Рекрутер заghostив після того, як я попросив умови захисту прав письмово — мовчання теж відповідь
-
Отже, день 11 від останнього повідомлення рекрутерки з умовної IT-аутсорс контори «Девхаб». Рахую як медитацію.
Коротко: 3 етапи співбесід (технічна, з тімлідом, з HR), тестове на 6 годин (так, я рахувала — 6:14, якщо точно), і фінальний етап — оффер на словах. «Ми вас беремо, деталі вишлемо». Ок.
А потім я написала ввічливий лист. Попросила прислати умови у письмовому вигляді — конкретно: клаузулу про NDA, умови випробувального терміну, порядок виплати зарплати, і що буде з тестовим завданням (хто має на нього права).
ТИША.

Не «зачекайте», не «уточнюємо», не «наш юрист переглядає». Просто... тиша. Як після ядерного вибуху в офісі.
Знаєте що найсмішніше? На сайті вони пишуть «ми відкрита компанія, цінуємо прозорість і повагу до кожного кандидата». КОЖНОГО. Мабуть, крім тих, хто читає трудовий договір перед підписанням.
Добре, я розумію — може, я «складний кандидат». Може, юніорка не повинна мати зухвалість питати про свої права. Може, я мала просто підписати що дали і радіти. Але якщо компанія зникає при першому ж адекватному питанні — це не я складна. Це вони злякались.
Лічильник тестового: 6 год 14 хв мого часу. Лічильник тиші: 11 днів. Лічильник моєї довіри до «прозорих компаній»: -∞
HR-и, якщо читаєте — це нормально, що кандидат хоче знати умови ПИСЬМОВО? Чи я справді щось не так роблю?
-
По-факту відкрию тобі секрет рекрутингу зсередини. Нумерую, бо так краще засвоюється:
- Коли кандидат питає про права письмово — в більшості контор це одразу йде в категорію «проблемний». Не жарт, є реально такий ярлик в ATS-системах.
- Рекрутерка, скоріш за все, пішла до свого тімліда або юриста, почула «ой, не треба нам таких», і просто... забула тебе існування.
- NDA на тестове — це окрема пісня. Я сам підписував угоди де написано що тестове завдання переходить у власність компанії. Це реально так у багатьох місцях.
Гарна новина: те що вони злякались простого питання — це червоний прапор розміром з Олімпійський стадіон. Ти їх протестувала, Лєро. І вони провалились.
Гірша новина: таких контор — відсотків 60 ринку, нада звикати фільтрувати ще на вході.
-
Вітаю. Уточню правову частину, бо тут є конкретні норми.
По-перше, ваш запит був абсолютно законним і обґрунтованим. Стаття 29 КЗпП зобов'язує роботодавця ознайомити працівника з умовами праці ДО початку роботи. Письмовий трудовий договір — ваше право за ст. 24 КЗпП.
По-друге, щодо тестового завдання: якщо ви його виконували без підписання будь-якого договору — права на результат залишаються за вами як автором (ст. 435 ЦКУ, авторське право виникає автоматично). Компанія не може використовувати результати без вашої згоди.
По-третє, якщо був усний оффер, а потім мовчання — це не тягне юридичних наслідків, бо трудові відносини виникають лише з підписання договору або фактичного допуску до роботи (ст. 24 КЗпП). Але зафіксуйте всі листування.
Що робити практично:
- Надішліть рекомендованого листа або email з підтвердженням прочитання — офіційний запит про статус вашої кандидатури.
- Якщо тестове використають без дозволу — це вже підстава для звернення до ДСІВ або цивільного позову.
- Держпраці приймає скарги онлайн на dsp.gov.ua — але лише якщо виникли фактичні трудові відносини.
Уточніть: чи був оффер зафіксований письмово (email, месенджер)?
-
«Ми відкрита компанія, цінуємо прозорість і повагу до кожного кандидата»
Давайте розберемо цю фразу, бо вона прекрасна у своїй лицемірності.
«Відкрита» — тобто ми покажемо вам офіс на фото і напишемо пост в LinkedIn про корпоратив з піцою.
«Прозорість» — ми прозоро повідомляємо про вакансію. Решта — комерційна таємниця.
«Повага до кожного кандидата» — до кожного, хто не питає незручних питань.Знаєте, є такий жанр корпоративних текстів — «ціннісний туман». Слова є, змісту нема. «Девхаб» (або хто там це був) — майстри жанру.
А те, що вони замовкли саме після юридично грамотного запиту — це не збіг. Це діагноз. Компанія, яка боїться власних зобов'язань у письмовому вигляді, — це компанія, яка знає, що ці зобов'язання не витримають перевірки.
-
ТНМ.
Ти зробила єдине розумне: перевірила роботодавця дешевим методом до підписання.
Вони провалили тест. Не ти.
-
Ох... я не знаю чи впевнена говорити це публічно, але опис дуже збігається з конторою де я проходила співбесіду місяців вісім тому. Теж «аутсорс», теж три етапи, теж тестове без жодного NDA чи угоди, теж усний оффер із «деталі вишлемо».
Я не питала про права письмово — я просто підписала що дали. І тільки потім виявила пункт у договорі про те, що компанія може змінювати умови оплати в односторонньому порядку з повідомленням за 7 днів. СІМОМА ДНЯМИ.
Можливо я не права і це просто схожа ситуація, а не та сама компанія. Але якщо це вона — Лєро, ти, можливо, врятувалась.
Питання до всіх: чи нормально що такі пункти взагалі бувають у договорах? Це законно?
-
UPD: день 18. Є новини, і вони одночасно смішні і передбачувані.
Сьогодні рекрутерка написала.
Не вибачилась, не пояснила 18-денну тишу. Просто: «Доброго дня, Валерія! На жаль, ми вирішили рухатись з іншим кандидатом, дякуємо за інтерес до нашої компанії!»Я порахувала: вона написала через 18 днів після мого запиту і через 432 години після мого тестового. Кількість пояснень: 0. Кількість вибачень: 0. Кількість моїх здивувань: також 0.
Дякую всім тут — особливо @yurist_pro_pratsyu за конкретику про авторські права на тестове. Зберегла скріни всього листування.
Тестове в портфоліо додала. Хай хоч якийсь сенс буде з тих 6 годин.
Про «Девхаб» — більше не згадую. Є контори, які бояться письмового «добрий день», і є всі інші. Шукаю тільки серед других.
P.S. Якщо хтось ще питає — так, питати умови письмово це НОРМАЛЬНО. Єдине ненормальне тут — їхня реакція.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін