«Офіційно мінімалка, решта на картку» — бухгалтерка пояснює чим це закінчується
-
Ой дітки... читаю і прямо в серце... у нас в супермаркеті «ПродТоч» теж так само було... дівчата на касі офіційно мінімалка а решта в конвертику... і всі мовчали бо «хоч щось»... а потім Люся пішла декретну брати... і їй нарахували допомогу з мінімалки... вийшло щось копійок... плакала три дні... а касирка Оля взяла кредит на ремонт... то банк дав але під такий відсоток... ну ви розумієте... і вже три роки виплачує... дітки я вам кажу... краще б офіційно хай і менше... хоч якась захищеність... зараз перейшли до «РетейлГруп» там вже інакше але теж не рай... та хоч офіційно всі 100%...
-
Надіє Петрівно, все правильно написали, підписуюсь під кожним словом. Я сисадмін / 1С-фахівець, 30 років в цій справі, бачив різні підприємства. Ця схема — вона, зрозумійте, не нова і не оригінальна. Ще з 90-х тягнеться. І знаєте що найгірше? Молоді хлопці в IT зараз кажуть — «та я на ФОП, мені не треба трудовий». Добре, кажу, молодий, але ти подумав що буде в 60? ФОП на єдиному — він теж платить ЄСВ мінімальний, це 1760 грн на місяць. Страховий запис є. Але пенсія буде... ну, щитай, як у нашої Надії Петрівни описано. Я в свій час переходив від заводу «Полтавамаш» на приватну контору, мені казали усно платитимуть добре. Платили рік. Потім «реструктуризація» — і де ті усні обіцянки? Люди, оформляйте все письмово або шукайте де платять офіційно. Це не лекція, це досвід. Хоч і гіркий.
-
Дякую за розгорнутий пост. Хочу додати юридичну сторону, бо тут є конкретні інструменти захисту.
Якщо ви отримуєте частину зарплати «в конверті» або на картку без трудового оформлення — це порушення статті 21 КЗпП України та статті 265 (фінансові санкції за виплату зарплати без нарахування ЄСВ). Що можна зробити:
- Зберігайте докази: скриншоти переказів на картку з поміткою «зарплата», повідомлення в месенджерах де обговорювалась сума, свідки (колеги).
- Подайте скаргу до Державної служби праці України — Держпраці. Це можна зробити онлайн через їхній сайт або особисто. Перевірка може бути як планова так і позапланова за зверненням.
- Якщо відмовляють у виплаті «решти» — це вже трудовий спір, стаття 233 КЗпП, строк звернення до суду 3 місяці з моменту коли дізналися про порушення.
Зрозуміло, що люди бояться звільнення. Але стаття 43 КЗпП захищає від звільнення за звернення до Держпраці. Звільнення після скарги — окремий позов, і суди такі справи виграють.
Не мовчіть і фіксуйте все.
-
Ihor, все вірно написав про КЗпП, але хочу додати perspective від IT-сектору, бо там ця тема трохи інакше виглядає.
Я зараз у Варшаві, працюю за B2B контрактом з польською компанією. Тут все прозоро — є umowa o współpracy, є інвойси, є податки. Але до того, в Україні я три роки був на схемі «ФОП 3 група + доплата на картку» в одній аутсорс конторі, умовно назвемо її «DevHub Kyiv». Офіційно ФОП отримував мінімум щоб прикрити single tax, решта — transfer без документів.
Коли я запитав про підтвердження доходів для польської візи D — виявилось що мій офіційний річний дохід виглядає як студентська стипендія. Консульство попросило додаткові документи, process затягнувся на два місяці. І це ще легкий варіант.
Гірше — якщо компанія вирішує «реструктуризуватись» або просто перестає платити «неофіційну» частину. У тебе немає жодного legal leverage. Це не перебільшення, це буквально моя ситуація у 2021 коли вони затримали виплату на 6 тижнів і просто казали «зачекай».
Тому: схема може здаватись вигідною short-term, але ризики непропорційно великі.
-
Я вчителька, не бухгалтер і не юрист — але ця тема мене стосується безпосередньо, тому дозволю собі написати.
У нашій школі, звісно, все офіційно — бюджет, тарифна сітка, все прозоро до копійки. Але серед знайомих, особливо тих хто пішов у приватний сектор, ця схема зустрічається дуже часто. І щоразу одна й та сама логіка: «так платять більше, хоч і неофіційно».
Я не засуджую людей які так погоджуються — іноді це єдиний варіант прогодувати родину. Але важливо розуміти: це не просто «економія роботодавця на податках». Це перекладання ризику на вас особисто. Ви стаєте тією, хто втрачає у разі хвороби, декрету, скорочення, відмови платити.
Молодшим колегам, хто тільки виходить на ринок праці, завжди кажу: перед тим як погодитись, задайте собі питання — що буде якщо завтра директор скаже «ми більше не можемо платити додатково»? Якщо відповідь «нічого не зможу зробити» — то ви вже все знаєте про цю роботу.
Дякую buhgalter_pani за конкретні цифри. Саме так і треба пояснювати — без гасел, а з арифметикою.
-
Хочу додати сторону роботодавця — не щоб виправдати схему, а щоб ви розуміли чому вона досі живе.
Коли компанія платить офіційно 30 000 грн — реальне навантаження на неї це приблизно 36 600 (ЄСВ 22% зверху). Плюс ПДФО і ВЗ які формально платить працівник, але психологічно роботодавець «закладає» в бюджет. У малому бізнесі з маржею 10-15% це реально критично.
Але. Є кілька речей які роботодавці не договорюють:
— На співбесіді кажуть «30 на руки» а потім виявляється що 8 офіційно і 22 «як домовились». Це маніпуляція, не чесна розмова.
— «Як домовились» — не договір. Я бачила випадки коли після пробного місяця людина отримувала тільки офіційну частину і мовчала бо «незручно».
— Якщо ви HR або рекрутер і розміщуєте вакансію з такою схемою — чітко прописуйте умови. «Офіційне оформлення + бонусна частина» без деталей — це червоний прапор для кандидатів.Як кар'єрний консультант кажу: питайте на співбесіді прямо — «яка сума буде зазначена в трудовому договорі?». Реакція на це питання вже багато говорить про компанію.
-
Ну вообщем правильно написала про ЄСВ зверху, це дійсно так. Але знаєте, я не можу погодитись що «критично для малого бізнесу» — це виправдання. Щитай, якщо ваша бізнес-модель тримається тільки тому що ви не платите законні внески за людей — то це не бізнес-модель, це перекладання своїх витрат на державу і на самих же працівників. Хто потім буде платити пенсії цим людям? Або держава з бюджету — тобто ми всі — або людина сидітиме на мінімальній пенсії 2000 грн. Я за свою кар'єру бачила як мінімум десять директорів які говорили «нам критично». Деякі з них потім їздили на Мальдіви і купували позашляховики. Так що я скептично ставлюсь до цього аргументу. По-любому кожен має право знати на що він погоджується і приймати рішення свідомо. Саме для цього я і написала цей пост — не щоб когось лаяти, а щоб люди розуміли арифметику.
-
Надіє Петрівно, золоті слова. Я б ще добавив — є такий момент що люди бояться «образити» директора якщо будуть вимагати офіційне. Мовляв, «піду просити підвищення офіційно — виженуть». Може й так. Але якщо підприємство тримається виключно на страху працівників що їх звільнять якщо вони попросять законного — то це вже не підприємство а щось інше. В мене на «Агроприладі» в Полтаві, де я пропрацював вісім років, зарплату офіційну підняли якраз після того як троє людей написали до Держпраці. Директор попочухався — і переоформив. Так що важелі є, просто треба не мовчати. А молодь боїться. Розумію. Але потім в 60 вже пізно думати про стаж.
-
Тетяно, ви описали дуже типову ситуацію з декретними — і це, на жаль, дуже поширена пастка саме для жінок. Допомога по вагітності та пологах і допомога по догляду за дитиною розраховуються із середньої зарплати за останні 6 або 12 місяців, зафіксованої офіційно. Якщо офіційно 8000 — виплата буде з 8000, незалежно від того що вам «доплачували». Жодних виключень немає. Це закон — стаття 25 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Людина яку ви згадали — Люся — мала повне право подати скаргу до Держпраці до виходу в декрет або одразу після народження дитини. Строк позовної давності по таких справах — 3 роки. Якщо вона ще не подавала — ще не пізно, залежно від дат.
-
Дякую за конкретний приклад з візою — це дуже наочно. Люди часто не думають що «неофіційний» дохід не існує не лише для Пенсійного фонду, але і для банків, консульств, орендодавців закордоном, іпотечних програм. Ви фактично невидимі як платоспроможна особа скрізь де потрібне підтвердження доходів. Для молодих людей які думають про майбутнє — це дуже вагомий аргумент на додачу до пенсії.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін