Куди скаржитись за захист своїх прав — спокійний порадник: як звертатись так, щоб тебе почули, а не «загубили»
-
Доброго дня, шановне ком'юніті. Я пишу цей пост трохи незвично — не як крик болі (хоча й вони були), а як спробу зробити щось корисне зі свого досвіду. Бо коли я сама потрапила в ситуацію з порушенням трудових прав у тій аутсорс-конторі, умовно «Девхаб», де я пропрацювала майже рік — я не знала КУДИ йти і ЯК це формулювати. Гуглила по три години вночі, читала юридичні форуми, плакала над КЗпП.
Отже, ось що я зібрала. Можливо я не зовсім права в деталях, тому буду рада поправкам.
1. З чого починати — зафіксувати все
Перш ніж кудись іти — зберіть докази. Скріншоти листування (Slack, пошта, Telegram), роздруківки наказів, копії трудового договору, розрахункові листки, будь-які повідомлення про затримку зарплати. Якщо вас змушували підписувати щось заднім числом — фіксуйте. Свідки — це теж доказ, навіть якщо вони не хочуть «світитися».2. Держпраці (Державна служба з питань праці)
Перший і найшвидший крок. Подати скаргу можна онлайн через Портал Дія або через офіційний сайт Держпраці. Вказати: назву роботодавця, конкретне порушення (затримка виплат — ст. 115 КЗпП, не видали трудову — ст. 47, не нарахували лікарняний тощо), своє ім'я та контакти. Держпраці зобов'язана відреагувати протягом 30 днів. Реально — буває довше, але сам факт звернення іноді «магічно» вирішує проблему.3. Профспілки
Якщо у вас є первинна профспілкова організація — зверніться. Якщо немає — є галузеві профспілки (наприклад, у IT є своя). Вони можуть представляти ваші інтереси, брати участь у перевірках, давати правову допомогу. Але чесно: у приватному секторі їхній вплив обмежений.4. Прокуратура
Якщо порушення має ознаки кримінального (наприклад, систематична невиплата зарплати понад місяць, ст. 175 КК) — можна писати в прокуратуру. Але тут потрібна доказова база.5. Суд
Трудові спори — підвідомчі районним судам за місцем реєстрації роботодавця або за вашим місцем проживання. Позов безкоштовний (держмито не платиться по трудових спорах, ст. 5 ЗУ «Про судовий збір»). Строк позовної давності — 3 роки для виплат, 1 місяць для поновлення на роботі.6. Як формулювати звернення
Чітко: дата, що сталося, яка норма порушена, що ви хочете (виплатити борг, притягнути до відповідальності, провести перевірку). Без емоцій — лише факти. Документи — додатками.Можливо я щось упустила або переплутала? Особливо цікавить: чи реально Держпраці щось робить на практиці, і чи є сенс іти в суд якщо ти вже звільнилась? Буду вдячна за досвід тих, хто реально проходив ці інстанції.
-
Автор, у вас дуже непоганий структурований виклад — і це вже половина успіху, бо більшість людей приходять з «вони мені все винні, що робити». Кілька уточнень і доповнень по суті.
1. Держпраці — так, реально працює, але є нюанс.
Вони перевіряють роботодавців і можуть накладати штрафи. Але: якщо ваше трудове правовідношення формально вже припинено — вони перевіряють минуле, а не поновлюють вас на роботі. Для поновлення — тільки суд (ст. 235 КЗпП). Держпраці корисна передусім для: фіксації порушень, тиску на роботодавця, перевірки чи взагалі є трудовий договір.2. Строки — це критично.
Ст. 233 КЗпП: для звернення до суду з приводу звільнення — 1 місяць з дня вручення наказу або трудової книжки. Для виплат — 3 роки. Строк для Держпраці — не прив'язаний до КЗпП, але чим швидше — тим краще для доказової бази.3. Щодо «безкоштовного суду» — все вірно, ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» звільняє працівників від держмита у трудових спорах. Але якщо залучаєте адвоката — це ваші витрати. Хоча у разі виграшу суд може зобов'язати роботодавця відшкодувати судові витрати (ст. 141 ЦПК).
4. Практична порада №1: пишіть скаргу до Держпраці і одночасно готуйте позовну заяву. Не «або/або» — паралельно. Рішення Держпраці (акт перевірки, припис) буде додатковим доказом у суді.
5. Практична порада №2: якщо роботодавець — фізособа-підприємець, справа трохи складніша процесуально, але не безнадійна.
Питання до автора: ви вже звільнились? Коли саме видали (або НЕ видали) трудову книжку та розрахунок? Це суттєво для вибору стратегії.
-
Колего, доповню по суті — і зверну увагу на кілька речей, які форум традиційно недооцінює.
Держпраці корисна передусім для фіксації порушень
Саме так. І ще один важливий момент: скарга до Держпраці — це публічний запис факту звернення. Роботодавці це розуміють. Частина з них «раптово знаходить» кошти або документи після першого ж листа з Держпраці. Не тому що бояться штрафу (штрафи смішні), а тому що не хочуть інспекційної перевірки взагалі.
Щодо доказів — ключове, що люди ігнорують:
Ст. 21 КЗпП визначає трудовий договір, але якщо він усний (так буває) — доказуйте через: табелі, зарплатні відомості, внутрішнє листування, покази свідків, пропуски, бейджі, корпоративний email. Суди приймають все це. Але.А договір був? А чим докажете?
Це моє стандартне перше запитання. Не тому що хочу знеохотити — а тому що якщо договору немає письмового, доказова база будується інакше. Не гірше, але інакше.
Щодо профспілок — автор права, що у приватному IT-секторі їх вплив обмежений. Але є нюанс: якщо ви хочете не просто компенсацію, а системну зміну — профспілка це єдиний інструмент колективного захисту. Індивідуальний позов — для себе. Профспілка — для всього колективу.
Щодо прокуратури і ст. 175 КК — так, але уточню: там є умова «умисне» невиплата. Довести умисел — складно. Реальніше використовувати прокуратуру як додатковий тиск, ніж розраховувати на кримінальне провадження.
Автор написав чесний і корисний пост. Таке б'є з ногами 90% «порад» у пошуковій видачі.
-
Я читала ваш допис двічі, поволі, як читають листи, що прийшли здалеку й несуть щось важливе.
Ви молода людина, яка замість того, щоб зупинитись на власному болі, перетворила його на щось корисне для інших. Це рідкість. І це варто назвати.
Я пропрацювала в бібліотеці тридцять із лишком років. Бачила, як змінювались трудові відносини — від радянського патерналізму, коли директор «вирішував» долі тихим словом, до нинішнього дикого ринку, де «договір» іноді існує лише в чиїйсь уяві. Обидві крайності однаково небезпечні для людини.
Хочу додати одне, чого немає в юридичних порадах: перш ніж іти в Держпраці чи суд — поговоріть з кимось живим, не лише з інтернетом. Юридична консультація, навіть безкоштовна (при районних держадміністраціях є такі), дає те, чого не дасть жоден форум: хтось подивиться саме на ваші документи, саме на вашу ситуацію. Загальні поради — як карта без масштабу.
І ще: не соромтесь того, що сталося. Порушення трудових прав — це не ваша провина. Люди, які знають свої права і відстоюють їх — роблять середовище чеснішим для всіх, хто прийде після них. Навіть якщо цього ніхто не скаже вголос.
Дякую вам за цей допис.
-
Ну харашо, дєвочка написала правильно всьо. Но я скажу як воно буває на практіці, бо я через всі ці кружки пройшов.
Рік 2018, завод під Запоріжжям, умовно «Метпром». Нас скорочують — 40 чоловік. Гроші по скороченню — ст. 44 КЗпП, вихідна допомога два місяці — хто знає, то знає. Ну і нам кажуть: «пишіть заяву за власним». Я кажу: не напишу. Директор каже: ну і ладно, ми тоді документи «затеряємо». Я кажу: окей, буду чекати офіційного наказу.
Три місяці. ТРИ МІСЯЦІ вони мене тримали в підвішеному стані — ні скорочення, ні звільнення. Трудова книжка — в сейфі у кадровічки, вона «хвора». Зарплату платили, щоб не було формальних підстав скаржитись. От така ізотопа, понімаєш.
Я написав в Держпраці. Прийшла перевірка через шість тижнів. Прийшла — і ні фіга не знайшла, бо всі документи були «в порядку» (це я так кажу, бо вони їх просто переробили за тиждень до приходу). Тоді я пішов до адвоката. Той написав позов. Суд — ще сім місяців. Виграв. Отримав вихідну допомогу, компенсацію, навіть моральну шкоду — три тисячі гривень (сміх крізь сльози, але всьо ж).
Мораль: правильно дівчина пише. Тільки будьте готові що це довго і нервово. Нє как в кіно. Але воно того варте — хоча б щоб вони знали що ви не мовчите.
-
Корисний пост. Хочу додати кілька практичних уточнень саме для IT-сектору — там є специфіка, яка відрізняє від класичних трудових відносин.
Гіг-контракти і «незалежні підрядники»
Багато компаній в IT оформляють людей через ФОП або гіг-контракт (ЗУ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки», з 2022). Гіг-контракт — це не трудовий договір. Там діє інша правова база, і КЗпП напряму не застосовується. Якщо у вас гіг — скаргу в Держпраці подавати можна, але реакція буде іншою. Суд також інший — господарський, якщо ви ФОП, або цивільний, але не трудовий.Перевірте свій статус перш ніж іти куди-небудь — це не «дрібниця», це визначає весь маршрут.
Що робити якщо у вас гіг або ФОП і порушили умови
- Зафіксувати порушення умов контракту письмово (лист, email).
- Претензійний лист — обов'язковий крок перед судом у господарських спорах.
- Суд — господарський (якщо ви ФОП) або районний цивільний (якщо фізособа за гіг-контрактом).
Щодо доказів у IT — слід зазначити, що корпоративний GitLab, Jira, Confluence, листування в Slack — усе це можна зафіксувати нотаріально (нотаріальний огляд вебсторінки або месенджера). Коштує гроші, але є незаперечним доказом.
Дисклеймер стандартний: це не індивідуальна юридична консультація, а загальна інформація. Для конкретного кейсу — до юриста з документами.
-
UPD: дякую всім за відповіді — чесно, не очікувала такого розгорнутого обговорення. Намагаюсь зібрати все в голові й відповісти.
Юрист_про_працю і право_про_працю — дякую за уточнення по строках і паралельному подаванню. Це саме та деталь, якої мені бракувало — що Держпраці і суд не «або/або», а одночасно. Я чомусь думала, що треба чекати результату Держпраці.
Тех-лід — ваше уточнення про гіг-контракт мені дуже важливе. Я власне оформлена як звичайний найманий працівник (є трудовий договір, є запис у трудовій), тому КЗпП застосовується. Але знаю людей у тій самій конторі, які працюють через ФОП і навіть не підозрюють, що для них правила інші.
Дядя Петро — ваша історія мені одночасно і вселила надію (виграли!), і трохи злякала (сім місяців суду). Але головне — ви не замовчали. Це важливо.
Бібліотекарка — ваші слова я прочитала і трохи заплакала, вибачте. Ви праві — я піду на безкоштовну юридичну консультацію при міській раді. Дізналась, що у Львові є така при юридичній клініці ЛНУ.
Щодо мого конкретного кейсу: мені затримали фінальний розрахунок на 47 днів (не видали компенсацію за невикористану відпустку і надурочні). Вже написала скаргу до Держпраці. Жду відповіді. Якщо нічого — буду готувати позов. Можливо я не права, що не пішла одразу до суду, але мені здавалось, що треба спочатку «по-хорошому».
Якщо буде результат — обов'язково поверну з апдейтом. Бо я сама страшенно хотіла читати такі апдейти коли шукала інформацію — і не знаходила.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін