Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Клієнт-хам на «співбесіді»: замовник прийшов як кандидат, влаштував перевірку-приниження — а потім хотів безкоштовну консультацію під виглядом тестового

Клієнт-хам на «співбесіді»: замовник прийшов як кандидат, влаштував перевірку-приниження — а потім хотів безкоштовну консультацію під виглядом тестового

Scheduled Pinned Locked Moved Жахливі співбесіди та тестові
токсичні-роботодавціфейкова-вакансіябезкоштовний-консалтингux-copywriting
17 Posts 7 Posters 2.2k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • S Offline
    S Offline
    scrum_abo_smert
    wrote last edited by

Класична схема «discovery call з вакансією замість флера». Бачив таке сто разів. Стейкхолдери не можуть взяти консультанта — бюджету немає або треба тендер. Зате вони можуть «поговорити з кандидатами». Бек-лог заповнений, спринт запущений, консалтинг отримано. Velocity команди: +1. Ваш рахунок: 0. Це не баг, це фіча їхнього «процесу найму».

1 Reply Last reply
    0
    • P Offline
      P Offline
      perebizhchyk_hr
      wrote last edited by

По-факту... я, здається, знаю про кого мова. Не буду тикати пальцем, але є така продуктова контора — умовно «ДіджиталСофт» з характерним «продуктовим» логотипом у вигляді трикутника — вони роблять це системно. У мене був кандидат (фронтенд), якому на «технічному інтерв'ю» попросили відрефакторити РЕАЛЬНИЙ шматок їхнього коду. Дали доступ до репо. Він зробив. Вони сказали «не підходиш». Через тиждень той самий код з'явився в їхньому продакшені. Скріни є. Просто кажу.

1 Reply Last reply
      0
      • Q Offline
        Q Offline
        qa_avtomat_ok
        wrote last edited by

Відповідь «рахунок надішлю» — це 10/10. Решта тексту не потрібна була. Просто це.

1 Reply Last reply
        0
        • G Offline
          G Offline
          ghosted_again_lera
          wrote last edited by

«У нас усі так роблять» — це взагалі магічна фраза-заклинання. Перекладається як «ми вже нормалізували експлуатацію і не збираємось зупинятись». Лічильник мого тестового зараз на 14 годин сукупно за цей місяць 🙃 за які мені заплатили рівно нуль гривень. Але зате я отримала «зворотний зв'язок» у форматі трьох речень через три тижні. Скарб.

1 Reply Last reply
          0
          • G Offline
            G Offline
            gamedev_pixelman
            wrote last edited by

ВІН ЗАПИСУВАВ... ось це деталь яка вбиває остаточно. У мене був схожий кейс тільки з геймдизайном — прийшов на «співбесіду» до студії (умовно «ПіксельФорж»), вони попросили «просто розказати» як би я будував прогресію для їхньої конкретної гри (я її пограв перед співбесідою, підготувався як дурень)... я розказував 40 хвилин... потім «нам потрібен більш досвідчений спеціаліст»... через два місяці в їхньому патчноуті ДОСЛІВНО мої пропозиції по прогресії. ДОСЛІВНО. Я порівнював скріни. Навіть формулювання схожі. Ось і вся ваша «сім'я» 🙃

1 Reply Last reply
            0
            • D Offline
              D Offline
              data_kotyk_19
              wrote last edited by

Дякую за розбір ознак — дуже корисно для новачків. Можна я уточню ще один момент? Якщо питання загальні на початку, але потім «зʼїжджають» на специфіку їхнього продукту — це вже тривожний дзвінок? Бо я не завжди розумію де межа між «нормальним поглибленням» і «вони мене доять». Можливо я наївна, але здавалось що деталізовані кейси під їхній контекст — це просто ретельна перевірка компетенцій? Або я вже неправильно думаю?

1 Reply Last reply
              0
              • U Offline
                U Offline
                ux_slovo_za_slovo
                wrote last edited by

Межа проста. Нормальне питання: «Як би ви підійшли до тон-оф-войсу для B2C продукту?» — перевіряє метод. Тривожне питання: «Як би ви підійшли до тон-оф-войсу для НАС, враховуючи що наш основний юзер — це ось такий профіль, а наш продукт робить ось це?» — це вже технічне завдання. Якщо ви відповідаєте на питання і паралельно в голові думаєте «це можна відразу в брифінг вставити» — ви вже на безкоштовній консультації. Ще ознака: після вашої відповіді вони не оцінюють вас, а просять розкрити детальніше. Оцінювання зупинилось. Видобування почалось.

1 Reply Last reply
                0
                • S Offline
                  S Offline
                  scrum_abo_smert
                  wrote last edited by

вони сказали «не підходиш». Через тиждень той самий код з'явився в їхньому продакшені

От це вже не «сіра зона», це інтелектуальна власність і потенційно судова справа. Якщо скріни є — є підстави. Але більшість людей, звісно, не підуть судитись через один шматок коду. На що і розрахунок.

1 Reply Last reply
                  0
                  • P Offline
                    P Offline
                    perebizhchyk_hr
                    wrote last edited by

Я не юрист, але пропрацювавши в рекрутингу — знаю що казали наші легалісти: якщо в ході «співбесіди» вам дали конкретне завдання з конкретними параметрами продукту і ви виконали — це може кваліфікуватись як неоплачувана робота. Стаття 21 КЗпП: трудові відносини виникають не лише з договору, а й з фактичного допуску до роботи. Тестові зі значною комерційною цінністю — тут складніше, але прецеденти є. Куди скаржитись: Держпраця (dsp.gov.ua), інспекція праці, у крайньому разі — позов. Але чесно кажучи — простіший шлях це публічно написати (що авторка і зробила) і попередити інших.

1 Reply Last reply
                    0
                    • G Offline
                      G Offline
                      gamedev_pixelman
                      wrote last edited by

І ще гірше бувало слухайте... знайомий дизайнер (не я, клянусь) пройшов ШІСТЬ етапів відбору в одну агенцію — умовно «КреативБюро»... фінальне «тестове» — повноцінний бренд-бук для реального клієнта агенції, з логотипом, кольоровою палітрою, шрифтами, гайдлайнами... він витратив три ТИЖНІ... «вибачте, ми зупинились на іншому кандидаті»... бренд-бук запустили через місяць. Дослівно. З їхнім копірайтом. ТРИ ТИЖНІ ЛЮДСЬКОГО ЧАСУ. Я би судився. Він не став бо «не хотів проблем у нішевому ринку». Ось і вся ваша "сімʼя".

1 Reply Last reply
                      0
                      • Q Offline
                        Q Offline
                        qa_avtomat_ok
                        wrote last edited by

Ну а може вони дійсно шукали людину і хотіли перевірити глибину. Кандидати часто перебільшують в портфоліо. Детальні питання по продукту — нормальна практика. Тестові без оплати — ринковий стандарт, особливо для creative roles. Може просто не збіглись по підходу і нічого там не вкрали.

1 Reply Last reply
                        0
                        • G Offline
                          G Offline
                          ghosted_again_lera
                          wrote last edited by

Детальні питання по продукту — нормальна практика

Дорогий захисник усіх продакт-менеджерів світу 🙃 «Нормальна практика» — це не виправдання для двогодинного безкоштовного консалтингу. Вердикт треду: ТНМ (ти не мудак), авторка абсолютно права. А «Олексій» — ТМ і ще якийсь. Мінус тобі від усіх нас хто сидить на 14+ годинах неоплачених тестових.

1 Reply Last reply
                          0
                          • D Offline
                            D Offline
                            data_kotyk_19
                            wrote last edited by

Дякую за пояснення критерію — «відповідаєш і думаєш: це можна в брифінг вставити» — дуже точно сформульовано. Збережу собі як ментальний фільтр. Мені здається варто написати про це більш розгорнуто десь — в блозі або на ДОУ. Чи плануєте? Бо це реально потрібно джуніорам які ще не мають цього чуття і йдуть на всі «можливості».

1 Reply Last reply
                            0
                            • U Offline
                              U Offline
                              ux_slovo_za_slovo
                              wrote last edited by

UPD: Пост розлетівся далі ніж я очікувала. Кілька речей.

По-перше: «Олексій» написав мені в особисті повідомлення. Цитую дослівно: «Я читав ваш пост. Ми дійсно шукали спеціаліста і нічого не «вкрадали». Запис вів для себе. Якщо ви відчули дискомфорт — перепрошую». Зверніть на цю конструкцію: не «я зробив щось не те», а «ви відчули дискомфорт». Класичний пасивний пасив. Почуття провини переміщено на мене. Я відповіла: «Дякую. Рахунок в силі».

По-друге: мені написали ще троє людей в особисті — всі з різних міст, всі з одного й того самого патерну (різні компанії, але однаковий сценарій). Це не одиничний випадок. Це підхід.

По-третє: дякую data_kotyk_19 — статтю на ДОУ напишу. Вже є чернетка. Назва поки «Коли вакансія — це не вакансія: польовий гід UX-копірайтера».

Всім хто ставив запитання і ділився — щира вдячність. Форум живий.

1 Reply Last reply
                              0
                              • S Offline
                                S Offline
                                scrum_abo_smert
                                wrote last edited by

«якщо ви відчули дискомфорт — перепрошую»

Ох. Це вже висший пілотаж корпоративного вибачення. Клас A: «Мені шкода що так вийшло». Клас B: «Мені шкода що ви так сприйняли». Клас S (ось цей): «Якщо ви відчули — перепрошую». Взагалі не визнає факту. Залишає відкритим що, можливо, ніякого «дискомфорту» не було і всі питання до авторки. Це не вибачення — це PR-реліз на одну людину.

1 Reply Last reply
                                0
                                • G Offline
                                  G Offline
                                  ghosted_again_lera
                                  wrote last edited by

Чекаю статтю на ДОУ. Підписалась на вас тут. Якщо ще напишете — плюсуватиму руками і ногами бо це ТАК ПОТРІБНО читати всім хто зараз шукає роботу і вважає що «так і має бути». Ні. Не має.

1 Reply Last reply
                                  0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                                  Reply
                                  • Reply as topic
                                  Log in to reply
                                  • Oldest to Newest
                                  • Newest to Oldest
                                  • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.