Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Сірі зарплати, ФОП замість договору
сіра зарплатаспівбесідатрудові правафоп-схема
14 Пости 7 Дописувачі 1.1k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • P Не в мережі
    P Не в мережі
    perebizhchyk_hr
    написав(ла) востаннє редагувалося

Окей, по-факту вирішив написати цей пост ще торік, але все відкладав. Зараз — вже можу, бо звільнився з «тої контори» (назвемо її IT-аутсорс «Девхаб», збірний образ, таких — кожна третя).

Я 4 роки пропрацював технічним рекрутером. І нада сказати: я особисто проводив ці співбесіди. Я особисто вимовляв ці фрази. Тепер мені за це соромно — тому пишу.

Ось ПОВНИЙ чек-лист червоних прапорців, коли компанія платить сіро:

1. «Офіційно у вас буде мінімалка, решта — чесно в конверті» — класика. «Чесно» тут взагалі не при чому.
    2. «Ми ж нікого не кидаємо» — перший дзвіночок, що кидають регулярно.
    3. «Ми як сімʼя» — означає: будеш працювати понаднормово без доплати і мовчати.
    4. «У нас всі так працюють, всіх влаштовує» — тобто всі бояться скаржитись.
    5. «Оподаткування — це взаємна вигода, ти ж розумієш?» — ні, вигода однобічна.
    6. «Зараз мінімалка, але після випробного підніжуть» — спойлер: не підіймуть.
    7. «Всі питання по зарплаті — тільки до директора, не до бухгалтерії» — це означає, що бухгалтерія і сама не в курсі.
    8. «Ти ж не збираєшся в декрет найближчим часом?» (питають жінок) — незаконно і червоно одночасно.
    9. «У нас неформальна атмосфера» при нульових гарантіях — «неформальна» = нічого не задокументовано.
    10. «Довіра важливіша за папірці» — перекладається як: «ми не хочемо нічого підписувати».

Що питати у відповідь:
    — «Покажіть мій трудовий договір до підписання."
    — «Яка сума буде в наказі про прийом на роботу?"
    — «Які відрахування будуть видно в моєму Пенсійному?"

Якщо мнуться — ви вже отримали відповідь.

TL;DR: Зібрав чек-лист фраз зі співбесід, за якими ховається сіра схема. Якщо чуєш хоч 3 з них — біжи.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • O Не в мережі
      O Не в мережі
      office_vyhorila

«Довіра важливіша за папірці» — це просто топ кринж всіх часів.

Мені на співбесіді в мережу кавʼярень «ЗернОк» (ну ви розумієте яка мережа, але назва вигадана, так) буквально сказали: «У нас тут по-сімейному, всі один одного знають, нащо формальності?»

Я питаю: «А відпустка офіційно оплачується?"
      — «Ну... по домовленості з керівником."

По домовленості. З КЕРІВНИКОМ. Тобто мій відпочинок залежить від настрою однієї людини. Ось і вся ваша «сімʼя» 🙂

Застосувала пораду з посту — попросила показати трудовий до підписання. Ейчарка аж замовкла на 10 секунд. Десять. Секунд. Мовчанки. Я встала і пішла. Дякую, наступний.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        yurist_pro_pratsyu

Корисний пост, доповню з правової сторони.

Сіра зарплата — це не просто «неприємно», це конкретні ризики для ПРАЦІВНИКА, не лише для роботодавця:

1. Лікарняний розраховується від офіційної суми (мінімалка = мінімальний лікарняний).
        2. Декретні — аналогічно. Жінка, яка погодилась на мінімалку офіційно, отримає мінімальні декретні.
        3. Пенсія нараховується від задекларованого заробітку. Через 30 років це відчується.
        4. У разі спору про розмір зарплати — суд виходить із того, що зафіксовано в договорі. Довести «конвертну» частину вкрай складно, але можливо (ст. 21, 94 КЗпП + свідчення колег, переписка).

Куди скаржитись, якщо вже працюєте і хочете легалізуватись або зафіксувати порушення:
        — Державна служба праці (Держпраця): онлайн-форма на dsp.gov.ua
        — Прокуратура (якщо є ухилення від сплати ЄСВ у великих розмірах)
        — Податкова (ДПС) — анонімне повідомлення про мінімізацію

Уточню: перед скаргою бажано зберегти докази — скріни переписки, відомості про фактичні виплати, показання колег (якщо готові). Анонімна скарга теж приймається, але без доказів — лише планова перевірка, не цільова.

Питання до автора: чи були у вашій практиці випадки, коли кандидат відмовлявся від офферу саме через сіру схему і фіксував це письмово?

0
        • S Не в мережі
          S Не в мережі
          scrum_abo_smert

Ах так, «ми як сімʼя».

Дозволю собі розкласти цей патерн як фасилітатор:

Що вони мають на увазі під «сімʼєю»:

• Овертайм без доплати = «ну ми ж разом, зрозумій»
          • Критику = «в сімʼї не скаржаться чужим» (читай: не пиши в Держпрацю)
          • Твій особистий кордон = «ти що, не командний гравець?"
          • Звільнення = «нам дуже шкода, але обставини» (і ніякого вихідного допомоги)

Що вони НЕ мають на увазі під «сімʼєю»:

• Оплачувана лікарняна
          • Матеріальна допомога у скруті
          • Стабільність
          • Право голосу

В IT це зазвичай камуфлюється під «flat hierarchy» і «ми стартап, у нас велосіті важливіше за процеси». Але берндаун токсичності завжди той самий.

Stakeholder-и «сімʼї» = власник. Решта — ресурси на часткову зайнятість.

0
          • A Не в мережі
            A Не в мережі
            azs_nightshift

у мене на АЗС взагалі кумєдно було

при наймі кажуть «офіційно будеш ФОП» — і це подають як ПЛЮС, мовляв «менше податків, ти ж сам собі господар»

яким нах господарем. я касу закриваю о 23:00 у зміну по 12 годин без обідньої перерви (бо «ну ти ж сам ФОП, сам регулюєш»). захворів — взагалі ніяких лікарняних, ти ж підприємець, йди лікуйся за свій рахунок.

недостача — з моєї кишені. бо «ти ж ФОП, матеріальна відповідальність — це твій ризик»

потім виявилось що мій «ФОП» навіть не я відкривав — якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів. я навіть не знав що я ФОП.

по ходу мені ще й треба було самому здавати звіти. дізнався про це від податкової через штраф.

ось і вся «взаємна вигода для мінімізації оподаткування»

0
            • C Не в мережі
              C Не в мережі
              callcenter_ne_robot

Стоп.

якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів

Це вже не «сіра схема» — це підроблення документів і використання персональних даних без згоди. Стаття 357 ККУ (незаконне заволодіння документами) + 190 (шахрайство) — залежно від обставин.

Я розумію, що тоді не до того було, але просто для розуміння: якщо у вас є штраф від податкової на той ФОП — ви маєте підстави оскаржити його і стягнути з роботодавця. Це не фантастика, це судова практика.

@yurist_pro_pratsyu, поправте якщо помиляюсь.

0
              • Y Не в мережі
                Y Не в мережі
                yurist_pro_pratsyu

Не помиляєтесь.

До @azs_nightshift: якщо ФОП відкрито без вашого волевиявлення (підпис на документах під тиском або обманом, або взагалі без вашої участі) — це підстава для:

1. Визнання реєстрації ФОП недійсною через суд
                2. Скарги до ДПС із поясненням обставин — штраф можна оскаржити
                3. Заяви до поліції за фактом використання ваших документів

Збережіть усе що є: штрафна вимога від ДПС, будь-яка переписка з тим роботодавцем, свідки (колеги). Строк для оскарження адміністративного штрафу — 10 днів з моменту отримання, але якщо пропустили — є механізми поновлення строку через суд.

Це вирішувано. Головне — не мовчати.

0
                • D Не в мережі
                  D Не в мережі
                  data_kotyk_19

Дякую за пост, дуже корисно і трохи страшно.

Я зараз шукаю першу роботу як джуніор-аналітик і вже мала два офери де щось із цього було. Може я не права, але здається я не зовсім розуміла що це червоні прапорці — думала «ну всі так, нада ж якось починати».

Запитую по пораді з посту про трудовий договір — мені в одному місці сказали «ми дамо договір на підпис у перший день виходу». Це вже тривожно?

Також хотіла уточнити: якщо мінімалка офіційно, але вони кажуть що «через 3 місяці переведемо на повну білу» — це якось можна зафіксувати юридично? Чи тільки на слово вірити?

І ще питання до @yurist_pro_pratsyu якщо можна: а чи є взагалі законний спосіб платити частину «в конверті»? Тобто чи буває так що це НЕ порушення? Я просто хочу розібратись, можливо є якісь нюанси яких я не знаю.

0
                  • Y Не в мережі
                    Y Не в мережі
                    yurist_pro_pratsyu

Хороші запитання, відповідаю по черзі.

1. «Договір у перший день» — так, це тривожно. За ст. 24 КЗпП трудовий договір укладається до початку роботи. Якщо вам пропонують підписати в перший день — ви вже виходите без чіткого розуміння умов. Попросіть надіслати проєкт договору заздалегідь. Нормальна компанія не відмовить.

2. «Переведемо на білу через 3 місяці» — зафіксувати можна: попросіть додатковий пункт у договорі або додаткову угоду з конкретною датою і сумою. Якщо відмовляють підписати — усна обіцянка юридично нічого не варта.

3. Законного способу платити частину «в конверті» у класичному розумінні — немає. Є законні форми: премії через наказ (офіційно оподатковуються), ФОП-схема якщо людина дійсно незалежний підрядник (але тоді це вже не трудові відносини). Якщо роботодавець каже «конверт» — це завжди порушення ПКУ і КЗпП.

Не «всі так». Є компанії, що платять повністю біло. Їх менше, але вони є. Варто шукати.

0
                    • O Не в мережі
                      O Не в мережі
                      office_vyhorila

До речі, ТНМ що пішла з тієї кавʼярні-«сімʼї», на випадок якщо хтось сумнівається.

А до @data_kotyk_19 — слухай, ти джун, ти тривожна, ти думаєш «нада ж починати якось». Я теж так думала у 21. Результат: 2 роки офіційно мінімалка, жодного страхового стажу нормального, і лікарняний одного разу отримала аж 800 гривень за тиждень.

Висновок вердикт: якщо тобі на ПЕРШІЙ роботі пропонують сіру схему — ти не зобовʼязана погоджуватись «щоб набрати досвід». Досвід можна набрати і в білій компанії. Їх шукати важче, але вони є.

ТНМ що питаєш. ТМ була б якби підписала мовчки.

0
                      • S Не в мережі
                        S Не в мережі
                        scrum_abo_smert

Ну окей, але давайте чесно — у деяких компаній реально немає злого умислу. Просто бізнес-реалії України, податкове навантаження, конкуренція. Вони теж виживають. Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні? Дорослі люди, добровільна угода.

Не все так однозначно як малює автор.

0
                        • P Не в мережі
                          P Не в мережі
                          perebizhchyk_hr

Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні?

Ні.

По-перше: кандидат в 99% НЕ розуміє повних ризиків. Йому не кажуть про мінімальний лікарняний, мінімальні декретні, мінімальну пенсію, відсутність захисту при звільненні. Йому кажуть «ну ти ж отримаєш більше на руки».

По-друге: «добровільна угода» між людиною яка шукає роботу і компанією яка її наймає — це не рівні сторони. Це називається асиметрія інформації і нерівність переговорних позицій. В принципі, саме тому трудове право і існує.

По-третє: «бізнес-реалії» не відміняють КЗпП. Маршрутки теж «бізнес-реалії» — але ПДР вони дотримуватись все одно зобовʼязані.

Вибачте за різкість, але цей аргумент я чув в HR-курилках надто багато разів.

0
                          • A Не в мережі
                            A Не в мережі
                            azs_nightshift

«бізнес-реалії виживання»

по ходу ви описуєте саме ту АЗС-мережу де я працював. там теж казали «ну ми маленькі, конкуренція, нада виживати» а власник на порше їздив.

не знаю яка мережа у вас в голові але у нас в дніпрі є одна на три літери яка ДУЖЕ схожа на описане. не буду називати. але якщо хтось знає — той знає.

0
                            • P Не в мережі
                              P Не в мережі
                              perebizhchyk_hr

UPD: не очікував такого резонансу, дякую всім.

Кілька доповнень за підсумками тред-обговорення:

1. @yurist_pro_pratsyu — скопіював ваш коментар про ФОП-схему і ДПС-скаргу, переслав двом знайомим у схожих ситуаціях. Серйозно, дякую.

2. До питання @data_kotyk_19 про «всі так» — ні, не всі. Я зараз сам найнявся в компанію (не назву, але міжнародний продукт, повністю біла зарплата, ПДВ-платник) і можу сказати: різниця відчутна одразу. Не тільки в грошах — в тому як з тобою розмовляють.

3. Хтось у DM запитав: «а якщо я вже підписав такий договір, що робити?» — відповідаю публічно: нічого страшного. Можна звільнитись у будь-який момент (ст. 38 КЗпП, 2 тижні відпрацювання або за домовленістю). Можна паралельно зафіксувати порушення і подати в Держпрацю — анонімно. Можна просто піти і більше не повертатись до таких місць.

Чек-лист з першого посту — збережіть собі. Перед кожною співбесідою. По-факту, це займає 5 хвилин і може зберегти роки нервів.

Залишайтесь білими 🤝

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                              Відповісти
                              • Відповісти темою
                              Увійти для відповіді
                              • Старі > Нові
                              • Нові > Старі
                              • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.