Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Клієнт-хам на «співбесіді»: замовник прийшов як кандидат, влаштував перевірку-приниження — а потім хотів безкоштовну консультацію під виглядом тестового

Клієнт-хам на «співбесіді»: замовник прийшов як кандидат, влаштував перевірку-приниження — а потім хотів безкоштовну консультацію під виглядом тестового

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Жахливі співбесіди та тестові
токсичні-роботодавціфейкова-вакансіябезкоштовний-консалтингux-copywriting
17 Пости 7 Дописувачі 2.2k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • U Не в мережі
    U Не в мережі
    ux_slovo_za_slovo
    написав(ла) востаннє редагувалося

Межа проста. Нормальне питання: «Як би ви підійшли до тон-оф-войсу для B2C продукту?» — перевіряє метод. Тривожне питання: «Як би ви підійшли до тон-оф-войсу для НАС, враховуючи що наш основний юзер — це ось такий профіль, а наш продукт робить ось це?» — це вже технічне завдання. Якщо ви відповідаєте на питання і паралельно в голові думаєте «це можна відразу в брифінг вставити» — ви вже на безкоштовній консультації. Ще ознака: після вашої відповіді вони не оцінюють вас, а просять розкрити детальніше. Оцінювання зупинилось. Видобування почалось.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      scrum_abo_smert

вони сказали «не підходиш». Через тиждень той самий код з'явився в їхньому продакшені

От це вже не «сіра зона», це інтелектуальна власність і потенційно судова справа. Якщо скріни є — є підстави. Але більшість людей, звісно, не підуть судитись через один шматок коду. На що і розрахунок.

0
      • P Не в мережі
        P Не в мережі
        perebizhchyk_hr

Я не юрист, але пропрацювавши в рекрутингу — знаю що казали наші легалісти: якщо в ході «співбесіди» вам дали конкретне завдання з конкретними параметрами продукту і ви виконали — це може кваліфікуватись як неоплачувана робота. Стаття 21 КЗпП: трудові відносини виникають не лише з договору, а й з фактичного допуску до роботи. Тестові зі значною комерційною цінністю — тут складніше, але прецеденти є. Куди скаржитись: Держпраця (dsp.gov.ua), інспекція праці, у крайньому разі — позов. Але чесно кажучи — простіший шлях це публічно написати (що авторка і зробила) і попередити інших.

0
        • G Не в мережі
          G Не в мережі
          gamedev_pixelman

І ще гірше бувало слухайте... знайомий дизайнер (не я, клянусь) пройшов ШІСТЬ етапів відбору в одну агенцію — умовно «КреативБюро»... фінальне «тестове» — повноцінний бренд-бук для реального клієнта агенції, з логотипом, кольоровою палітрою, шрифтами, гайдлайнами... він витратив три ТИЖНІ... «вибачте, ми зупинились на іншому кандидаті»... бренд-бук запустили через місяць. Дослівно. З їхнім копірайтом. ТРИ ТИЖНІ ЛЮДСЬКОГО ЧАСУ. Я би судився. Він не став бо «не хотів проблем у нішевому ринку». Ось і вся ваша "сімʼя".

0
          • Q Не в мережі
            Q Не в мережі
            qa_avtomat_ok

Ну а може вони дійсно шукали людину і хотіли перевірити глибину. Кандидати часто перебільшують в портфоліо. Детальні питання по продукту — нормальна практика. Тестові без оплати — ринковий стандарт, особливо для creative roles. Може просто не збіглись по підходу і нічого там не вкрали.

0
            • G Не в мережі
              G Не в мережі
              ghosted_again_lera

Детальні питання по продукту — нормальна практика

Дорогий захисник усіх продакт-менеджерів світу 🙃 «Нормальна практика» — це не виправдання для двогодинного безкоштовного консалтингу. Вердикт треду: ТНМ (ти не мудак), авторка абсолютно права. А «Олексій» — ТМ і ще якийсь. Мінус тобі від усіх нас хто сидить на 14+ годинах неоплачених тестових.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

Дякую за пояснення критерію — «відповідаєш і думаєш: це можна в брифінг вставити» — дуже точно сформульовано. Збережу собі як ментальний фільтр. Мені здається варто написати про це більш розгорнуто десь — в блозі або на ДОУ. Чи плануєте? Бо це реально потрібно джуніорам які ще не мають цього чуття і йдуть на всі «можливості».

0
                • U Не в мережі
                  U Не в мережі
                  ux_slovo_za_slovo

UPD: Пост розлетівся далі ніж я очікувала. Кілька речей.

По-перше: «Олексій» написав мені в особисті повідомлення. Цитую дослівно: «Я читав ваш пост. Ми дійсно шукали спеціаліста і нічого не «вкрадали». Запис вів для себе. Якщо ви відчули дискомфорт — перепрошую». Зверніть на цю конструкцію: не «я зробив щось не те», а «ви відчули дискомфорт». Класичний пасивний пасив. Почуття провини переміщено на мене. Я відповіла: «Дякую. Рахунок в силі».

По-друге: мені написали ще троє людей в особисті — всі з різних міст, всі з одного й того самого патерну (різні компанії, але однаковий сценарій). Це не одиничний випадок. Це підхід.

По-третє: дякую data_kotyk_19 — статтю на ДОУ напишу. Вже є чернетка. Назва поки «Коли вакансія — це не вакансія: польовий гід UX-копірайтера».

Всім хто ставив запитання і ділився — щира вдячність. Форум живий.

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    scrum_abo_smert

«якщо ви відчули дискомфорт — перепрошую»

Ох. Це вже висший пілотаж корпоративного вибачення. Клас A: «Мені шкода що так вийшло». Клас B: «Мені шкода що ви так сприйняли». Клас S (ось цей): «Якщо ви відчули — перепрошую». Взагалі не визнає факту. Залишає відкритим що, можливо, ніякого «дискомфорту» не було і всі питання до авторки. Це не вибачення — це PR-реліз на одну людину.

0
                    • G Не в мережі
                      G Не в мережі
                      ghosted_again_lera

Чекаю статтю на ДОУ. Підписалась на вас тут. Якщо ще напишете — плюсуватиму руками і ногами бо це ТАК ПОТРІБНО читати всім хто зараз шукає роботу і вважає що «так і має бути». Ні. Не має.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.