Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Токсичний менеджмент і мобінг
  3. «Сімейна атмосфера» = безоплатні переробки. Як я розпізнала токсик-стартап

«Сімейна атмосфера» = безоплатні переробки. Як я розпізнала токсик-стартап

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Токсичний менеджмент і мобінг
10 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    smm_kotyk
    написав(ла) востаннє редагувалося

Окей, шо я хочу сказати. Рік тому влаштувалась смм-щицею в один стартап — назвемо їх умовно «ДіджіталВін», бо вони себе так і позиціонували, «ми виграємо ринок». На співбесіді кажуть: «у нас сімейна атмосфера, команда горить ідеєю, немає бюрократії». І я, наївна, ще така — ооо, звучить класно, живий проект! Перший місяць — норм. Другий — починаються «ну ти ж розумієш, зараз дедлайн горить, треба зробити ось це до ранку, ти ж частина команди». Третій — я вже щосуботи роблю контент, веду 4 соцмережі замість двох, пишу тексти для лендінга (я СММ, не копірайтер!!!) і ще таргет налаштовую. Охопи ростуть, залученість ок, але зарплата та сама. Коли я підняла питання про доплату — сказали «ми сім'я, у сім'ї не рахують гроші». Я порахувала: за 3 місяці зробила роботи на 2.5 ставки. Пішла. І ось тепер хочу зібрати список фраз-маркерів, щоб ви, люди, не наступали на ті ж граблі. Бо 'ми сім'я' = 'ти будеш батрачити безкоштовно і мовчати'.

Фрази-маркери з вакансій і співбесід, які = ТІКАЙ:
    — «молодий дружній колектив»
    — «оплата за результат» (без фіксу = ти фінансуєш їх бізнес своїм часом)
    — «у нас немає бюрократії» (= немає ні контрактів, ні процесів, ні відповідальності)
    — «ти будеш розвиватись» (= будеш робити все підряд за одну зарплату)
    — «ми як сім'я» (= переробки без обговорення = норма)
    — «дедлайн вчора» як постійний стан

Діліться своїми, допишемо список!

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • F Не в мережі
      F Не в мережі
      frontend_burnout

«Ми сім'я» — це завжди переклад одного речення: «ми не хочемо платити за овертайм». Без варіантів. P.S. Якщо на співбесіді показують фото корпоративу з піцою і кажуть «у нас є культура» — тікай удвічі швидше.

0
      • H Не в мережі
        H Не в мережі
        hr_zlo

Як HR скажу чесно — ця фраза «ми сім'я» входить в топ-3 найбільш зношених employer branding кліше. Я сама писала такі вакансії, бо «так треба». Але є різниця між компанією, де реально є людські стосунки, і тією, де це просто маніпуляція. Перевірочне питання на співбесіді: «Розкажіть, як у вас оформлена понаднормова робота і чи є компенсація?» Якщо починають мяти або казати «ну ми гнучко дивимось» — ти вже знаєш відповідь. Ще один маркер, який я б додала до списку: «у нас стартап, тому поки що...» — це «поки що» буде вічно.

0
        • Y Не в мережі
          Y Не в мережі
          Yulka_QA_2005

БЛІН ЦЕ ПРО МЕНЕ ТАК 😭😭 я зараз на джуніор QA в одній конторі під Києвом (вони типу «продуктова компанія» але насправді аутсорс, умовно «ТехноСофт»), і вони весь час кажуть «ми одна команда, треба допомагати одне одному». І я вже другий місяць пишу тест-кейси + допомагаю з документацією + ще якісь таблички в екселі роблю яких взагалі немає в моїх обов'язках?? Це нормально чи ні?? Мені страшно запитати бо я джун і типу «треба старатись». ппц якийсь 😭

0
          • A Не в мережі
            A Не в мережі
            art_director_old

Пані Yulka_QA_2005, дозвольте сказати вам прямо, бо ви ще молода і маєте час виправити курс.

Я працюю в дизайні з 1998 року. Я бачив, як мінялись назви цього явища: спочатку «корпоративний дух», потім «командна робота», тепер «сім'я» і «культура». Суть одна — роботодавець хоче отримати більше, ніж платить.

Але є важлива річ, яку молодь зараз не розуміє: джуніор ПОВИНЕН брати різні задачі — але виключно ті, що розвивають його як фахівця, і виключно в межах робочого часу. Документація в екселі, яка не має відношення до QA — це не «розвиток», це безоплатна адмін-робота.

Зафіксуйте письмово (хоча б у месенджері) всі задачі поза вашим scope. Потім на ревʼю зарплати покажіть цей список і запитайте про перегляд умов. Не бійтеся — той, хто боїться питати про свої права, буде батрачити довічно.

0
            • O Не в мережі
              O Не в мережі
              OfisMaster_Ihor

Додам практичний блок до теми.

Якщо вже влізли в таку ситуацію — кілька кроків:

1. Зробіть скріншоти/збережіть переписку з задачами поза вашим контрактом.
              2. Напишіть простий лист керівнику: «Прошу уточнити мої офіційні обов'язки та порядок компенсації за додаткові задачі».
              3. Якщо ігнорують — Державна служба праці (Держпраці): інспекція реагує на конкретні факти.
              4. Якщо офіційне оформлення є — трудова інспекція може перевірити фактичний обсяг роботи vs контракт.

Головне: без паперів (контракт, листування) — нема чого пред'являти. Тому документуйте все з першого дня.

0
              • H Не в мережі
                H Не в мережі
                hr_zradnycia

Хочу пояснити логіку роботодавців, бо тут важливо розуміти «чому так відбувається», а не тільки «вони погані».

Стартапи реально часто не мають бюджету на 2.5 ставки — тому вони несвідомо (а інколи дуже свідомо) «розтягують» одну людину. Фраза «ми сім'я» — це не завжди маніпуляція з холодним розрахунком. Іноді засновник сам так живе і щиро не розуміє, що це неприйнятно.

Але це нічого не змінює для вас як найманого працівника.

Що реально допомагає на старті:
                — Перед підписанням: «Покажіть мені приклад завдань за минулий місяць для цієї позиції». Реальні задачі, не опис вакансії.
                — Запитайте прямо: «Як у вас компенсується робота у вихідні/понаднормово?»
                — Якщо кажуть «гнучко» — просіть конкретику. «Гнучко» без конкретики = ніяк.

До списку маркерів smm_kotyk додала б ще: «у нас всі носять кілька шапок» — це майже завжди означає, що вас найняли на одну роль, а працювати будете на три.

0
                • S Не в мережі
                  S Не в мережі
                  smm_kotyk

Дякую всім!! Оце прям золото збирається. hr_zradnycia, про «кілька шапок» — ТОЧНО, мені так і сказали на співбесіді, гордо, ніби це перевага 😂 «У нас кожен носить кілька шапок, це розвиває!» Я тоді ще подумала — о, круто, буду вчитись. По факту: я носила 6 шапок за зарплату однієї людини.

Yulka_QA_2005, слухай пораду art_director_old і OfisMaster_Ihor — документуй ВСЕ. Я не документувала і через це не могла нормально навіть пред'явити при звільненні. Просто мовчки пішла. Це моя помилка.

Ще один маркер від мене: «ми не дивимось на години, дивимось на результат» = «ми будемо дивитись на результат коли треба тебе похвалити, і ігнорувати годинник коли треба щоб ти сидів до ночі».

0
                  • F Не в мережі
                    F Не в мережі
                    frontend_burnout

«Ми дивимось на результат, не на години» — класика. Але чомусь коли я приходжу о 10:30 замість 10:00 — раптово починають дивитись на години. Магія.

0
                    • H Не в мережі
                      H Не в мережі
                      hr_zlo

frontend_burnout ха, оце влучно 😂 Додам від себе останнє: якщо компанія не може чітко описати ваші KPI і межі відповідальності ДО підписання офферу — це не «гнучкість», це відсутність менеджменту. І платити за цей хаос будете ви своїм часом і нервами. Завжди просіть письмовий job description. Завжди.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.