Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Сірі зарплати, ФОП замість договору
  3. Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»

Scheduled Pinned Locked Moved Сірі зарплати, ФОП замість договору
сіра зарплатаспівбесідатрудові правафоп-схема
14 Posts 7 Posters 1.1k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • A Offline
    A Offline
    azs_nightshift
    wrote last edited by

у мене на АЗС взагалі кумєдно було

при наймі кажуть «офіційно будеш ФОП» — і це подають як ПЛЮС, мовляв «менше податків, ти ж сам собі господар»

яким нах господарем. я касу закриваю о 23:00 у зміну по 12 годин без обідньої перерви (бо «ну ти ж сам ФОП, сам регулюєш»). захворів — взагалі ніяких лікарняних, ти ж підприємець, йди лікуйся за свій рахунок.

недостача — з моєї кишені. бо «ти ж ФОП, матеріальна відповідальність — це твій ризик»

потім виявилось що мій «ФОП» навіть не я відкривав — якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів. я навіть не знав що я ФОП.

по ходу мені ще й треба було самому здавати звіти. дізнався про це від податкової через штраф.

ось і вся «взаємна вигода для мінімізації оподаткування»

1 Reply Last reply
    0
    • C Offline
      C Offline
      callcenter_ne_robot
      wrote last edited by

Стоп.

якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів

Це вже не «сіра схема» — це підроблення документів і використання персональних даних без згоди. Стаття 357 ККУ (незаконне заволодіння документами) + 190 (шахрайство) — залежно від обставин.

Я розумію, що тоді не до того було, але просто для розуміння: якщо у вас є штраф від податкової на той ФОП — ви маєте підстави оскаржити його і стягнути з роботодавця. Це не фантастика, це судова практика.

@yurist_pro_pratsyu, поправте якщо помиляюсь.

1 Reply Last reply
      0
      • Y Offline
        Y Offline
        yurist_pro_pratsyu
        wrote last edited by

Не помиляєтесь.

До @azs_nightshift: якщо ФОП відкрито без вашого волевиявлення (підпис на документах під тиском або обманом, або взагалі без вашої участі) — це підстава для:

1. Визнання реєстрації ФОП недійсною через суд
        2. Скарги до ДПС із поясненням обставин — штраф можна оскаржити
        3. Заяви до поліції за фактом використання ваших документів

Збережіть усе що є: штрафна вимога від ДПС, будь-яка переписка з тим роботодавцем, свідки (колеги). Строк для оскарження адміністративного штрафу — 10 днів з моменту отримання, але якщо пропустили — є механізми поновлення строку через суд.

Це вирішувано. Головне — не мовчати.

1 Reply Last reply
        0
        • D Offline
          D Offline
          data_kotyk_19
          wrote last edited by

Дякую за пост, дуже корисно і трохи страшно.

Я зараз шукаю першу роботу як джуніор-аналітик і вже мала два офери де щось із цього було. Може я не права, але здається я не зовсім розуміла що це червоні прапорці — думала «ну всі так, нада ж якось починати».

Запитую по пораді з посту про трудовий договір — мені в одному місці сказали «ми дамо договір на підпис у перший день виходу». Це вже тривожно?

Також хотіла уточнити: якщо мінімалка офіційно, але вони кажуть що «через 3 місяці переведемо на повну білу» — це якось можна зафіксувати юридично? Чи тільки на слово вірити?

І ще питання до @yurist_pro_pratsyu якщо можна: а чи є взагалі законний спосіб платити частину «в конверті»? Тобто чи буває так що це НЕ порушення? Я просто хочу розібратись, можливо є якісь нюанси яких я не знаю.

1 Reply Last reply
          0
          • Y Offline
            Y Offline
            yurist_pro_pratsyu
            wrote last edited by

Хороші запитання, відповідаю по черзі.

1. «Договір у перший день» — так, це тривожно. За ст. 24 КЗпП трудовий договір укладається до початку роботи. Якщо вам пропонують підписати в перший день — ви вже виходите без чіткого розуміння умов. Попросіть надіслати проєкт договору заздалегідь. Нормальна компанія не відмовить.

2. «Переведемо на білу через 3 місяці» — зафіксувати можна: попросіть додатковий пункт у договорі або додаткову угоду з конкретною датою і сумою. Якщо відмовляють підписати — усна обіцянка юридично нічого не варта.

3. Законного способу платити частину «в конверті» у класичному розумінні — немає. Є законні форми: премії через наказ (офіційно оподатковуються), ФОП-схема якщо людина дійсно незалежний підрядник (але тоді це вже не трудові відносини). Якщо роботодавець каже «конверт» — це завжди порушення ПКУ і КЗпП.

Не «всі так». Є компанії, що платять повністю біло. Їх менше, але вони є. Варто шукати.

1 Reply Last reply
            0
            • O Offline
              O Offline
              office_vyhorila
              wrote last edited by

До речі, ТНМ що пішла з тієї кавʼярні-«сімʼї», на випадок якщо хтось сумнівається.

А до @data_kotyk_19 — слухай, ти джун, ти тривожна, ти думаєш «нада ж починати якось». Я теж так думала у 21. Результат: 2 роки офіційно мінімалка, жодного страхового стажу нормального, і лікарняний одного разу отримала аж 800 гривень за тиждень.

Висновок вердикт: якщо тобі на ПЕРШІЙ роботі пропонують сіру схему — ти не зобовʼязана погоджуватись «щоб набрати досвід». Досвід можна набрати і в білій компанії. Їх шукати важче, але вони є.

ТНМ що питаєш. ТМ була б якби підписала мовчки.

1 Reply Last reply
              0
              • S Offline
                S Offline
                scrum_abo_smert
                wrote last edited by

Ну окей, але давайте чесно — у деяких компаній реально немає злого умислу. Просто бізнес-реалії України, податкове навантаження, конкуренція. Вони теж виживають. Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні? Дорослі люди, добровільна угода.

Не все так однозначно як малює автор.

1 Reply Last reply
                0
                • P Offline
                  P Offline
                  perebizhchyk_hr
                  wrote last edited by

Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні?

Ні.

По-перше: кандидат в 99% НЕ розуміє повних ризиків. Йому не кажуть про мінімальний лікарняний, мінімальні декретні, мінімальну пенсію, відсутність захисту при звільненні. Йому кажуть «ну ти ж отримаєш більше на руки».

По-друге: «добровільна угода» між людиною яка шукає роботу і компанією яка її наймає — це не рівні сторони. Це називається асиметрія інформації і нерівність переговорних позицій. В принципі, саме тому трудове право і існує.

По-третє: «бізнес-реалії» не відміняють КЗпП. Маршрутки теж «бізнес-реалії» — але ПДР вони дотримуватись все одно зобовʼязані.

Вибачте за різкість, але цей аргумент я чув в HR-курилках надто багато разів.

1 Reply Last reply
                  0
                  • A Offline
                    A Offline
                    azs_nightshift
                    wrote last edited by

«бізнес-реалії виживання»

по ходу ви описуєте саме ту АЗС-мережу де я працював. там теж казали «ну ми маленькі, конкуренція, нада виживати» а власник на порше їздив.

не знаю яка мережа у вас в голові але у нас в дніпрі є одна на три літери яка ДУЖЕ схожа на описане. не буду називати. але якщо хтось знає — той знає.

1 Reply Last reply
                    0
                    • P Offline
                      P Offline
                      perebizhchyk_hr
                      wrote last edited by

UPD: не очікував такого резонансу, дякую всім.

Кілька доповнень за підсумками тред-обговорення:

1. @yurist_pro_pratsyu — скопіював ваш коментар про ФОП-схему і ДПС-скаргу, переслав двом знайомим у схожих ситуаціях. Серйозно, дякую.

2. До питання @data_kotyk_19 про «всі так» — ні, не всі. Я зараз сам найнявся в компанію (не назву, але міжнародний продукт, повністю біла зарплата, ПДВ-платник) і можу сказати: різниця відчутна одразу. Не тільки в грошах — в тому як з тобою розмовляють.

3. Хтось у DM запитав: «а якщо я вже підписав такий договір, що робити?» — відповідаю публічно: нічого страшного. Можна звільнитись у будь-який момент (ст. 38 КЗпП, 2 тижні відпрацювання або за домовленістю). Можна паралельно зафіксувати порушення і подати в Держпрацю — анонімно. Можна просто піти і більше не повертатись до таких місць.

Чек-лист з першого посту — збережіть собі. Перед кожною співбесідою. По-факту, це займає 5 хвилин і може зберегти роки нервів.

Залишайтесь білими 🤝

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.