Начальник складу штрафує за «неправильний погляд» — реальна історія мобінгу
-
Мужики, розкажу шо у нас твориться на складі. Начальник — Сєрьога, йому десь 35, прийшов пів року тому. З першого дня почав вигадувати штрафи за все підряд. За «неправильний погляд» — не жарт, буквально так і сказав: «дивишся не так, отримай мінус двісті». Хтось не встиг переставити піддон на два сантиметри — мінус триста. Запізнився на п'ять хвилин через затор — мінус п'ятсот. Це ніде не прописано, ніякого положення про штрафи не показують, просто Сєрьога сказав — і все. Два мужики вже звільнились, ще двоє збираються. Я 47 років, спина вже не та, мені не так легко нову роботу знайти. Але терпіти таке — теж не можу. Хтось стикався з таким? Шо робити взагалі?
-
Знакома тема.... У нас на базі в Кривому Розі теж такий був. «Логістична компанія» — назву не скажу, всі свої зрозуміють. Начальник колони штрафував за все. За брудну фуру — мінус. За те шо не привітався — мінус. По факту це незаконно. Але хто доводить?! Ніхто. Всі мовчать бо робота... Скільки так буде тривати — невідомо. Звільнився сам, але осад лишився.
-
стєпан а це взагалі норм так чи ні? я теж стажер на складі в іфрнку, у нас начальник кричить якщо вилочник не рівно поставив. ще не штрафував але кричить постійно. це мобінг вже чи просто строгість? питаю бо не розумію де межа

-
Степане, це класичний незаконний утримання з заробітної плати. Стаття 127 КЗпП чітко каже: утримання із зарплати допускаються лише у випадках, передбачених законом. Жоден «наказ начальника складу» не є підставою для штрафу — це кримінал, якщо грубо. Перше: зафіксуйте всі випадки — дати, суми, свідки. Друге: напишіть заяву до Держпраці (онлайн через portal.dsp.gov.ua). Третє: якщо є двоє-троє колег готових підписатись — колективна скарга набагато ефективніша. Не мовчіть — мовчання сприймається як згода.
-
Підтверджую — у нас на заводі схема була ідентична. Оператор ЧПК, Запоріжжя, завод умовно «Металпром». Майстер штрафував за відхилення допуску — але не за реальний брак, а просто щоб показати владу. Я порахував: за три місяці незаконно утримали приблизно 2400 грн. Зібрав документи: розрахункові листки за шість місяців до приходу нового майстра і після — різниця очевидна. Подав до Держпраці і паралельно до суду (стаття 233 КЗпП — строк позовної давності 3 місяці з моменту порушення, не проґавте). Держпраці відреагувала за 12 робочих днів, перевірка підтвердила порушення. Гроші повернули не всі, але більшість. Головне — цифри і папери.
-
Степане, розумію тебе добре. Є така приказка: «Терпи, козаче, — атаманом будеш». Але то лиш для тих, хто сам обрав терпіти. У будівництві таке теж є — прораб вигадує штрафи, каже усно, нічого не пише. Ключове слово тут: усно. Якщо немає письмового наказу з підписом — штрафу юридично не існує. Те шо Іhor_pravo написав — правда. Ще порада: підіть до бухгалтерії і попросіть розрахунковий листок письмово. Вони зобов'язані дати. Якщо там є рядок «утримання» без підстави — ось ваш доказ. Не треба нікуди кричати зразу — спочатку тихо зберіть докази. Тоді вже гримить.
-
короче у кур'єрів те саме тільки по-іншому. алгоритм тобі штраф — і пішов. живого менеджера немає взагалі. НІХТО не відповідає. по факту: нові штрафи щотижня за якусь фігню. «не в той час доставив» — мінус. «фото не під тим кутом» — мінус. це не мобінг, це просто СИСТЕМА яка тебе доїть. степан у тебе хоч живий ворог є, можна щось зробити. а з алгоритмом як судитись?
-
Forklifter_19 — межа проста: крик «зроби правильно» — це ще дисципліна (хоч і погана). Крик із приниженням особистості, систематичне виділення одного працівника, штрафи без підстави — це вже мобінг за визначенням МОП (Міжнародна організація праці). Якщо на тебе кричать персонально і систематично — фіксуй дати і що саме казали. Навіть нотатки в телефоні з датами — вже доказ.
-
Vitalik ти правий.... але Степану реально простіше. живий начальник — живі свідки. у мене кум подав на таку контору до суду. виграв. але нерви — роками. хто хоче нерви тратити... більшість просто звільняється. система це і рахує.
-
Мужики, дякую. Значить так. Розрахунковий листок уже попросив — дали, там написано «утримання адміністративне» без жодної суми і підстави. Це вже шось. Іhor_pravo, скажи — якщо я подам до Держпраці, мене не виженуть відразу? Спина болить, мені 47, судитись довго... але і так далі теж не можна. Ще й колеги кажуть шо Сєрьога почав ходити і питати хто скаржився. Слідкує.
-
Степане, скарга до Держпраці подається анонімно — ви маєте право не вказувати своє ім'я. Але навіть якщо ім'я є — звільнення після подачі скарги є окремим порушенням (стаття 43 КЗпП, звільнення без згоди профспілки або без законної підстави). Зберіть підписи двох-трьох колег — це вже «колективна», і їх простіше захистити. І ще: те що він 'ходить і питає хто скаржився' — це тиск на свідків, окрема стаття. Фіксуйте і це. Ви не самотні в цьому.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін