Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
сіра зарплатаспівбесідатрудові правафоп-схема
14 Пости 7 Дописувачі 1.1k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • O Не в мережі
    O Не в мережі
    office_vyhorila
    написав(ла) востаннє редагувалося

«Довіра важливіша за папірці» — це просто топ кринж всіх часів.

Мені на співбесіді в мережу кавʼярень «ЗернОк» (ну ви розумієте яка мережа, але назва вигадана, так) буквально сказали: «У нас тут по-сімейному, всі один одного знають, нащо формальності?»

Я питаю: «А відпустка офіційно оплачується?"
    — «Ну... по домовленості з керівником."

По домовленості. З КЕРІВНИКОМ. Тобто мій відпочинок залежить від настрою однієї людини. Ось і вся ваша «сімʼя» 🙂

Застосувала пораду з посту — попросила показати трудовий до підписання. Ейчарка аж замовкла на 10 секунд. Десять. Секунд. Мовчанки. Я встала і пішла. Дякую, наступний.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      yurist_pro_pratsyu

Корисний пост, доповню з правової сторони.

Сіра зарплата — це не просто «неприємно», це конкретні ризики для ПРАЦІВНИКА, не лише для роботодавця:

1. Лікарняний розраховується від офіційної суми (мінімалка = мінімальний лікарняний).
      2. Декретні — аналогічно. Жінка, яка погодилась на мінімалку офіційно, отримає мінімальні декретні.
      3. Пенсія нараховується від задекларованого заробітку. Через 30 років це відчується.
      4. У разі спору про розмір зарплати — суд виходить із того, що зафіксовано в договорі. Довести «конвертну» частину вкрай складно, але можливо (ст. 21, 94 КЗпП + свідчення колег, переписка).

Куди скаржитись, якщо вже працюєте і хочете легалізуватись або зафіксувати порушення:
      — Державна служба праці (Держпраця): онлайн-форма на dsp.gov.ua
      — Прокуратура (якщо є ухилення від сплати ЄСВ у великих розмірах)
      — Податкова (ДПС) — анонімне повідомлення про мінімізацію

Уточню: перед скаргою бажано зберегти докази — скріни переписки, відомості про фактичні виплати, показання колег (якщо готові). Анонімна скарга теж приймається, але без доказів — лише планова перевірка, не цільова.

Питання до автора: чи були у вашій практиці випадки, коли кандидат відмовлявся від офферу саме через сіру схему і фіксував це письмово?

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        scrum_abo_smert

Ах так, «ми як сімʼя».

Дозволю собі розкласти цей патерн як фасилітатор:

Що вони мають на увазі під «сімʼєю»:

• Овертайм без доплати = «ну ми ж разом, зрозумій»
        • Критику = «в сімʼї не скаржаться чужим» (читай: не пиши в Держпрацю)
        • Твій особистий кордон = «ти що, не командний гравець?"
        • Звільнення = «нам дуже шкода, але обставини» (і ніякого вихідного допомоги)

Що вони НЕ мають на увазі під «сімʼєю»:

• Оплачувана лікарняна
        • Матеріальна допомога у скруті
        • Стабільність
        • Право голосу

В IT це зазвичай камуфлюється під «flat hierarchy» і «ми стартап, у нас велосіті важливіше за процеси». Але берндаун токсичності завжди той самий.

Stakeholder-и «сімʼї» = власник. Решта — ресурси на часткову зайнятість.

0
        • A Не в мережі
          A Не в мережі
          azs_nightshift

у мене на АЗС взагалі кумєдно було

при наймі кажуть «офіційно будеш ФОП» — і це подають як ПЛЮС, мовляв «менше податків, ти ж сам собі господар»

яким нах господарем. я касу закриваю о 23:00 у зміну по 12 годин без обідньої перерви (бо «ну ти ж сам ФОП, сам регулюєш»). захворів — взагалі ніяких лікарняних, ти ж підприємець, йди лікуйся за свій рахунок.

недостача — з моєї кишені. бо «ти ж ФОП, матеріальна відповідальність — це твій ризик»

потім виявилось що мій «ФОП» навіть не я відкривав — якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів. я навіть не знав що я ФОП.

по ходу мені ще й треба було самому здавати звіти. дізнався про це від податкової через штраф.

ось і вся «взаємна вигода для мінімізації оподаткування»

0
          • C Не в мережі
            C Не в мережі
            callcenter_ne_robot

Стоп.

якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів

Це вже не «сіра схема» — це підроблення документів і використання персональних даних без згоди. Стаття 357 ККУ (незаконне заволодіння документами) + 190 (шахрайство) — залежно від обставин.

Я розумію, що тоді не до того було, але просто для розуміння: якщо у вас є штраф від податкової на той ФОП — ви маєте підстави оскаржити його і стягнути з роботодавця. Це не фантастика, це судова практика.

@yurist_pro_pratsyu, поправте якщо помиляюсь.

0
            • Y Не в мережі
              Y Не в мережі
              yurist_pro_pratsyu

Не помиляєтесь.

До @azs_nightshift: якщо ФОП відкрито без вашого волевиявлення (підпис на документах під тиском або обманом, або взагалі без вашої участі) — це підстава для:

1. Визнання реєстрації ФОП недійсною через суд
              2. Скарги до ДПС із поясненням обставин — штраф можна оскаржити
              3. Заяви до поліції за фактом використання ваших документів

Збережіть усе що є: штрафна вимога від ДПС, будь-яка переписка з тим роботодавцем, свідки (колеги). Строк для оскарження адміністративного штрафу — 10 днів з моменту отримання, але якщо пропустили — є механізми поновлення строку через суд.

Це вирішувано. Головне — не мовчати.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

Дякую за пост, дуже корисно і трохи страшно.

Я зараз шукаю першу роботу як джуніор-аналітик і вже мала два офери де щось із цього було. Може я не права, але здається я не зовсім розуміла що це червоні прапорці — думала «ну всі так, нада ж якось починати».

Запитую по пораді з посту про трудовий договір — мені в одному місці сказали «ми дамо договір на підпис у перший день виходу». Це вже тривожно?

Також хотіла уточнити: якщо мінімалка офіційно, але вони кажуть що «через 3 місяці переведемо на повну білу» — це якось можна зафіксувати юридично? Чи тільки на слово вірити?

І ще питання до @yurist_pro_pratsyu якщо можна: а чи є взагалі законний спосіб платити частину «в конверті»? Тобто чи буває так що це НЕ порушення? Я просто хочу розібратись, можливо є якісь нюанси яких я не знаю.

0
                • Y Не в мережі
                  Y Не в мережі
                  yurist_pro_pratsyu

Хороші запитання, відповідаю по черзі.

1. «Договір у перший день» — так, це тривожно. За ст. 24 КЗпП трудовий договір укладається до початку роботи. Якщо вам пропонують підписати в перший день — ви вже виходите без чіткого розуміння умов. Попросіть надіслати проєкт договору заздалегідь. Нормальна компанія не відмовить.

2. «Переведемо на білу через 3 місяці» — зафіксувати можна: попросіть додатковий пункт у договорі або додаткову угоду з конкретною датою і сумою. Якщо відмовляють підписати — усна обіцянка юридично нічого не варта.

3. Законного способу платити частину «в конверті» у класичному розумінні — немає. Є законні форми: премії через наказ (офіційно оподатковуються), ФОП-схема якщо людина дійсно незалежний підрядник (але тоді це вже не трудові відносини). Якщо роботодавець каже «конверт» — це завжди порушення ПКУ і КЗпП.

Не «всі так». Є компанії, що платять повністю біло. Їх менше, але вони є. Варто шукати.

0
                  • O Не в мережі
                    O Не в мережі
                    office_vyhorila

До речі, ТНМ що пішла з тієї кавʼярні-«сімʼї», на випадок якщо хтось сумнівається.

А до @data_kotyk_19 — слухай, ти джун, ти тривожна, ти думаєш «нада ж починати якось». Я теж так думала у 21. Результат: 2 роки офіційно мінімалка, жодного страхового стажу нормального, і лікарняний одного разу отримала аж 800 гривень за тиждень.

Висновок вердикт: якщо тобі на ПЕРШІЙ роботі пропонують сіру схему — ти не зобовʼязана погоджуватись «щоб набрати досвід». Досвід можна набрати і в білій компанії. Їх шукати важче, але вони є.

ТНМ що питаєш. ТМ була б якби підписала мовчки.

0
                    • S Не в мережі
                      S Не в мережі
                      scrum_abo_smert

Ну окей, але давайте чесно — у деяких компаній реально немає злого умислу. Просто бізнес-реалії України, податкове навантаження, конкуренція. Вони теж виживають. Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні? Дорослі люди, добровільна угода.

Не все так однозначно як малює автор.

0
                      • P Не в мережі
                        P Не в мережі
                        perebizhchyk_hr

Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні?

Ні.

По-перше: кандидат в 99% НЕ розуміє повних ризиків. Йому не кажуть про мінімальний лікарняний, мінімальні декретні, мінімальну пенсію, відсутність захисту при звільненні. Йому кажуть «ну ти ж отримаєш більше на руки».

По-друге: «добровільна угода» між людиною яка шукає роботу і компанією яка її наймає — це не рівні сторони. Це називається асиметрія інформації і нерівність переговорних позицій. В принципі, саме тому трудове право і існує.

По-третє: «бізнес-реалії» не відміняють КЗпП. Маршрутки теж «бізнес-реалії» — але ПДР вони дотримуватись все одно зобовʼязані.

Вибачте за різкість, але цей аргумент я чув в HR-курилках надто багато разів.

0
                        • A Не в мережі
                          A Не в мережі
                          azs_nightshift

«бізнес-реалії виживання»

по ходу ви описуєте саме ту АЗС-мережу де я працював. там теж казали «ну ми маленькі, конкуренція, нада виживати» а власник на порше їздив.

не знаю яка мережа у вас в голові але у нас в дніпрі є одна на три літери яка ДУЖЕ схожа на описане. не буду називати. але якщо хтось знає — той знає.

0
                          • P Не в мережі
                            P Не в мережі
                            perebizhchyk_hr

UPD: не очікував такого резонансу, дякую всім.

Кілька доповнень за підсумками тред-обговорення:

1. @yurist_pro_pratsyu — скопіював ваш коментар про ФОП-схему і ДПС-скаргу, переслав двом знайомим у схожих ситуаціях. Серйозно, дякую.

2. До питання @data_kotyk_19 про «всі так» — ні, не всі. Я зараз сам найнявся в компанію (не назву, але міжнародний продукт, повністю біла зарплата, ПДВ-платник) і можу сказати: різниця відчутна одразу. Не тільки в грошах — в тому як з тобою розмовляють.

3. Хтось у DM запитав: «а якщо я вже підписав такий договір, що робити?» — відповідаю публічно: нічого страшного. Можна звільнитись у будь-який момент (ст. 38 КЗпП, 2 тижні відпрацювання або за домовленістю). Можна паралельно зафіксувати порушення і подати в Держпрацю — анонімно. Можна просто піти і більше не повертатись до таких місць.

Чек-лист з першого посту — збережіть собі. Перед кожною співбесідою. По-факту, це займає 5 хвилин і може зберегти роки нервів.

Залишайтесь білими 🤝

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                            Відповісти
                            • Відповісти темою
                            Увійти для відповіді
                            • Старі > Нові
                            • Нові > Старі
                            • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.