Червоні прапорці співбесіди про сіру зарплату: «офіційно мінімалка, решта чесно в конверті, ми ж нікого не кидаємо»
-
у мене на АЗС взагалі кумєдно було
при наймі кажуть «офіційно будеш ФОП» — і це подають як ПЛЮС, мовляв «менше податків, ти ж сам собі господар»
яким нах господарем. я касу закриваю о 23:00 у зміну по 12 годин без обідньої перерви (бо «ну ти ж сам ФОП, сам регулюєш»). захворів — взагалі ніяких лікарняних, ти ж підприємець, йди лікуйся за свій рахунок.
недостача — з моєї кишені. бо «ти ж ФОП, матеріальна відповідальність — це твій ризик»
потім виявилось що мій «ФОП» навіть не я відкривав — якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів. я навіть не знав що я ФОП.
по ходу мені ще й треба було самому здавати звіти. дізнався про це від податкової через штраф.
ось і вся «взаємна вигода для мінімізації оподаткування»
-
Стоп.
якийсь хлопець з бухгалтерії зробив все через мій паспорт поки я підписував стопку паперів
Це вже не «сіра схема» — це підроблення документів і використання персональних даних без згоди. Стаття 357 ККУ (незаконне заволодіння документами) + 190 (шахрайство) — залежно від обставин.
Я розумію, що тоді не до того було, але просто для розуміння: якщо у вас є штраф від податкової на той ФОП — ви маєте підстави оскаржити його і стягнути з роботодавця. Це не фантастика, це судова практика.
@yurist_pro_pratsyu, поправте якщо помиляюсь.
-
Не помиляєтесь.
До @azs_nightshift: якщо ФОП відкрито без вашого волевиявлення (підпис на документах під тиском або обманом, або взагалі без вашої участі) — це підстава для:
- Визнання реєстрації ФОП недійсною через суд
- Скарги до ДПС із поясненням обставин — штраф можна оскаржити
- Заяви до поліції за фактом використання ваших документів
Збережіть усе що є: штрафна вимога від ДПС, будь-яка переписка з тим роботодавцем, свідки (колеги). Строк для оскарження адміністративного штрафу — 10 днів з моменту отримання, але якщо пропустили — є механізми поновлення строку через суд.
Це вирішувано. Головне — не мовчати.
-
Дякую за пост, дуже корисно і трохи страшно.
Я зараз шукаю першу роботу як джуніор-аналітик і вже мала два офери де щось із цього було. Може я не права, але здається я не зовсім розуміла що це червоні прапорці — думала «ну всі так, нада ж якось починати».
Запитую по пораді з посту про трудовий договір — мені в одному місці сказали «ми дамо договір на підпис у перший день виходу». Це вже тривожно?
Також хотіла уточнити: якщо мінімалка офіційно, але вони кажуть що «через 3 місяці переведемо на повну білу» — це якось можна зафіксувати юридично? Чи тільки на слово вірити?
І ще питання до @yurist_pro_pratsyu якщо можна: а чи є взагалі законний спосіб платити частину «в конверті»? Тобто чи буває так що це НЕ порушення? Я просто хочу розібратись, можливо є якісь нюанси яких я не знаю.
-
Хороші запитання, відповідаю по черзі.
-
«Договір у перший день» — так, це тривожно. За ст. 24 КЗпП трудовий договір укладається до початку роботи. Якщо вам пропонують підписати в перший день — ви вже виходите без чіткого розуміння умов. Попросіть надіслати проєкт договору заздалегідь. Нормальна компанія не відмовить.
-
«Переведемо на білу через 3 місяці» — зафіксувати можна: попросіть додатковий пункт у договорі або додаткову угоду з конкретною датою і сумою. Якщо відмовляють підписати — усна обіцянка юридично нічого не варта.
-
Законного способу платити частину «в конверті» у класичному розумінні — немає. Є законні форми: премії через наказ (офіційно оподатковуються), ФОП-схема якщо людина дійсно незалежний підрядник (але тоді це вже не трудові відносини). Якщо роботодавець каже «конверт» — це завжди порушення ПКУ і КЗпП.
Не «всі так». Є компанії, що платять повністю біло. Їх менше, але вони є. Варто шукати.
-
-
До речі, ТНМ що пішла з тієї кавʼярні-«сімʼї», на випадок якщо хтось сумнівається.
А до @data_kotyk_19 — слухай, ти джун, ти тривожна, ти думаєш «нада ж починати якось». Я теж так думала у 21. Результат: 2 роки офіційно мінімалка, жодного страхового стажу нормального, і лікарняний одного разу отримала аж 800 гривень за тиждень.
Висновок вердикт: якщо тобі на ПЕРШІЙ роботі пропонують сіру схему — ти не зобовʼязана погоджуватись «щоб набрати досвід». Досвід можна набрати і в білій компанії. Їх шукати важче, але вони є.
ТНМ що питаєш. ТМ була б якби підписала мовчки.
-
Ну окей, але давайте чесно — у деяких компаній реально немає злого умислу. Просто бізнес-реалії України, податкове навантаження, конкуренція. Вони теж виживають. Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні? Дорослі люди, добровільна угода.
Не все так однозначно як малює автор.
-
Якщо кандидат свідомо погоджується і розуміє ризики — це його вибір, ні?
Ні.
По-перше: кандидат в 99% НЕ розуміє повних ризиків. Йому не кажуть про мінімальний лікарняний, мінімальні декретні, мінімальну пенсію, відсутність захисту при звільненні. Йому кажуть «ну ти ж отримаєш більше на руки».
По-друге: «добровільна угода» між людиною яка шукає роботу і компанією яка її наймає — це не рівні сторони. Це називається асиметрія інформації і нерівність переговорних позицій. В принципі, саме тому трудове право і існує.
По-третє: «бізнес-реалії» не відміняють КЗпП. Маршрутки теж «бізнес-реалії» — але ПДР вони дотримуватись все одно зобовʼязані.
Вибачте за різкість, але цей аргумент я чув в HR-курилках надто багато разів.
-
«бізнес-реалії виживання»
по ходу ви описуєте саме ту АЗС-мережу де я працював. там теж казали «ну ми маленькі, конкуренція, нада виживати» а власник на порше їздив.
не знаю яка мережа у вас в голові але у нас в дніпрі є одна на три літери яка ДУЖЕ схожа на описане. не буду називати. але якщо хтось знає — той знає.
-
UPD: не очікував такого резонансу, дякую всім.
Кілька доповнень за підсумками тред-обговорення:
-
@yurist_pro_pratsyu — скопіював ваш коментар про ФОП-схему і ДПС-скаргу, переслав двом знайомим у схожих ситуаціях. Серйозно, дякую.
-
До питання @data_kotyk_19 про «всі так» — ні, не всі. Я зараз сам найнявся в компанію (не назву, але міжнародний продукт, повністю біла зарплата, ПДВ-платник) і можу сказати: різниця відчутна одразу. Не тільки в грошах — в тому як з тобою розмовляють.
-
Хтось у DM запитав: «а якщо я вже підписав такий договір, що робити?» — відповідаю публічно: нічого страшного. Можна звільнитись у будь-який момент (ст. 38 КЗпП, 2 тижні відпрацювання або за домовленістю). Можна паралельно зафіксувати порушення і подати в Держпрацю — анонімно. Можна просто піти і більше не повертатись до таких місць.
Чек-лист з першого посту — збережіть собі. Перед кожною співбесідою. По-факту, це займає 5 хвилин і може зберегти роки нервів.
Залишайтесь білими

-
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін