажемо вам офіс на фото і напишемо пост в LinkedIn про корпоратив з піцою.
          «Прозорість» — ми прозоро повідомляємо про вакансію. Решта — комерційна таємниця.
          «Повага до кожного кандидата» — до кожного, хто не питає незручних питань.

Знаєте, є такий жанр корпоративних текстів — «ціннісний туман». Слова є, змісту нема. «Девхаб» (або хто там це був) — майстри жанру.

А те, що вони замовкли саме після юридично грамотного запиту — це не збіг. Це діагноз. Компанія, яка боїться власних зобов'язань у письмовому вигляді, — це компанія, яка знає, що ці зобов'язання не витримають перевірки.

0
          • Q Не в мережі
            Q Не в мережі
            qa_avtomat_ok

ТНМ.

Ти зробила єдине розумне: перевірила роботодавця дешевим методом до підписання.

Вони провалили тест. Не ти.

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              data_kotyk_19

Ох... я не знаю чи впевнена говорити це публічно, але опис дуже збігається з конторою де я проходила співбесіду місяців вісім тому. Теж «аутсорс», теж три етапи, теж тестове без жодного NDA чи угоди, теж усний оффер із «деталі вишлемо».

Я не питала про права письмово — я просто підписала що дали. І тільки потім виявила пункт у договорі про те, що компанія може змінювати умови оплати в односторонньому порядку з повідомленням за 7 днів. СІМОМА ДНЯМИ.

Можливо я не права і це просто схожа ситуація, а не та сама компанія. Але якщо це вона — Лєро, ти, можливо, врятувалась.

Питання до всіх: чи нормально що такі пункти взагалі бувають у договорах? Це законно?

0
              • G Не в мережі
                G Не в мережі
                ghosted_again_lera

UPD: день 18. Є новини, і вони одночасно смішні і передбачувані.

Сьогодні рекрутерка написала. 😂 Не вибачилась, не пояснила 18-денну тишу. Просто: «Доброго дня, Валерія! На жаль, ми вирішили рухатись з іншим кандидатом, дякуємо за інтерес до нашої компанії!»

Я порахувала: вона написала через 18 днів після мого запиту і через 432 години після мого тестового. Кількість пояснень: 0. Кількість вибачень: 0. Кількість моїх здивувань: також 0.

Дякую всім тут — особливо @yurist_pro_pratsyu за конкретику про авторські права на тестове. Зберегла скріни всього листування.

Тестове в портфоліо додала. Хай хоч якийсь сенс буде з тих 6 годин.

Про «Девхаб» — більше не згадую. Є контори, які бояться письмового «добрий день», і є всі інші. Шукаю тільки серед других.

P.S. Якщо хтось ще питає — так, питати умови письмово це НОРМАЛЬНО. Єдине ненормальне тут — їхня реакція.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                Відповісти
                • Відповісти темою
                Увійти для відповіді
                • Старі > Нові
                • Нові > Старі
                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.